начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Имотни казуси

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имотни казуси

Мнениеот nellysto69 » 03 Мар 2009, 20:35

Преди 25 години свекър ми купува нива/дворно място в регулацията на селото/ от свой съселянин.Закупува имота само с договор, без нотариална заверка и без нотариален акт,има скици на бившия собственик,които вероятно са издадени за самата продажба,но защо не е дал нотар.акт на свекър ми, за мен е голяма загадка.Договорът е подписан в присъствието на 4 свидетели, но за съжаление само един от тях е жив. Въпросът ми е: може ли, този казус да издържи в съда за доказване на собствеността и съответно издаване на нотариален акт. Ясно е че ще ползвам адвокат, но искам някава ориентация предварително.
nellysto69
Нов потребител

Re: Имотни казуси

Мнениеот Melly » 03 Мар 2009, 20:38

А тази нива/дворно място от кого се ползва през всичките тези години?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nellysto69 » 03 Мар 2009, 20:41

През всичките години до сега от свекъра ми
nellysto69
Нов потребител

Мнениеот bebitor » 04 Мар 2009, 10:40

nellysto69 написа:Въпросът ми е: може ли, този казус да издържи в съда за доказване на собствеността и съответно издаване на нотариален акт. Ясно е че ще ползвам адвокат, но искам някава ориентация предварително.

Имате няколко варианта, в зависимост от това дали има възникнал правен спор относно имота или проблемът Ви е само в липсата на нотариален акт. Във всички случаи ви е необходим адвокат, който подробно да ви обясни кои са елементите на владението и дали то е налице при вас.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот nora12 » 04 Мар 2009, 14:45

nellysto69 виж това може да ти е от полза:
viewtopic.php?f=7&t=33800&start=0&st=0&sk=t&sd=a

п.п. най добре се консултирай с някой нотариус по местонахождение на имота
nora12
Нов потребител

Мнениеот bebitor » 04 Мар 2009, 15:04

Стана тя! Питащ консултира питащ :evil: :evil: :evil:
"Въпросът ми е: може ли, този казус да издържи в съда за доказване на собствеността и съответно издаване на нотариален акт. Ясно е че ще ползвам адвокат, но искам някава ориентация предварително."
Вие, nora12, как разбрахте в каква връзка е зададен въпросът? Дали и трябва само титул на собственост? Или някой вече има претенция към имота- т.е, правен спор, при което снабдяването с НАОП ще е само загуба на време и средства :?: :?: :?: :evil: :evil: :evil:
Хайде, ако обичате, като завършите, тогава да почнете да насочвате. Тук не ви е дир бг :evil: :evil: :evil:
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот nora12 » 04 Мар 2009, 17:01

Стана тя стана! Знаех си че с "ходенето при нотариус" ще ви накарам да си покажете зъбките :mrgreen: :mrgreen:
Вие май хич неправите разлика между насоки, консултации и директни отговори на въпроси.

п.п. nellysto69 ако найстина Ви трябва само снабдяване с НА обърнете се само към нотариус, той ще Ви обясни какво да направите по въпроса. Успех!
nora12
Нов потребител

Мнениеот moni_d » 04 Мар 2009, 17:10

Наистина това е пътят. Каквото и да ви отговорим ние, не можете да си спестите ходенето при нотариус-само той може да ви помогне/ако липсва спор за имота/. Успех!
moni_d
Потребител

Мнениеот bebitor » 04 Мар 2009, 21:49

Това за зъбките ще го подмина :wink: Смятам, че са пораснали достатъчно, за да се ползва умалителната форма.

Съветът да се обърнете само към нотариус, както и аргумента, че накрая все до него ще стигнете, е толкова правилен, колкото и да си оставите делото в ръцете на съдията, защото така или иначе ще се реши някак от този същия съдия :lol:
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот nora12 » 05 Мар 2009, 02:53

Интересно до кой съдия ще стигне питащата ако просто иска да се снабди с НА (има ли други проблеми ние само можем да гадаем за сега), а и защо ми се струва че намеквате, че ако има адвокат той може да повлияе на решението на съдията.
nora12
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Мар 2009, 08:14

Само адвокат може да оправи работата - всички други професии задължително са в областта на правораздаването, правоприлагането.
Ще кажете, не, нотариуса е съветник.
Никъде го няма, дори в писмен вид - единствено има право да дава съвети и консултации.
Нотариуса обаче е сляп и глух за динамиката, за естествените процеси в живота, за конкретиката, дори не познава жив съдия, ако щете.
Освен това, неговото място е в особената част на кодекса.
Там са и другите юридически професии.
Впрочем няма нищо толкова привлекателно в адвокатския пай, освен, че си на върха на пирамидата (примерно), има доста трудности.
Напоследък например, пържолите ги сервират не по дължина, а напреко на масата. Това затруднява особено на обяд.
Второто, най-неприятното, кожените седалки на мерцедесите, с които ни возят клиентите, запарват.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nellysto69 » 05 Мар 2009, 11:29

В конкретния случай не става въпрос за спор между продавач и купувач, нито бившия собственик е предявил претенции.Конкретиката е в документализирането на собствеността,т.е. НА и вписване в имотния регистър.
nellysto69
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Мар 2009, 11:50

Тогава не Ви трябва оформяне на документи, след като никой не оспорва собствеността и няма съмнение относно собственика.
Някои апартаменти си вървят без нотариален акт, направо със строителен договор.
Нотариалният акт не поражда винаги права, по-скоро ги констатира.
Но това вече е теория.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба