начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

получаване на акции по чл. 198 ал 1 ТЗ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

получаване на акции по чл. 198 ал 1 ТЗ

Мнениеот eurolinker » 04 Дек 2012, 16:36

Здравейте,
Ще се радвам да получа мнения по следния въпрос:
На основание горната норма акционер в публично АД следва "да получи акциите си". Така. Само че, акционерът е в гр. А, а разстоянието до гр. Б (където е ТД) е над 400 км. В случая е икономически необосновано акциите (те са поименни) да се получат "на ръка", каквато е общата хипотеза визирана в закона, т.к. по борсова цена общата им сума е да кажем 150 лв.
Питам се следното:
1. Дали акциите придобивани по този ред следва да се джиросват? Сподед мен - да, арг. от 1л. 185 ал 2 ТЗ. И т.к. джиросването е едностранна сделка :arrow: за извършването й не е необходимо акционерът-получател да присъства.
2. Ако горното е вярно (т.е.акциите трябва да се джиросат), значи остава да бъдат получени и получаването може да стане чрез:
2.1 друго лице упълномощено от титуляра. Ако е възможно упълномощаване, то нотариално ли следва да бъде или писмената форма е достатъчна? Според мен втората е достатъчна.
2.2. БГ пощи или др. куриерска услуга с обр. разписка , чрез която да може да се удостовери, че ценната книга е получена от акционера.
Вие как мислите по горните точки, в хипотезата на 198 ТЗ?
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Re: получаване на акции по чл. 198 ал 1 ТЗ

Мнениеот ykovachev » 05 Дек 2012, 10:11

eurolinker написа:Здравейте,
Ще се радвам да получа мнения по следния въпрос:
На основание горната норма акционер в публично АД следва "да получи акциите си". ...
1. Дали акциите придобивани по този ред следва да се джиросват? Сподед мен - да, арг. от 1л. 185 ал 2 ТЗ. И т.к. джиросването е едностранна сделка :arrow: за извършването й не е необходимо акционерът-получател да присъства.
...

Колега, нещо адски неясно има тук.
ЗППЦК написа: Чл. 111. (1) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) Правото на глас в общото събрание на публично дружество възниква с пълното изплащане на емисионната стойност на всяка акция и след вписване на дружеството, съответно на увеличението на неговия капитал, в търговския регистър.
(2) ...
(3) Акциите на дружеството по ал. 1 са безналични. Член 185, ал. 2, изречение второ от Търговския закон не се прилага

Какво получаване на ръка, какви джира? Публично ли е аджеба това АД или не?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 05 Дек 2012, 10:35

ykovachev, благодаря за коментара. Да, АДто е публично. От написаното от вас следва, че няма да се получават чрез джиросване и традиране...Изводите ми са погрешни.

В същност, в основата на погрешния ми извод е един тел. разговор с гл. счетоводител (заместващ лицето отговорно за контакт с акционери/инвеститори), който на въпроса как се получават акциите ми отговори "Трябва да дойдете тук (т.е. на адреса на управление) и да си ги получите?"

Според вас как на практика се получават акции по чл. чл. 198 ал 1 ТЗ?
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот ykovachev » 05 Дек 2012, 11:25

Щом е публично дружеството, тоз глаДен счетоводител може би е имал предвид депозитарна разписка нещо :wink:
Инак за 198 ТЗ: защо да се джиросват? Та те направо трябва да се издадат на името на акционера (арг. и от чл. 197, ал. 3 ТЗ - няма как да ги разпределите по друг начин, освен на базата на съществуващия акционерен състав). Иначе мисля, че могат всякак да бъдат получени, стига да се постигне съгласие за "технологията" между СД (УС) и акционера (с цел все пак да не попадат у лица, дето нямат работа да ги получават). Това според мен важи и за депозитарната разписка като някакъв удостоверителен документ, че акционерът х има еди-колко си акции (но тя не е нито акция, нито временно удостоверение). :wink:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 05 Дек 2012, 11:59

Благодаря отново ykovachev !
Иначе мисля, че могат всякак да бъдат получени, стига да се постигне съгласие за "технологията" между СД (УС) и акционера (с цел все пак да не попадат у лица, дето нямат работа да ги получават).

Според мен най-сигурната технология е предаването на документа на лице нотариално упълномощено от акционера да го получи.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот ykovachev » 05 Дек 2012, 12:01

Тук спор нямаме, щом самият акционер - ФЛ не може да се появи :wink:
ykovachev
Активен потребител

Назад към Търговско право