Здравейте,
Ето какво ми се случи: Получих следната проформа-ф-ра - първият ред - услуга и цена, вторият ред - такса за изпращане на фактурата по пощата. Платих, не получих нищо по пощата и след известна комуникация с фирмата, по мейл ми беше изпратена фактура, съдържаща само един ред - услугата с цена = платената сума.
Въпросът ми е - имат ли право да правят това? Не съм специалист, но имам чувството, че има някаква игричка тук...
(смятам, че случаят е важен, защото фирмата се занимава с хостинг на сайтове т.е. броят на клиентите им не е малък)
Благодаря предварително!
- Дата и час: 27 Ное 2024, 10:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
фактура, различна от офертата
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: фактура, различна от офертата
Лично аз нищо не разбрах.
Нали сте получили фактура?
Нали сте получили фактура?
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Декан, ще опитам да обясня отново...
Да, получих фактура за сумата, която съм превела. Цената на услугата във фактурата е по-висока от цената на същата услуга от офертата, защото пощенските разходи са "вмъкнати" в нея.
Въпросите ми са:
1.Имат ли право да ни таксуват за изпращане на ф-рата по пощата?
2.Имат ли право да променят цената на услугата по този начин (чрез изискване за пощенски разходи, които се начисляват после върху оферираната цена)
Уточнение - не съм получила нищо по пощата от тях.
Надявам се, че този път нещата са по-ясни
Да, получих фактура за сумата, която съм превела. Цената на услугата във фактурата е по-висока от цената на същата услуга от офертата, защото пощенските разходи са "вмъкнати" в нея.
Въпросите ми са:
1.Имат ли право да ни таксуват за изпращане на ф-рата по пощата?
2.Имат ли право да променят цената на услугата по този начин (чрез изискване за пощенски разходи, които се начисляват после върху оферираната цена)
Уточнение - не съм получила нищо по пощата от тях.
Надявам се, че този път нещата са по-ясни
- megimegi
- Нов потребител
Меги, потърсете си пратката и не се занимавайте с фактурата - интересът Ви не е в това да оправяте счетоводството на фирмата, а да си получите стоката, нали ?
- rts
- Активен потребител
Е в случая не става дума за чуждо счетоводство, а за платена сума за услуга, която не е извършена...
... а от друга страна завишаване на цената на основната услуга само за да не върнат пари.
Вярно, че цената сигурно е малка, но въпросът е принципен.
Предполагам, в офертата не са имали предвид пращане на фактура по мейла - там не виждам разходи.
... а от друга страна завишаване на цената на основната услуга само за да не върнат пари.
Вярно, че цената сигурно е малка, но въпросът е принципен.
Предполагам, в офертата не са имали предвид пращане на фактура по мейла - там не виждам разходи.
- SashkoS
- Потребител
SashkoS,
Точно така и ф-рата трябваше да бъде изпратена по пощата. Сумите не са огромни, но предполагам, че броят на клиентите им е значителен...
Точно така и ф-рата трябваше да бъде изпратена по пощата. Сумите не са огромни, но предполагам, че броят на клиентите им е значителен...
- megimegi
- Нов потребител
Със сигурност има някаква игричка тук! Току-що открих, че миналата година съм платила по същия начин същите услуги на друга фирма, която обаче има същия адрес като настоящата!
Някакви предположения?
Някакви предположения?
- megimegi
- Нов потребител
Сашко, доколкото разбрах, проблемът на питащата не е "трябва ли да плаща и транспортните разходи", а "защо транспортните разходи не са посочени на отделен ред във фактурата". Госпожата въобще не пита какво трябва да направи, за да си получи стоката, за която е платила, заедно с транспортните разходи - затова я насочих към дирене на стоката, а как точно, оставям на колега, който да я просветли. Има, разбира се и други подробности, свързани с договарянето и въпросната фактура, но струва ми се, че най-важният проблем на г-жата е да си получи реално пратката.
И за да не гадаем повече, напомням, че е наложителна консултация с адвокат.
И за да не гадаем повече, напомням, че е наложителна консултация с адвокат.
- rts
- Активен потребител
ако в офертата е посочена крайна цена и не е упоменато, че цената е без транспортни разходи то доставчика няма право да ги добавя .Ако обаче е упоменато,ч е цената е без доставка или последната се дължи отделно то тогава са коректни.По принцип стоките с наложен платеж са оферирани цена без доставка и тя се добавя отделно, но продавачът е длъжен изрично да опише и обяви това иначе се приема че транспотните разходи са включени в цената.
- navara
- Младши потребител
Е, хубаво е да четете въпроса преди да отговаряте.
Не става дума за стоки, не става дума за пращане по пощата на тези стоки.
Въпросът е за услуга и индиректно се подразбира, че услугата е хостинг на сайт.
"Стоката", която се праща е един лист хартия с надпис Фактура. И този лист не е пратен, а в окончателната фактура цената на основната услуга е завишена със стотинките на това пращане.
Въпросът е, има ли право търговецът на обяви цена на услуга в проформа фактура и в окончателната фактура да посочи друга цена. Откъде е дошло увеличението е подробност.
Не става дума за стоки, не става дума за пращане по пощата на тези стоки.
Въпросът е за услуга и индиректно се подразбира, че услугата е хостинг на сайт.
"Стоката", която се праща е един лист хартия с надпис Фактура. И този лист не е пратен, а в окончателната фактура цената на основната услуга е завишена със стотинките на това пращане.
Въпросът е, има ли право търговецът на обяви цена на услуга в проформа фактура и в окончателната фактура да посочи друга цена. Откъде е дошло увеличението е подробност.
- SashkoS
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|