начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

"Уникалност" на фирма в ТР

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"Уникалност" на фирма в ТР

Мнениеот goofy » 17 Май 2012, 13:42

Здравейте, колеги! :)
Имам няколко въпроса относно така наречената уникалност на фирма в ТР.
1. Бях подал заявление за първоначална регистрация на едно ООД, което беше отказано от ДЛР само на основание чл. 7, ал. 2 от ТЗ. Казусът е, че аз исках да регистрирам примерно фирма "Ермойл", а то вече имало регистрирана преди това "Ерм ойл". Както и да е, четох едно решение на ОС - Хасково, където потвърждава отказ за регистрация мисля на "Аква фреш", защото преди това имало регистрирана "Аквафреш" и при четене нямало разлика... В този смисъл някой сблъсквал ли си е с подобен отказ? Не смятам да обжалвам. Искам да питам дали мога да подам ново заявление, с нов дружествен договор, с нова фирма, с нов образец от подписите и нов документ за внесен капитал на ООД-то, но да използвам платената държавна такса към отказаното ми вписване? Или ще трябва и нова държавна такса? Ако някой е имал в практиката подобен казус, моля за помощ.
2. За каква "уникалност" може да става дума след като в ТР има вписани редица фирми, които се дублират - примерно Елмира ООД и Елмира ЕООД и безброй подобни примери, на които съм се сблъсквал при търсене на регистрирани фирми? Как абсолютно идентични фирми са вписани в ТР?

Благодаря за отговорите! :)
goofy
Младши потребител

Re: "Уникалност" на фирма в ТР

Мнениеот SashkoS » 17 Май 2012, 19:49

Въпросът е доста дискутиран тук преди 2-3 години с доста примери и казуси. Разбираеми и за неюристи, какъвто съм и аз.
Обжалването е безпредметно. Таксата ще трябва да се внесе наново, както и всички документи ще трябва да са с новото име. Капитала го изтегляте и пак внасяте. Проверявайте по-внимателно името и за предпочитане да е по-дълго и сложно.
SashkoS
Потребител

Re: "Уникалност" на фирма в ТР

Мнениеот goofy » 17 Май 2012, 21:14

За тази дискусия ли става дума? http://new.lex.bg/forum/viewtopic.php?f ... &sk=t&sd=a
Ако е тя - то по въпрос 2 си изясних нещата. :)
goofy
Младши потребител

Назад към Търговско право