начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

фактура, различна от офертата

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

фактура, различна от офертата

Мнениеот megimegi » 24 Фев 2011, 11:53

Здравейте,

Ето какво ми се случи: Получих следната проформа-ф-ра - първият ред - услуга и цена, вторият ред - такса за изпращане на фактурата по пощата. Платих, не получих нищо по пощата и след известна комуникация с фирмата, по мейл ми беше изпратена фактура, съдържаща само един ред - услугата с цена = платената сума.
Въпросът ми е - имат ли право да правят това? Не съм специалист, но имам чувството, че има някаква игричка тук...
(смятам, че случаят е важен, защото фирмата се занимава с хостинг на сайтове т.е. броят на клиентите им не е малък)

Благодаря предварително!
megimegi
Нов потребител

Re: фактура, различна от офертата

Мнениеот DEKAH » 24 Фев 2011, 15:00

Лично аз нищо не разбрах.

Нали сте получили фактура?
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот megimegi » 24 Фев 2011, 15:35

Декан, ще опитам да обясня отново...

Да, получих фактура за сумата, която съм превела. Цената на услугата във фактурата е по-висока от цената на същата услуга от офертата, защото пощенските разходи са "вмъкнати" в нея.
Въпросите ми са:
1.Имат ли право да ни таксуват за изпращане на ф-рата по пощата?
2.Имат ли право да променят цената на услугата по този начин (чрез изискване за пощенски разходи, които се начисляват после върху оферираната цена)

Уточнение - не съм получила нищо по пощата от тях.

Надявам се, че този път нещата са по-ясни :wink:
megimegi
Нов потребител

Мнениеот rts » 25 Фев 2011, 16:24

Меги, потърсете си пратката и не се занимавайте с фактурата - интересът Ви не е в това да оправяте счетоводството на фирмата, а да си получите стоката, нали ?
rts
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 25 Фев 2011, 21:38

Е в случая не става дума за чуждо счетоводство, а за платена сума за услуга, която не е извършена...
... а от друга страна завишаване на цената на основната услуга само за да не върнат пари.
Вярно, че цената сигурно е малка, но въпросът е принципен.
Предполагам, в офертата не са имали предвид пращане на фактура по мейла - там не виждам разходи.
SashkoS
Потребител

Мнениеот megimegi » 27 Фев 2011, 22:41

SashkoS,
Точно така и ф-рата трябваше да бъде изпратена по пощата. Сумите не са огромни, но предполагам, че броят на клиентите им е значителен...
megimegi
Нов потребител

Мнениеот megimegi » 28 Фев 2011, 15:48

Със сигурност има някаква игричка тук! Току-що открих, че миналата година съм платила по същия начин същите услуги на друга фирма, която обаче има същия адрес като настоящата!
Някакви предположения?
megimegi
Нов потребител

Мнениеот rts » 28 Фев 2011, 20:43

Сашко, доколкото разбрах, проблемът на питащата не е "трябва ли да плаща и транспортните разходи", а "защо транспортните разходи не са посочени на отделен ред във фактурата". Госпожата въобще не пита какво трябва да направи, за да си получи стоката, за която е платила, заедно с транспортните разходи - затова я насочих към дирене на стоката, а как точно, оставям на колега, който да я просветли. Има, разбира се и други подробности, свързани с договарянето и въпросната фактура, но струва ми се, че най-важният проблем на г-жата е да си получи реално пратката.
И за да не гадаем повече, напомням, че е наложителна консултация с адвокат.
rts
Активен потребител

Мнениеот navara » 28 Фев 2011, 22:47

ако в офертата е посочена крайна цена и не е упоменато, че цената е без транспортни разходи то доставчика няма право да ги добавя .Ако обаче е упоменато,ч е цената е без доставка или последната се дължи отделно то тогава са коректни.По принцип стоките с наложен платеж са оферирани цена без доставка и тя се добавя отделно, но продавачът е длъжен изрично да опише и обяви това иначе се приема че транспотните разходи са включени в цената.
navara
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 01 Мар 2011, 11:49

Е, хубаво е да четете въпроса преди да отговаряте.
Не става дума за стоки, не става дума за пращане по пощата на тези стоки.
Въпросът е за услуга и индиректно се подразбира, че услугата е хостинг на сайт.

"Стоката", която се праща е един лист хартия с надпис Фактура. И този лист не е пратен, а в окончателната фактура цената на основната услуга е завишена със стотинките на това пращане.

Въпросът е, има ли право търговецът на обяви цена на услуга в проформа фактура и в окончателната фактура да посочи друга цена. Откъде е дошло увеличението е подробност.
SashkoS
Потребител

Назад към Търговско право