начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Закупено жилище с ПРАВО НА СТРОЕЖ - фалит на фирмата???

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Закупено жилище с ПРАВО НА СТРОЕЖ - фалит на фирмата???

Мнениеот imoten » 28 Мар 2009, 12:34

Здравейте,

Предварително искам да кажа, че ще съм много благодарен на всяко компетентно мнение по въпроса, тъй като съм много обезпокоен за моя случай.

1.Закупих жилище в сграда в начален етап и имам Нотариален акт за право на строеж. Сградата е на 2-ра плоча и в нея почти всичко е разпродадено и прехвърлено с НА на други собственици. Фирмата съссобственик и строител обаче има големи затруднения и е пред фалит. Молбата ми е да ми разясните евентуалния сценарий, ако фирмата строител-инвеститор фалира.
Какво ще се случи и какви са процедурите.

2.Земята не ми е прехвърлена. Искам да попитам колко важна е тя за мен и трябва ли час по-скоро да поискам прехвърляне на полагащата ми се земя?

Благодаря Ви предварително.
Оставам в очакване на вашата компетентна помощ.
imoten
Нов потребител

Re: Закупено жилище с ПРАВО НА СТРОЕЖ - фалит на фирмата???

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Мар 2009, 13:03

Няма страшно за Вас, защото Вие сте защитен от закона - колкото и да Ви е странно, дори смешно - но законите са така направени, че се допълват и си помагат взаимно.

За съжаление, няма да мога да Ви предам напълно информация, но все пак.

Фирмата е поела задължение - срещу Ваше задължение.

При евентуален фалит - ще се направи така наречената процедура по "осребряване" на имуществото на фирмата.

При това положение, задълженията на фирмата ще бъдат изравнени с нейната собственост и евентуално ще може да се претендира за нулев баланс.

Евентуално някой друг инвеститор ще поеме довършването на сградата, срещу което ще получи или част от обекта, част от земята и т.н.

Грешката е в случая, че сте платили - тоест трябвало е да вложите парите срещу гаранция - било ипотека на завършен строеж, било на друг имот, било на самата земя.

Най-вероятно ще има затруднения.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот imoten » 28 Мар 2009, 21:15

Надявам се Вие да не сте адвокат, защото с този език ще си останете без клиенти. Разбира се искам да благодаря на истинската помощ, която ми бе оказана от мнението над Вас и се надявам никога да не испадате в моето положение. Ще бъда благодарен на всяко мнение, като не искам подробности. Просто ще съм благодарен и на малко.

Благодаря Ви!
imoten
Нов потребител

Мнениеот jubelee » 28 Мар 2009, 21:30

Ако строителната фирма "фалира", се открива производство по несъстоятелност срещу нея. Най-вероятно в договора Ви с фирмата има клаузи за неустойки или нещо подобно. Тези неустойки ще можете да претендирате в това производство по несъстоятелност, пред съда и назначения от съда синдик.
jubelee
Младши потребител

Мнениеот imoten » 29 Мар 2009, 13:26

Здравейте бяхте така любезен да предложете помоща си по моя проблем чрез ПМ, но немога да Ви изпратя такова. Съобщението е че не сте разрешили да ви се праща ПМ. Ако ви е удобна кореспонденция по е-мейл: mobile.vts@gmail.com

Благодаря предварително
imoten
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба