начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Възлагане и изкупуване на дял

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възлагане и изкупуване на дял

Мнениеот raza68 » 17 Сеп 2010, 13:51

"Най-нуждаещият се от наследниците придобива право върху имота, обект на спора. Това става след решение на съда, който определя степента на нуждите при наследниците. "
Е, как се определя този нуждаещ - какви са критериите?
В случая - живея в жилището.
Някъде бях чел, че не трябва да си продавал/дарявал през последните 5 години друго жилище, за да придобиеш това право. Вярно ли е?

Отпадна вече публичният търг, който досега определяше спорните имоти. Така никой от заинтересованите наследници няма да бъде ощетен от странични лица.

Ами, кой определя цената, ако аз искам да го купя - притежавам 5/8 от жилището.
raza68
Младши потребител

Re: Възлагане и изкупуване на дял

Мнениеот raza68 » 17 Сеп 2010, 15:36

Разбрах, че хипотезите при които може да се изисква да се възложи ЖИЛИЩЕ, са две:
1. преживял съпруг, какъвто не съм
2. наследник, който към момента на откриване на наследството/ момента на смъртта на наследодателя/ е живял в имота. Имам адресна регистрация в този апартамент и до днес живия в него.
Но и при двете хипотези е необходимо наследника да няма друго жилище. В момента от 4-5- години нямам. Но при това:
1. имахме апартамент със съпругата ми, който продадохме.
2. и друг апартамент, съсобственост с дъщерята, който и дарихме преди 4 години. В момента аз и съпругът ми живеем в апартамент, който е съсобственост с други 3-ма "братчеди".
raza68
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба