начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Въпрос за поделяне на дарено имущество след смърт

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за поделяне на дарено имущество след смърт

Мнениеот mikemastercorp » 20 Авг 2009, 18:07

Здравейте! Много се радвам, че открих вашия сайт и буквално "попивам" всяка информация тук. Имах много въпроси, на които открих отговорите тук, за което благодаря на всички вещи, които имат търпението и желанието да помогнат.

Остана само един въпрос, на който за момента не съм открил отговора и бих се радвал, ако някой сподели мнение.

Въпроса е следния: Баща ми приживе заедно с двамата си братя купиха апартамент, който беше дарен на името на баба ми и дядо ми. Миналата година почина дядо ми, след което по друго стечение на обстоятелствата се спомина и баща ми. Няколко месеца по-късно, след като баба ми научи за кончината на покойния си син, се спомина и тя. Сега наследници останаха моите двама чичовци, майка ми и ние с брат ми. Наскоро решиха да се продаде апартамента и всеки да вземе своята част от приходите.

Въпроса ми е, след като се разделят приходите помежду братята и майка ми, каква част се полага на децата от тези финанси. Питам, защото не сме в отлични отношения с брат ми, а той съответно с майка ми, и според него, всеки от нас има право на 1/3 от общата сума след подялбата м/у чичовците и майка ми.

Изчетох доста мнения по въпроса и беше логично за мен подялбата да бъде по следния начин:

Майка ми като законен наследник на имущество придобито след брака да наследи 50% от собствеността на покойния ми баща, след което да дели останалите пари с останалите наследници (нас). Това според мен трябва да бъде 2/3 за майка ми и останалите пари да се делят м/у братята.

Според мението на агента по сделката, понеже това имущество е дарение, се полага на всеки 1/3 от частта, тоест по 33% на всеки.

Проверих всички упоменати в предни постинги закони, но за жалост не ми стана много ясно, дали наистина трябва брат ми да получи 1/3 или майка ми има правото да задържи по-голямата част. Причината да питам това е, че покойния ни баща имаше малък заем, който майка ми е решила да погаси с парите от подялбата. Разбира се, според брат ми, делят се само приходите, а разходите да ги оправя който и както намери за добре. Аз не съм съгласен с този вариант, но все пак си има закони в тази страна и се опасявам, да не се стига до семейни дела за подялби и т.н.

Ще съм благодарен, ако някой каже как в нашия случай трябва да се подели имота съгласно закона и кой крив, кой прав. Също така как стои момента с наследяването на разходите, след като се приема наследството (поне приходите му). Дали трябва и те да се делят на 3 (на всеки наследник) или само майка ми трябва да го погасява (тоест ние двамата, защото аз не одобрявам вариант, в който се делят приходи, а задълженията не). Просто искам да съм спокоен, че брат ми няма да предприеме някакви глупости и да съди майка ми, която не е със стабилно здраве и т.н.

Благодаря предварително и се извинявам, ако някой вече е писал за подобен проблем. Просто няколкото дена активно четене на закона и този прекрасен форум не ми дадоха отговора на този въпрос.
mikemastercorp
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба