Здравейте,ще Ви питам на кратко за проблем , който вече ми е омръзнал до незнам къде.
Става на въпрос за вила, която беше собственост на баща ми.След смърта си в удостоверението за наследници остана и единият ми брат, който съм виждал един, два пъти.Преди смърта, майка ми и баща ми бяха скарани, и така и не стигна до споразумение кой да остане единствен наследник.За това от инат остави всички да имаме част.В момента аз стопанисвам къщата с знанието и съгласието на брат ми и майка ми.Другият брат от първият брак на баща ми има претенций към неговата част.Няколко пъти му предлагах да му платя неговата част, но и така не пожела.Както и вилата , така и апартамента е в това положение.Въпросният беше пуснал нотариално заверено за наем, но по давност вече е изтекло.
Много ще съм благодарен ако ми помогнете с този случай, защото само аз, брат и майка ми знаем каква стойност има къщата за нас и не само колко сме вложили материално, а най-важното сантименталната стойност.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 18:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имот с наследник 1/3
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Имот с наследник 1/3
За това от инат остави всички да имаме част.
Аз мислех, че това е правилото, ама нейсе.
След смърта му в удостоверението за наследници остана и единият ми брат...
Готино звучи. Незнайно как взел, че останал не къде да е, ами в удостоверението.
Ако баща ти е оставил повече имоти, така че брат ти да може да си вземе дела в натура, искай делба, съдебна. Сметките по кой какво вложил ще си ги изравнявате по делбата. Ако не е оставил баща ти друго, пак можеш да искаш, но рискувате имотът да отиде на публична продан. Там, разбира се, можете да наддавате и вие и да си остане ваш, така че всъщност "рискът" не е чак толкова голям риск.
Говори с адвокат, който да прецени според това кое смятате за най-добро за вас. Но начинът е делба. Да накарате брат ти зорлем да приеме цената и просто да ви прехвърли дела си, не можете.
П.П. Сега видях, не знам какво "нотариално заверено" за наем е "пуснал" брат ти, но ако е покана да му плащате, че ползвате и неговия дял, не се надявай, че "по давност вече е изтекло". Друг въпрос е, че не е задължително правилно да си е оценил дела, т.е. може да се окаже, че "наемът" е по-нисък, отколкото той смята.
Какъв срок на давност му даваш впрочем на "нотариално завереното за наем"?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Беше 5 години те минаха "за нотарианното заверено за наема".А сумата по дяла му е определена от вещо лице и даже даваме в повече.В крайна сметка съдът го отложи делото до 2010г.във върховния съд, какви мофат да са последствията.
Благодаря
Благодаря
- tribalistas
- Младши потребител
А нотариалното е пуснато от него.
- tribalistas
- Младши потребител
Господине, твърде странна престава имате за нещата,както колегата се е опитала да Ви покаже. Затова е необходимо да се консултирате с адвокат обстойно, но при всички случаи разберете ,че и брат Ви има права, равни на Вашите.
- sunrise
- Активен потребител
Приятели, аз съм попитал, защото вече говоря с трети адвокат и всеки си има становище.
На далите съвет за казуса им благодаря.Стигнах до положително развитие.
Благодаря ви пак.
На далите съвет за казуса им благодаря.Стигнах до положително развитие.
Благодаря ви пак.
- tribalistas
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|