начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

залог на акции от ад

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

залог на акции от ад

Мнениеот pampers » 07 Фев 2011, 14:17

здравейте, колеги
имам няколко въпроса относно залога на акции на едно АД
1. не мога да се ориентирам дали акциите на дружеството са безналични, тъй като на депозитарните разписки, които са издадени на акционерите след приватизацията на дружеството е записано "безналични акции", освен това и в Устава фигурират като безналични поименни акции, но въпреки всичко смятам, че акциите не са безналични предвид разпоредбите на чл. 2 от ЗППЦК и всички статии, които изчетох по темата и предвид на факта, че книгата на акционерите се води все още от Централния депозитар, макар и дружеството вече да не е публично
от отговора на този въпрос зависи как ще подходя при учредяването на залог на част от акциите на дружеството, а именно дали по реда на чл. 185, ал. 3 от ТЗ или по реда на ЗОЗ
2. и втория ми въпрос е свързан с джиросването на акциите /в случая на депозитарни разписки, тъй като нямат издадени временни удостоверения/ по реда на чл. 185, ал. 3 от ТЗ с уговорка за залог - какъв е реда за самото джиросване - дали върху самите депозитарни разписки или е достатъчен само договор за залог или има друг ред затова
3. и по възможност, ако някой има договор за залог на ценни книжа би ли ми предоставил подобен за да се запозная със съдържанието му
pampers
Младши потребител

Назад към Търговско право