начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Сложен казус - повторна продажба на дял от имот, от държават

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сложен казус - повторна продажба на дял от имот, от държават

Мнениеот petertr » 14 Ное 2008, 12:53

Здравейте,

Имам доста сложен имотен проблем, по който ми трябва съвет, както по самия проблем, така и за добър адвокат, тъй като каквото и да науча тук, все пак нещата ще трябва адвокат да ги движи.

Проблемът е следният:

Имам придобит имот по сделка с държавата. При купуването му в акта за държавна собственост е отразено, че имотът е изцяло държавен и като такъв ми е продаден. Оказва се обаче, че към него имало реституционни претенции, които са удовлетворени от съда чрез даване на около 20% дял в имота на реститута. Това обаче не е вписано от държавата в акта за държавна собственост. Т.е. човекът си има съдебно решение, но то не е отразено, и така аз като купувам, няма как да знам, че има проблеми около имота.

Сега човекът си иска 20-те %, но иска също и да влезе в правото ми на купувач на имота като ми плати на мен. Т.е. един вид аз съм купил 80% от съсобствен имот, без имотът да е предложен първо на него, и той иска да ме измести. Въпросът обаче е,че аз като съм купувал, не съм купувал дял, а съм купил всичко. Т.е. не може да се каже, че съм знаел, че поемам риск делът ми да се откупи принудително после.

Въпросният човек не е вписал съдебното си решение, с което са признати 20-те му %. Моята сделка с държавата е вписана веднага. Т.е. в момента има налице вписване от наша страна, и невписване от негова. Това обаче не изключва той сега да се впише. Самият човек има документ, издаден му от държавата - от ведомството съсобственик на имота, че делът му е вписан в акта за държавна собственост. Не знам това заменя ли пълноправно вписването в службата по вписвания. Независимо от този документ, вписване в самия акт няма - защото са правени някакви преиздавания на актовете, замяна с нови и при прехвърлянето явно някой чиновник не си е свършил работата и не е пренесъл вписването.

Така ситуацията е напълно объркана. От морална гледна точка признавам правото на човека на неговите 20%. Те наистина са си негови и той не е виновен, че държавата не си е свършила работата. Но моята покупка също е напълно изрядна. Естествено не съм съгласен да попадна в позицията на купувач от съсобственик, който може да бъде заменен, защото аз не съм знаел, че купувам от съсобственик.

В момента единствената защита, която виждам, е това, че първи сме вписали нашата сделка. Рових по нета и разбрах, че съдебните решения за признаване на собственост също трябва да се вписват, т.е. това недоглеждане на другата страна би трябвало да е наше предимство. Но дали вписването в акт за държавна собственост заменя напълно другото вписване.

Бъркотията е пълна и изобщо не виждам изход. Реално нямам проблем да му изкупя дела, но спорът като че ли не е за неговия дял, а за моя, тъй като аз съм купувал преди 4 години, когато цените са били далеч по-ниски. Сега ако ми встъпи в правата изобщо няма да получа цена, отговаряща на пазара.

Можете ли да препоръчате и добър - дори да е по-скъп, адвокат по такива дела...
petertr
Младши потребител

Re: Сложен казус - повторна продажба на дял от имот, от държават

Мнениеот petertr » 15 Ное 2008, 11:04

"Уеуеее" както се казва.

За София говоря. Ако взема добър адвокат, какъв е шансът да запазя имота за себе си.
petertr
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба