Здравейте! Ще помоля за малко разсъждения.
ООД "Х"/строителна фирма/ притежава недвижими имоти. Една част от тях са обезпечения по кредити/ипотекирани/, останалите са без тежести. В даден момент дружеството закъсва и забавя или спира да обслужва кредитите си. С цел да се спаси каквото може от имотите съдружниците "А" и "В" решават, да прехвърлят свободните имоти. Имотите първоначално са "продадени" на "А", на стойности, мисля, далеч по- ниски от пазарните. "А" учредява две ООД- та "Y" и "Z" заедно с друго лице/свързано, ако има значение/ и прехвърлят имотите в тях като апортни вноски до колкото знам. В последствие "А" продава дяловете си във фирма "Х" на "С", и така излиза от дружеството. След няколко дни се получава съобщение за запор на сметки, понеже дружеството "Х" е поръчител на друга фирма, в която "А" е собственик и управител. "С" не знае това . След още няколко дни се получава и запор на дяловете на "В" заради личен кредит, който е необслужван. Предполагам банките кредитори на дружеството също няма да си затраят и ще предприемат действия към дружеството.
1. Може ли дружеството да бъде обявено в ликвидация заради запора на дяловете на "В" и в последствие в несъстоятелност?
2.Има ли начин "В" да бъде "изваден" от дружеството и така то да се спаси за момента?
3.В случай, че се обяви несъстоятелност, може ли да се търси отговорност за прехвърлянето на имотите от "Х" в "Y" и "Z" на управителите и да се иска отмяна на сделките с които имотите да се върнат в актива на "Х", с което при продажба да бъдат удовлетворени кредиторите.
4. Могат ли да се определят като "източване на дружеството" действията предприети от "А" и "В" по отношение на прехвърлянето на последните имоти. Има ли санкции за тези действия?
5. Дружеството за три години е продало и доста други собствени имоти, вече на реални клиенти, но на данъчна оценка, т.е. стойност отново доста по- ниска от пазарната. Могат ли тези договори да бъдат обявени за недействтелни и какви са последиците от това?
6. Къде как и какво трябва да се направи за да се поиска проверка на сделките с дяловете и последните имоти? Административно и наказателно отговорен ли е "А"?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 08:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Закъсало ООД- много проблеми, решения малко
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Закъсало ООД- много проблеми, решения малко
Позната картина в много строителни дружества от 2008 насам, опитващи се да спасят каквото могат ...
Свързани лица, сделки много под пазарната цена... - проблеми ще има неминуемо...
Свързани лица, сделки много под пазарната цена... - проблеми ще има неминуемо...
- microfin
- Младши потребител
По най-бързия начин тичайте при адвокат ! Написали сте, че вече има съобщение за запор на сметки, а възбрани върху ипотекираните имоти има ли?
- yulian_ko
- Нов потребител
щом има съобщения за запор, значи има изпълнително дело. Не се плаща на банката, значи ще има още едно изп. дело, следват възбрани и т.н... Дружеството е поръчител на друга фирма, която вероятно не си плаща кредита и следва отново изп. дело, та доста кредитори ще се навържат:) Варианти за действие има, но текат срокове, ако искате пишете ми на new_build@abv.bg, дайте повече подробности по казуса, ще се опитам да Ви насоча.
- n_build
- Нов потребител
Благодаря за отговорите.
Разговарял съм с адвокати и всички ми казват, че мога да запорирам сметки, имоти и т.н. Но това е свързано с разходи, които не са малки, а в същото време до мен могат да не стигнат пари- първо ипотеките, залозите... някъде на края съм аз. При положение, че са останали само ипотекираните имоти в дружеството, май ще бъдат пари на вятъра.
Варианта банките да обявят дружеството в несъстоятелност и в последствие да предявя искове като кредитор май ще има същия ефект
Общо взето без да се обявят сделките за две- три години на зад за недействителни (ТЗ чл.647), и да се върнат имотите в дружеството няма да стане нищо(то и след това не сигурно, ама...).
Някой попадал ли е на дело при което са разваляни сделки с имоти (на предварителен договор, а нот. акт), и реално приложим ли е чл.647?
Разговарял съм с адвокати и всички ми казват, че мога да запорирам сметки, имоти и т.н. Но това е свързано с разходи, които не са малки, а в същото време до мен могат да не стигнат пари- първо ипотеките, залозите... някъде на края съм аз. При положение, че са останали само ипотекираните имоти в дружеството, май ще бъдат пари на вятъра.
Варианта банките да обявят дружеството в несъстоятелност и в последствие да предявя искове като кредитор май ще има същия ефект
Общо взето без да се обявят сделките за две- три години на зад за недействителни (ТЗ чл.647), и да се върнат имотите в дружеството няма да стане нищо(то и след това не сигурно, ама...).
Някой попадал ли е на дело при което са разваляни сделки с имоти (на предварителен договор, а нот. акт), и реално приложим ли е чл.647?
- horizont
- Нов потребител
а-ха, тематично, again...
- Гост.
- Старши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|