Здравейте.
Преди известно време дадох пари на заем на познат, но когато му ги дадох минахме пред нотариус да подпишем запис на заповед за сумата. Тази заповед има срок, който в скоро време ще изтече.
Искам да ви попитам тъй като към този момент този човек твърди, че няма да ми върне парите, които е заел от мен, независимо от срока или заповедта - дали чрез тази запис на заповед аз ще мога да си взема сумата някакси от него?
Дали ако няма нищо на негово име ще има някаква процедура/дело, чрез което аз да си взема парите от него.
Интересува ме как седят нещата при такъв казус? Ако заведа дело - би ли приключило то в България и какъв период отнема такова дело?
Изключително благодаря на всеки един за отделеното време за този казус!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Взимане на пари със запис на заповед
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Взимане на пари със запис на заповед
Доколкото разбирам заповедтта с падеж на дата. Има ли към нея подписан договор за заем?
Делата не са проблем като срок, според състава минават за средно месец, но след това е е по-трудно.
Делата не са проблем като срок, според състава минават за средно месец, но след това е е по-трудно.
- ivanov_p
- Активен потребител
Заповедта има падеж на дата да.
Договор за заем нямам, но на заповедта пише "Без протест и разноски" и че лицето се задължава да изплати до падежната дата съответната сума.
Това означава ли, че мога да си върна парите чрез някакъв процес?
Договор за заем нямам, но на заповедта пише "Без протест и разноски" и че лицето се задължава да изплати до падежната дата съответната сума.
Това означава ли, че мога да си върна парите чрез някакъв процес?
- joscoo
- Нов потребител
С процес не може да си върнеш парите, парите се събират след "процеса". Първо трябва да се извади изп. лист и заповед за изпълнение, това става след датата на падежа в съответния районен съд. След това с този изп. лист се започва изпълнително дело при съдия-изпълнител, като съдията изпраща заповедтта за изпълнение на длъжника, който може да я възрази срещу нея. Тогава се води дело, което ще спечелиш ако не се допуснат сериозни грешки. След като изтече срока за доброволно изпълнение или завърши второто дело съдията пристъпва към събиране на парите, което ако се остави на него е трудна работа. За да се съберат парите най-важният период е от започване на изп. производство до изпращане на съобщението на длъжника.
Ако искаш нещо по-конкретно си включи личните съобщения.
Ако искаш нещо по-конкретно си включи личните съобщения.
- ivanov_p
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|