начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

сметки между съсобственици

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

сметки между съсобственици

Мнениеот kokojambo » 01 Май 2009, 07:08

Здравейте,

Съсобственик съм на недвижим имот, за който обаче разходите поемам само аз от няколко години- данък, такса, режийни разноски. Освен това съм извършил ремонт с лични средства- тоест подобрения.
Моля да ми помогнете с идея по какъв ред и какви условия, мога да поискам от съсобственика да ми възстанови съответната част от тези разходени суми?
/Очевидно не е налице доба воля за това от негова страна/

Предварително благодаря и използвам повода да ви пожелая весели празници....
Аватар
kokojambo
Младши потребител

Re: сметки между съсобственици

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Май 2009, 07:29

Трябва да го подканите да Ви обезщети.

И от поканата той се счита в забава. След което се начисляват лихви - много пъти повече от банковите.

Например за една година вместо 1000 лева трябва да даде 1200 лева - лихвата е към 17-18 %, а не 7-8%.

Иначе процедурата е съдебна.

Но - има значение - дали сте направили необходими разноски, полезни разноски, луксозни разноски.

Необходимите са - например подмяна на тръбопровод, който е амортизиран, поправка на покрив, който тече, подмяна на други инсталации, които са на ръба на аварията.

Полезни разноски са - например заменяне на нещо, което не е необходимо за поддържането на имота, но увеличава цената му. Заменяне на винервайс с латекс.

А луксозни са - теракота, дограма, климатик и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител

Re: сметки между съсобственици

Мнениеот kokojambo » 01 Май 2009, 08:53

Много благодаря на ivan_lawyer за консултирането и
подробната информация ! Лек ден желая на всички !
Аватар
kokojambo
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба