начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Задължена ли съм да уведомя едноличния собственик?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задължена ли съм да уведомя едноличния собственик?

Мнениеот didi987 » 16 Мар 2011, 13:23

Управител съм на дъщерно ЕООД със 100% чуждестранен капитал.От миналата година имаме разминаване във вижданията за фирмената политика.Имах тяхното уверение, че ще ме освободят, но... На 02.03.2011 заведох с входящ номер в бълг.ЕООД молба да бъда освободена. Писмено не съм уведомила едноличния собственик / с тях си говорим непрекъснато и те все удължават срока/.Ако мине 30 дневния срок мога ли да подам документи в ТР за отписване, или съм нарушила процедурата?Имам ли право да подпиша финансовия отчет за 2010?
Наела съм ваш колега, но просто моля за по-вече мнения.
didi987
Младши потребител

Re: Задължена ли съм да уведомя едноличния собственик?

Мнениеот al_ninova » 16 Мар 2011, 15:43

Единствен управител ли сте? Има значение как е заведено уведомлението до дружеството, от поставения входящ номер видно ли е до кого сте подала уведомлението, кой го е приел и такива разни детайли. Бях попадала на решение на съда, че понеже от входящия номер не става ясно до кого точно е подадено уведомлението, кой и в какво качество го е приел и т.н., съдът приемаше за недоказано, че е подадено уведомление до дружеството. Което е е правилно според мен. Т.е. подаването на уведомление е ключово според мен.

Относно това дали трябва да уведомявате собственика, чл. 141 (5) ТЗ изрично пише уведомление до дружеството, така че нямате такова задължение. Аз лично бих пуснала копие до собственика ако сте единствен управител, защото за мен резонно е да се уведоми собственика в такава ситуация, но това не е изискване на закона и не би трябвало да ви откажат.

За отчета, може да го подписвате, до като не бъдете отписана в ТР като управител, вие сте законен представител и представлявате дружеството пред трети лица.
al_ninova
Младши потребител

Мнениеот didi987 » 16 Мар 2011, 16:45

Много благодаря за отговора.
Да, единствен управител съм. Уведомлението е изготвено от ваш колега.Входирах го с номер,дата и печат на дружеството. Посочих получател и дата и име: служителка, която е на трудов договор като специалист продажби, но в длъжностната и характеристика са вписани и секретарски задължения /не можем да си позволим отделен секретар-не бихме му уплътнили работния ден/.
didi987
Младши потребител

Мнениеот al_ninova » 16 Мар 2011, 17:24

Ако уведомлението е ок, би трябвало да няма проблем; след като изтече едномесечния срок си подайте заявление за отписване и ви пожелавам успех, защото аз напоследък се натъквам на много некомпетентни служители от ТР и не е ясно за каква глупост могат да ви откажат..... Да не говорим че се бавят около месец освен ако не е вписване за акционерно дружество
al_ninova
Младши потребител

Мнениеот didi987 » 16 Мар 2011, 18:17

Искрени благодарности.
didi987
Младши потребител

Назад към Търговско право