начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Моля Ви за разяснение!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля Ви за разяснение!

Мнениеот kamelche » 11 Яну 2009, 22:04

Здравейте, от скоро съм потребител в този форум и много бих искала да получа подробен отговор на моя въпрос-проблем.Ще се опитам да обясня всичко.Става въпрос за подялба на апартамент, който е преписан като дарение. Моите баба и дядо са преписали на двете си дъщери този апартамент. Преди 10 години почива баба, преди 3 години почива едната дъщеря, а миналата година почива и дядо. Остава майка ми, т.е. другата сестра. Починалата сестра има жив съпруг и дъщеря. Именно дъщерята сега предявява претенции за половината от този апартамент. С това е свързан и въпроса ми. Как да разделим апартамента, на какви части имат право майка ми и братовчедка ми, както и нейния баща-съпругът на починалата ми леля? Много ще Ви бъда благодарна ако ми отговорите.
kamelche
Нов потребител

Re: Моля Ви за разяснение!

Мнениеот donna » 11 Яну 2009, 22:12

Предполагам ,че е дарен при равни квоти ,ако е така майка ви има 1/2 ид. част ,а оснаталата 1/2 се дели между дъщерята и преживелия съпруг на леля ви .

Кой живее в този апартамент ,а и не се знае делим ли е или не/като площ и т.н./ ,защото ако не се разберете и ,ако апартамента е неделим и стигнете до съдебна делба може да се стигне до публична продан .
donna
Старши потребител

Мнениеот kamelche » 13 Яну 2009, 10:37

Здравейте, благодря Ви за отговора! Значи в апартамента живееше само дядо до последно, като майка ми ходеше да му помага и да го гледа. Апартамента не знам дали е делим, но е преписан по равно и на двете сестри. Благодаря Ви, просто исках да разбера дали майка ми има право на по-голяма част от жилището или не! Ако се стигне до продажба по каква оценка трябва да се продава - по данъчна или по пазарна?
kamelche
Нов потребител

Мнениеот jiji2 » 14 Яну 2009, 00:01

Всички съсобственици могат свободно сами да го продадат по пазарни цени без да се стига до принудителна продан. До нея се стига само, ако не се разберат съсобствениците за доброволна делба - единия да наплати на другия дела по цена каквато те си решат. Апартамента вероятно е неделим, и ако съдът го изнесе на публична продан, тя ще започне с начална цена определена от вещо лице, а участниците в проданта ще наддават.
Казвате, че е прехвърлен с "дарение", но после казвате, че майка ви се е грижила за дядо ви. Да не би апартамента да е прехвърлен срещу задължение за издръжка и гледане? Много често хората бъркат двете сделки. Тогава нещата стоят по друг начин. Казаното до тук важи само при посоченото от вас основание - дарение.
jiji2
Потребител

Назад към Съсобственост и делба