начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прехвърляне на МПС

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на МПС

Мнениеот petarv » 22 Юли 2011, 09:33

Здравейте,
Края на миналата година купих стара джипка като сключихме договор при нотариус. Човека от който я взех- лице2 примерно я е купил преди 2 седмици и нещо от както подписвам аз от собственика по талон- лице1. Лице2 не е ходило в кат да сменя талоните или в данъчното. Аз от както съм взел джипката до сега не съм ходил също в кат да сменям талоните нито в данъчното. Но преди изтичане на 2 седмичния срок за смяна на талоните в кат, съм парафирал договора като съм оставил копие в кат за отсрочка на регистрацията в кат. Питах ги тогава какъв е новия срок- казаха ми само да не е над година.
Хубаво, преди месец направих бартер за джипката като дадох документите така на купувача без да подписваме при нотариус, то и не може понеже имало 2 договора и не можело договор върху договор постоянно. А лице1 което е още големия талон на негово име е от един град а лице2, аз и полицая сме от друг.
Сега това което не ми е ясно какво ще стане с ДАНЪЦИТЕ ако новия собственик на джипката реши да я прехвърля на негово име? С него се разбрахме че той ще си намери лице1 директно то да я прехвърли на негово име да не се правят излишни разходи, аз на мое име и после на него. По принцип го зная новия купувач, полицай е и няма да имам проблеми какво сме се разбрали да не го направи.
Та лице1 като прехвърли джипката на полицая и той иде в данъчното да я регистрира в 2 месечен срок от данъчното ще им излезе ли някаква "дупка" за неплатен данък като е минала повече от половин година от първоначалното прехвърляне на собствеността чрез нотариус?
А доколкото знам определението е в срок от двумесечен от придабиването на собствеността трябва да се завери в данъчното. Така прочетох в кат обявление. И как точно се тълкува придабиване на собственост- само чрез нот.договор или и смяна на талоните в кат. Като големия талон не е на мое име... Или аз ако не бях дал моя договор, те данъчните могат ли да стигнат до мен да търсят тоя данък? Той не е голям нещо 60-70 лв на година ама да знам какво да правя, че ако така остане и полицая я даде така на друг и минат няколко години ще се натрупа данък на тая кола и като почнат едни лихви и сигурно глоби...

Благодаря предварително!
petarv
Младши потребител

Re: Прехвърляне на МПС

Мнениеот nk7702n » 22 Юли 2011, 23:49

Щом не сте декларирал в Данъчната служба МПС - то, значи данъкът се начислява и е дължим от предишния собственик. От друга страна, след прехвърлянето на колата с договора, заверен от нотариус, би следвало да спазите сроковете за деклариране и регистрация в КАТ. Така че, глоби бихте могли да понесете при неспазване на законовите разпоредби.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот petarv » 23 Юли 2011, 13:38

Е да де, но предишния собственик има нотариален договор и я е отчислил в данъчното преди половин година...
petarv
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 24 Юли 2011, 16:39

Регистрацията в КАТ няма нищо общо с притежаването на МПС и дълженето на данъци за това притежание. Купувате си някаква вещ с нот. заверен договор, и от момента на подписването за покупка до момента на подписването за продажбата дължите данък.
Аз мога да си купя кола и изобщо да не я регистрирам в КАТ - примерно няма да я карам по пътя, а само на поляната пред къщата. Или ще си я ползвам за кокошарник. Или ще си я сложа на витрина в личния музей. Няма да има номера, така че с КАТ работа нямам. Но дължа данък в общината.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот petarv » 25 Юли 2011, 12:50

Добре това за собствеността е така,просто не бях сигурен за прехвърлянето в КАТ.
А данъка как ще го търсят от предния собственик като той я е отчислил в данъчното
petarv
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 25 Юли 2011, 13:01

Данъкът се определя от момента на декларирането на колата на Ваше име. Докато това не се направи от Вас, данъчно задължен е предишният собственик. "Отчисляване на кола от данъчна служба "- такъв термин не съществува.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот petarv » 26 Юли 2011, 18:45

Е добре де, това не мога д аго разбера нещо, нали стария собственик има НОТАРИАЛЕН договор който казва че той повече не е собственик на тази кола, нали след като си продадеш колата ходиш с договора в данъчното. Тогава какво правиш значи...
petarv
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 27 Юли 2011, 00:06

В данъчното ходи новият собственик и декларира колата на свое име.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 27 Юли 2011, 00:46

nk7702n написа:Данъкът се определя от момента на декларирането на колата на Ваше име. Докато това не се направи от Вас, данъчно задължен е предишният собственик. "Отчисляване на кола от данъчна служба "- такъв термин не съществува.

Сега, че не съществува такъв термин- няма спор, ама изобщо не съм съгласна, че докато новия собственик не декларирал колата- стария носи данъчното бреме. :D
За това стария, и правилно, след като вече не е собственик отива в данъчното и пуска една молба към която прилага заверено фотокопие от договора за продажба на МПС( има съществена промяна в декларирани преди време обстоятелства досежно собствеността ).
От там насетне кога ще регистрира новия колица за стария собственик е неважно- важното е, че не дължи.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 27 Юли 2011, 09:54

Това е логично, ама не във всички данъчни служби имат такава практика. Дори ми се е случвало да изпращам хората да пускат такава молба и от Данъчната служба ги върнаха, защото задължен да декларира МПС - то е новият собственик А пък той си понася и глобата, ако се забави с това си действие.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lunohoda » 27 Юли 2011, 10:21

TheOldMan написа:Регистрацията в КАТ няма нищо общо с притежаването на МПС и дълженето на данъци за това притежание. Купувате си някаква вещ с нот. заверен договор, и от момента на подписването за покупка до момента на подписването за продажбата дължите данък.
Аз мога да си купя кола и изобщо да не я регистрирам в КАТ - примерно няма да я карам по пътя, а само на поляната пред къщата. Или ще си я ползвам за кокошарник. Или ще си я сложа на витрина в личния музей. Няма да има номера, така че с КАТ работа нямам. Но дължа данък в общината.

ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ
Чл. 54. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 1999 г., в сила от 01.01.2000 г., предишен текст на чл. 54, изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., доп. - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Собствениците на превозни средства декларират пред общината по постоянния им адрес, съответно седалище, притежаваните от тях превозни средства в двумесечен срок от придобиването им. За превозните средства, които не са регистрирани за движение в страната, двумесечният срок започва да тече от датата на регистрацията им за движение. При придобиване на превозно средство по наследство декларацията се подава в срока по чл. 32.
lunohoda
Младши потребител

Мнениеот petarv » 28 Юли 2011, 22:51

здравейте отново,
значи аз не разбрах каво да правя сега, да търся да прехвърлям колата или ако може така ще си мина според практиката до сега? А колко е тая глоба като не съм я регистрирал в 2 месечен срок?
petarv
Младши потребител

Назад към Търговско право