начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Трябва ли да ми бъде издаден фискален бон

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трябва ли да ми бъде издаден фискален бон

Мнениеот ivanstefanovvarna » 22 Апр 2012, 22:26

здравейте ще се опитам точно да обясня проблема
живея в затворен жилищен комплекс имаме сключен договор за подръжка(охрана за всичко) с фирма Х фирма Х наема фирма Y за охрана.
С фирма Х сме приели и подписали правилник за вътрешния ред в които има следната точка МПС могат да влиза в комплекса само след предоставянето на депозит от 20 лв и ако МПС-то не излезе до 30 мин. депозита остава в полза на живущите.
Моето МПС влезе в комплекса дадох 20 лв и ми дадоха една квитанция "естествено" не успях да изляза за 30 мин и поисках да ми дадат фискален бон охраната (този човек които ми даде квитанцията) каза че не може да ми даде фискален бон ,каза че няма въобще касов апарат
Въпросът ми е длъжни ли са да ми дадат фискален бон и също длъжни ли са да има касов апарат
Благодаря
ivanstefanovvarna
Нов потребител

Re: Трябва ли да ми бъде издаден фискален бон

Мнениеот SashkoS » 23 Апр 2012, 13:35

Въпросът е счетоводен.

Зависи как е уреден въпросът с оставането на депозита. Ако се приема, че оставането над 30 минути се счита за услуга паркинг, тогава се стига до сделка и се издава касов бон.

Ако се счете, че оставането е нарушение на договор и платените 20 лева са неустойка за неизпълнението това не е сделка и не се издава касов бон. Ако депозитът остава за живущите, това в никакъв случай не е сделка за охраняващата фирма, а неустойка и то не в нейна полза.
В този случай е редно просто да се оформи документ, че депозитът не е върнат, а се задържа за да се предаде на съответната органицация на живущите в комплекса.
Ако няма организация за други сделки от страна на охраната (платен паркинг или други) касов апарат не е необходим.
SashkoS
Потребител

Мнениеот Гост. » 23 Апр 2012, 20:42

:D Сашко, и как я договориха тая неустойка, че ми стана интересно счетоводното тълкуване на проблема?
Взели са сума, която доколко се следва не питам- ама с едното хвърчащо листче да я наречем просто "неустойка" ....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот SashkoS » 02 Май 2012, 11:03

Неустойката в този случай е договорена с Общите условия.
За документа, който трябва да се издаде, че е удържана, доколкото знам, няма определена форма.

Счетоводното тълкуване е изяснено, за юридическото не мога да кажа. :)
SashkoS
Потребител

Назад към Търговско право