начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

съсобственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

съсобственост

Мнениеот kokojambo » 27 Апр 2009, 11:10

Уважаеми колеги от форума,

Моля за малко помощ по следния казус -
С брат ми се в идеална съсобственост на апартамент. Аз притежавам около 90%, като очевидно имотът е неподеляем реално. Имотът е изцяло ремонтиран от мен, плащани са всички разходи от мен, тъй като през последните 5 години там живея само аз. Към момента не сме постигнали разбирателство, в тази връзка искам да ви попитам по какъв ред мога да придобия цялата собственост, налице ли са основания ако се стигне до принудителна съдебна делба да поискам от съда да ми възложи в собственост целия имот, като заплатя на брат ми стойността на неговата част? Има ли опасност да загубя имота? Налице ли са към момента основания брат ми да иска да ползва апартамента?
Предварително ви благодаря и желая на всички лек и успешен ден !
Аватар
kokojambo
Младши потребител

Re: съсобственост

Мнениеот miriam » 27 Апр 2009, 11:12

около 90%, ....тва какво идва да рече? :lol:
да не би да имате по 1/2 , ама ти да си изчисляваш подобренията с натрупвания и по себестойността да си изчисляваш идеалните части?!
иначе брат ти може да иска каквото се сети , друг е въпросът кой и дали ще му го даде :?:
miriam
Потребител

Мнениеот kokojambo » 27 Апр 2009, 11:15

miriam написа:около 90%, ....тва какво идва да рече? :lol:
да не би да имате по 1/2 , ама ти да си изчисляваш подобренията с натрупвания и по себестойността да си изчисляваш идеалните части?!
иначе брат ти може да иска каквото се сети , друг е въпросът кой и дали ще му го даде :?:

Не- аз има 5/6, а той 1/6. Подобренията са изцяло от мен - имам каксови бележки за всичко, "разходите" вкл. данък и такса смет по имота са заплащани само от мен в последните 5 години. През този период в имота живея само аз.
Аватар
kokojambo
Младши потребител

Мнениеот miriam » 27 Апр 2009, 11:19

е ти предложи ли му да ти прехвърли дела ?
или ти иска пари за което , пък ти смяташ че подобренията ти са повишили значително себестойността на имота и от там-не дължиш пари? ако имате подобен спор и неразбирателство на тази основа , не виждам друга възможност освен да си заведеш дело за делба и да поискаш възлагането на имота , като там адвоката ще ти обясни кои документи в теб са съотносими към предмета на искане и доказване....
miriam
Потребител

Мнениеот finnan » 27 Апр 2009, 11:20

Здравейте,
брат Ви може да ползва имота и има право да иска да го ползва.
Ако е доброволна делбата, можете без проблем да получите жилището и да платите разликата, при съдебна делба е различно - тук може да получите жилището във ваш дял само ако от възникването на съсобствеността живеете в него и нямате друго жилище и поискате от съда да Ви се възложи жилището.

Успех!
finnan
Младши потребител

Мнениеот kokojambo » 27 Апр 2009, 13:46

Bлагодаря ви finnan и miriam,
потвърдихме моето становище....
Лек ден от мен !
Аватар
kokojambo
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба