начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

странен казус със запориран МПС

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

странен казус със запориран МПС

Мнениеот oldtimer » 25 Май 2021, 15:26

Здравейте форум

2018г закупух един ретро автомобил и го паркирах в гаража!
Поради куп причини - отсъствие от страната не прехвърлих автомобила и сега реших да оправя документите, уви излезна че автомобила е запориран 2019г. В момента на продажбата не е бил под запор. Разполагам с талона на автомобила и договор за покупко продажба, за съжаление не е нотариално заверен. Имам и свидетели на сделката понеже автомобила беше в насипно състояние и сме го товарили няколко човека. От собственика имам пълна подкрепа за прехвърлянето, тоест желае всичко да е коректно.
Какви възможности имам?

Благодаря предварително
oldtimer
Нов потребител

Re: странен казус със запориран МПС

Мнениеот propensity » 25 Май 2021, 16:12

Да се обърните към органа, наложил запора и да обясните ситуацията с молба да свалят запора или да говорите със стария собственик, и да се установи по какви причини е наложен запорът
propensity
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 25 Май 2021, 19:50

Здравейте,
Здравей propensity,
Ще си позволя да се втъркам в темата, допълвайки мои съждения:
Ситуацията като се обясни на органа, наложил запора, и се помоли да свали същия, мисля, че е трудно осъществима. Ако органът е държавата – НАП, то за тях това ще е без значение и няма да им пука особено. Ако е СИ( то и НАП също), то той ще иска договор за покупко-продажба, който е сключен съгласно изискуемата по закон форма . В противен случай, ще е отговорен пред кредитора/ите/, по чиято воля е образувано ИД. Трудно би се навил СИ на подобни действия.
Така че да, молба (среща) с органа, наложил запора, но ще е добре молба и към кредитора.
Налице е и тънкият момент, при който е възможно искане за обявяване на сделката по продажбата на МПС, за относително недействителна спрямо кредитора, ако е осъществена след възникване на задължението, което е основало запора.
При всички положения ще е добре да се осъществи среща със СИ и кредитора/ите/, но и преди всичко да се говори с предишния собственик, така както propensity е препоръчал.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 26 Май 2021, 09:22

Все още автомобил не сте си купили :idea: Дали сте едни пари...
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот oldtimer » 26 Май 2021, 15:23

Благодаря за бързите отговори
Иска е от бившата жена за издръжка. Намерил съм ЧСИ-то и ще говоря с него, предполагам че ще се споразумеем срещу някаква сума да освободи автомобила.
Кото го взех трябваше бързо да се реагира защото беше готов за вторични и братята щяха да се зарадват на 2тона ламарини.
Не съм платил голяма сума, но е автомобил който вероятно няма да намеря отново тук в българия или европа.
oldtimer
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба