Здравейте, моля Ви за малко помощ!
Положението ми е малко деликатно. Става въпрос за продажба на земеделска земя. Дядо ми са 3-ма братя, който е починал, той има 2 деца- майка ми и вуйчо ми, а другите двама братя са живи. Майка ми почина и аз, баща ми и вуйчо ми искаме да продадем нашите части от тази земя, но другите братя на дядо ми са взели документите и не искат да я продават. Даже са сключили някаква тайна сделка и вземат пари от обработването на въпросната земя. Въпросът ми е какво можем да направим за да продадем нашите части? Разбрах от форумът че има вероятност да го направим това и без знанието на другите съсобственици! На кого евентуално можем да продадем ?
Благодаря Ви предварително!
- Дата и час: 27 Ное 2024, 10:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба на част от земеделска земя помощ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Продажба на част от земеделска земя помощ
Без знанието на другите - не може.
Може да направите оферта за продажба до другите, като до един месец същите да купят на посочената цена.
После Вие не можете да продадете на по-ниска цена.
Можете да намерите купувач за идеални части, но ме съмнява дали има такъв купувач.
Може да направите оферта за продажба до другите, като до един месец същите да купят на посочената цена.
После Вие не можете да продадете на по-ниска цена.
Можете да намерите купувач за идеални части, но ме съмнява дали има такъв купувач.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
От поста Ви разбирам, че притежавате в съсобственост (с баща си и вуйчо си) 1/3 ид.ч. от наследството на прадядо си. Важно е дали има и други имоти и/или предмети в наследството. Това във връзка с възможното приложение на чл. 76 от Закона за наследството "Актовете на разпореждане на сънаследник с отделни наследствени предмети са недействителни, ако тия предмети не се падат в негов дял при делбата." В случай, че наследството от прадядо ви се изчерпва само с една нива, в едно бъдещо съдебно производство възражение на осн. цитирания текст не може да се приеме. От там нататък важно за евентуалния приобретател е може ли да се обособи реален дял, който при последваща делба да се падне в негов дял. Това със сигурност може да разберете ако подадете молба до компетентната ОбСЗГ с молба да ви изготвят проект за делба - най-добре да се раздели имота на три, за всяко от децата на прадядо ви. Има начини и вие сте се ориентирали как да се избегне чл.33 от Закона за собствеността. Има риск - той е за приобретателя. Този риск може да бъде приемлив с оглед на цената, която ще плати. След това пътят е доброволна или съдебна делба. Обикновено при такива отношения - вторият вариант. Общо взето възможно е, съвсем реално и се прави. Онзи ден приключих идентичен случай със съдебна делба. Що се касае до ползването на земята, имате право на съответната част от наемната цена. И да не забравяме изискването и на ЗСПЗЗ, ако земята е арендована и съсобственикът желае да я продаде, първо предлага на съсобственик, после на арендатора. Може да проверите за облигационни и вещни тежести в съответната Служба по вписванията.
Трябва добре да го обмислите. Освен това винаги имайте в предвид срещу какви хора се изправяте, на какво са готови, за какво и докъде биха стигнали. Твърде комплексно е. Но винаги най-добрият път е чрез доброволни и добронамерени преговори.
От друга страна може и вие да искате подялба - доброволна или съдебна. Така нещата ще са по-чисти, но и вие ще се поохарчите, после пък ще вземете по-добра цена, щото вече няма да има грижи купувача. Такива ми ти работи.
Успех!
Трябва добре да го обмислите. Освен това винаги имайте в предвид срещу какви хора се изправяте, на какво са готови, за какво и докъде биха стигнали. Твърде комплексно е. Но винаги най-добрият път е чрез доброволни и добронамерени преговори.
От друга страна може и вие да искате подялба - доброволна или съдебна. Така нещата ще са по-чисти, но и вие ще се поохарчите, после пък ще вземете по-добра цена, щото вече няма да има грижи купувача. Такива ми ти работи.
Успех!
- nevin_alibriam
- Потребител
Много ви благодаря за оказаната помощ!
Мисля че намерих още един вариант за продажба:
...............
Дарете на купувача 1 кв.м. от земята. След това ще е съсобственик и можете спокойно да му продадете останалите идеални части.
След като изкупи 5/6 да си прави каквото иска - делба, предложения за изкупуване и т.н.
...............
Може би това е идеалният вариант поне за сега
Мисля че намерих още един вариант за продажба:
...............
Дарете на купувача 1 кв.м. от земята. След това ще е съсобственик и можете спокойно да му продадете останалите идеални части.
След като изкупи 5/6 да си прави каквото иска - делба, предложения за изкупуване и т.н.
...............
Може би това е идеалният вариант поне за сега
- mnikolov
- Нов потребител
помощ ТКЗС
Моля да ми се разясни как да се сдобия с скица за имот който не е внесен в ткзс.Имам стара скица и крепостен акт.Наех 2 адвокатки а те само се мотат и на финала казаха че имота си е наш и не трябва да се води дело.На практика ме карат аз да ходя в общината и поземлената а те от своя страна само си прехвьрлят топката.Поземлената казват че нямат отношение кьм имота а общината вдига рьце.
- kali-kali
- Младши потребител
хе ех и какв е имота земеделски или неземеделски в първия случай скица от ОСЗГ ,втория от общината...и недай си боже да няма планове и т.н. за местността в която е имота /още се срещат такива / ще ви се наложи да правите заснемане и т.н.
- donna
- Старши потребител
Благодаря за отговора.Наистина ситуацията е трагикумична.При тия 2 адвокатки май сте права че трябва да ходя в одзд.А като се сетя че за друг имот бях там и вече 3 години и те ме мотат ще се грьмна а по добре май да се откажа от всичко.Ако не ви притеснявам насочетеме кьм адвокат който наистина да си свьрши работата.Вече не знам какви да ги пиша
- kali-kali
- Младши потребител
имота е земеделски 6 дка.на супер място.а е и сьблазнителен така че се сещате защо може да е такава ситуацията
- kali-kali
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|