Става въпрос за откраднат телефон. На 23.06.2012 г. ми откраднаха телефон на стойност 1072.50 лв. Телефонът е закупен от офис на мобилен оператор Х , на лизингови вноски за 2 години - по 42.90 лв. на месец + таксата за симкартата 19.90лв. също на месец. Изплащах телефона в размер на 3 месечни такси , т.е. по 62.80 лв. Когато телефонът ми беше откраднах,аз подадох сигнал до Х РУП на МВР. Според чл. 179 ал. 2 от ЗЗП от Х РУП на МВР са ми разяснили моите права и задължения, докато ОПЕРАТОР Х се отнесоха неуважително и непристойно. В понеделник дознателката издейства прокурорско постановление и прати запитване до мобилните оператори дали телефонът се използва със симкарта,което ще спомогне за неговото проследяване и намиране. В рамките на 1 седмица ОПЕРАТОР У и ОПЕРАТОР Z отговориха на запитването отрицателно. Дознателката продължаваше да пуска запитвания до трите мобилни оператори , но само ОПЕРАТОР У и ОПЕРАТОР Z отговаряха. След като минаха 3 месеца без отговор от ОПЕРАТОР Х , аз реших да пусна жалба срещу тях , защото телефонът продължавах да изплащам , а те не правят нищо , за да спомогнат за намирането му , дори не се интересуваха от прокурорската заповед. В жалбата написах,че искам да се освободя от лизинговите вноски по телефона,като остане да плащам само симкартата,която всъщност си ползвам и до днес. Освен това исках тези месечни вноски на стойност 42.90 лв. ( само за апарата ) да ми бъдат приспаднати от следващите 3 месеца поради некомпетентност от тяхна страна. За мен това са пропуснати ползи и вреди (чл.82 от ЗЗД) ,защото през времето,през което те не си направиха труда да отговорят,телефонът е можел да бъде използван.Изисквала съм също отговори в писмен вид да се пращат до дознателката. При всяко нейно запитване в рамките на седем работни дни от датата на запитването и ако това не бъде изпълнено, ще изисквам сумата, дадена от мен през изминалия период (03.03.2012г.), да бъде върната и договорът да бъде прекратен. Дознателката беше в отпуска и през това време е получила само един отоговор от ОПЕРАТОР Х с дата 26.09.2012 г. и втори отговор на 29.09.2012 г , като жалбата е с дата 28.09.2012 г. В отговор на моята жалба - 1. Те били отговаряли на всяко едно запитване с точна дата , с което изкарват дознателката лъжкиня 2. Аз не мога да се освободя от лизинговите вноски , тъй като аз съм титуляр по дискутирания лизнгов договор. Всички рискови събития като повреда,изгубване,КРАЖБА,унищожаване и др. , не ме освобождават от задължение според техните "Общи условия" , които никой не ми е дал да прочета при сключването на договора и не ме е уведомил за тях. Говорих с дознателката и тя ми каза,че по-рано от 26.09.2012г. не е получавала отговор от ОПЕРАТОР Х. Имала съм множество разговори с техни оператори по телефона,множество скандали в техни офиси в гр.Бургас, но резултат няма. Те са си "вързали ръцете" с този договор за лизинг.
Моите въпроси към Вас са :
1. След като те в момента са собственици на този телефон,а той е в мое владение и е извършена кражба,а не загуба - това не ме прави отговорна,аз нямам вина за това. Как мога да се освободя от тези лизингови вноски , защото аз имам още почти 1 год. и половина да плащам за нещо,което не е в мен , освен това никой не ми съдейства за намирането му от тях.
2. Поисках да плащам само таксата за симкартата,докато има развитие с намирането на телефона и заплатих само 19.90 лв. с офис на ОПЕРАТОР Х. Днес получих съобщение,че сметката ми ще бъде спряна. Какви основания имат за спиране на сметката , при положение , че аз съм титуляр и аз избирам какво да платя , съгласно случилите се събития ? Знам,че съм се обвързала с договор към тях,но според мен те се държат арогантно , непристойно и единственото нещо , което ги интересува е да ми взимат парите в следващите година и половина.
3. Искам да Ви попитам какви са правата на лизигополучателя при кражба на лизинговата вещ , защото никъде не мога да ги намеря. Рових се в учебници по Търговско право , но не намирам нищо , свързано с това. Има ли смисъл да се обърна към адвокат и да ги съдя ?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 08:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПОМОЩ за казус по Търговско право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ПОМОЩ за казус по Търговско право
Никой ли не може да ми помогне ?
- stefch0
- Нов потребител
Бавно се отговаря, защото форума не е много активен.
Вашия случай е аналогичен на закупуване на автомобил под лизинг.
При открадване или унищожаване на лизингованата вещ, то задължението за заплащане на вноските не отпада, доколкото вие все още не сте заплатили тази вещ. Това че се води дознание за кражбата не Ви освобождава от плащане на вноските.
Редно е било да се застрахова -такъв малък и леснозагубващ се предмет , а в същото време на значима стойност. Както се застрахова колата срещу кражба или погиване.
Доста по-комплицирано е вашето предположение, че поради закъснял отговор от "Х", вероятно е затруднил разследването, от което вероятно са произтекли щети. И оттам да се търси оценка и паричен израз на това.
Вашия случай е аналогичен на закупуване на автомобил под лизинг.
При открадване или унищожаване на лизингованата вещ, то задължението за заплащане на вноските не отпада, доколкото вие все още не сте заплатили тази вещ. Това че се води дознание за кражбата не Ви освобождава от плащане на вноските.
Редно е било да се застрахова -такъв малък и леснозагубващ се предмет , а в същото време на значима стойност. Както се застрахова колата срещу кражба или погиване.
Доста по-комплицирано е вашето предположение, че поради закъснял отговор от "Х", вероятно е затруднил разследването, от което вероятно са произтекли щети. И оттам да се търси оценка и паричен израз на това.
- p_dyan
- Потребител
Благодаря за изчерпателния отговор .
- stefch0
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|