начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Частни / универсални завещателни разпореждания (дарения))

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Частни / универсални завещателни разпореждания (дарения))

Мнениеот lisi4ko » 16 Фев 2016, 16:36

Здравейте,
От 6м. съм в един заплетен правен казус (и процес на съдебни дела).
Баба ми е изчепала цялото си недвижимо имущество с общо 3 дарения:
1) къща, дарена на внучка си (моята сестра) през 90-те години
2) дворно място, дарено на внучка си (моята сестра) през 90-те години
3) земеделски земи, дарени на сина си (моят баща) през 2007
Баба ми почива лятото на 2010, като оставя 2-ма живи наследници: баща ми и леля ми.
В случая тя лишава от недвижимо имущество дъщеря си. Баща ми почина началото на 2015г., оставяйки наследници майка ми, мен и сестра ми.
Есента на 2015 леля ми завежда 1 общ иск за възстановяване запазена част към сестра ми (за дарената от баба ми къща и дворното място) и към наследниците на баща ми (за дарените зем.земи от баба ми на баща ми, т.е.мен, майка ми и сестра ми).

По смисъла на чл.30 ал.2 от ЗН, за да може да претендира за къщата и дворното място към надарен, но непризован към наследяване (т.е.сестрами), тя трябва да е приела наследството по опис след съртта на баба ми. Тя, обаче претендира, че след съртта на баба ми не е останало никакво свободно наследство, от което е могла да се възползва и това предопределя, че не е необходимо приемане на насл.по опис, за да упражни правата си за възстановяване на зап.част.
Наистина при решения на ВКС, ако всички имоти на наследодателя се изчерпват с универсално пълномощно или дарение към надарен, непризован към наследяване, то за наследниците с право на зап.части не е необходимо приемането на насл.по опис.
В случая, обаче даренията към сестра ми могат ли да се приемат като универсални завещателни разпореждания, при положение, че след това са останали свободни недв.имоти - земеделски земи, които по-късно са дарени на баща ми?

П.С.
имаме адвокат, просто не сме го обсъждали още
lisi4ko
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба