- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неизпълнение на една престация при договор с периодични пл.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Неизпълнение на една престация при договор с периодични пл.
Здравейте, въпроса ми е относно договора с периодично изпълнение - когато едната престация се оспорва от едната страна , страните продължават ли изпълнението по договора? В радио предаване коментираха некоректността на електроразпределителните дружества и някакъв експерт( не знам какъв, изпуснах началото) каза, че в ТЗ пишело, че ако една от престациите не е платена (оспорена) не трябва да им спира тока, ако си плащали следващите. Прочетох ТЗ, не намерих подобен текст. Въпроса не ми е конкретен, за случай, а просто е важен текст, който искам да намеря в кой нормативен акт е закрепен.
- trueseeker
- Нов потребител
Re: Неизпълнение на една престация при договор с периодични
Има борби между потребители и доставчици, заиграват се игри.
Как се насочихте към Търговския закон - Потребителският го надвишава, поради специалните му правила.
Как се насочихте към Търговския закон - Потребителският го надвишава, поради специалните му правила.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Това не е разписано в закон, а се извлича по тълкувателен път от съдебната практика. Ако договорът е за периодични доставки и по една от тях няма плащане, но по следващите има, това не прави договора невалиден.
Според мен това няма как да се приложи за електрическа енергия обаче, защото ако по договор между дружество-доставчик и клиент-потребител е уговорено прекъсване на услугата след неплащане от 30 дни, ще се приложи нормата на договора.
Според мен това няма как да се приложи за електрическа енергия обаче, защото ако по договор между дружество-доставчик и клиент-потребител е уговорено прекъсване на услугата след неплащане от 30 дни, ще се приложи нормата на договора.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Говорителя ме насочи към ТЗ като каза , че е там. Да, потребителския закон е специален, спрямо ТЗ, но когато не намерих и там уредена тази хипотеза си помислих, че вероятно е основано на търговски обичай.
За мен лично, е интересно като, чиста търговска хипотеза, не толкова в отношенията с конкретен доставчик - лктро-разпределително дружество или друг. Ще трябва да се попрочете практиката. Благодаря за помощта, колеги.
За мен лично, е интересно като, чиста търговска хипотеза, не толкова в отношенията с конкретен доставчик - лктро-разпределително дружество или друг. Ще трябва да се попрочете практиката. Благодаря за помощта, колеги.
- trueseeker
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|