начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Даряване на наследствена част

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Даряване на наследствена част

Мнениеот Travis » 20 Фев 2009, 20:31

Баща и майка ми А и Б купуват апартамент по време на брака, аз съм техния единствен наследник. Баща ми почива, и наследници оставаме аз и майка ми...т.е. и аз имам някакъв дял. Имам няколко въпроса

1)Тъй като от доста години живея извън БГ (САЩ), желая да прехвърля наследствения си дял на майка ми, за да може тя да се разпорежда свободно с апартамента (в който тя живее сама). Мога ли да направя това без да се прибирам в БГ - декларация за дарение (или както се казва), апостили и т.н.

2)Майка ми от своя страна, от саниментални чувства, предлага да прехвърлим дяловете си на непълнолетния ми си. Бих се съгласил, но възможно ли е това непьлнолетен да е собственик - кой ще плаща данъци, и мога ли да го продам преди сина ми да навърши пълнолетие.

3)Последно - ако прехвьрля дела си на майка ми, и тя почине аз ще наследя целия апартамент. Тьй като тогава той ще се води придобит по време на брака, жена ми ще получи ли част от него? Тъй като в момента положението е друго - баща ми почина преди да се оженя, т.е. наследил сьм го преди брака.

Много ви благодаря.
Travis
Нов потребител

Re: Даряване на наследствена част

Мнениеот error » 20 Фев 2009, 21:00

1. Не можете да дарите от САЩ, но можете да упълномощите някого в България да Ви представлява при извършване на дарение, доброволна делба и пр. вкл.и да упълномощи от Ваше име адвокат да стори това.
2. Малолетните и непълнолетните могат да притежават собственост. До навършване на пълнолетие можете да продадете апартамента само с разрешение на съда и то ако се налага в интерес на детето. Интересът го преценява съда.
3. Придобитото по наследство е лична собственост. То не става съпружеска имуществена общност, ако наследникът е в брак.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот Travis » 20 Фев 2009, 22:37

Благодаря Ви.

Само не разбрах когато непълнолетен е собственик на имот, кой плаща данъците за този имот...и кой би могъл да го дава под наем примерно.

Доколкото знам, тук в Щатите тези неща са много трудни (защото са начин за укриване на данъци), и почти не се правят.

Пак мерси.
Travis
Нов потребител

Мнениеот error » 20 Фев 2009, 23:09

Данък върху имота се дължи от собственика му. Ако непълнолетният няма свои доходи, няма пречка от негово име да го плащате вие или майка Ви или както решите.
До навършване на пълнолетие могат да управляват имуществото му с негово съгласие родителите, като естествено, могат да упълномощят някого да се занимава с това. Получаването на доходи от наем, декларирането им и пр. са чисто практически неща, които ще трябва да имате предвид, когато решите какво да правите.
Аз бях до тук
Лека вечер.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот Travis » 27 Фев 2009, 05:43

Благодаря ти, но този отговор ме обърква още повече.

"Данък върху имота се дължи от собственика му. Ако непълнолетният няма свои доходи, няма пречка от негово име да го плащате вие или майка Ви или както решите."

А....ако не желая да ги плащам? Кой отговаря за това те да са платени навреме? По-горе казвате че за да продам апартамента трябва да мина през съд - как така ще дьлжа данък за нещо с което не мога да се разпореждам. Представете си че това е един много губещ имот който не мога да дам под наем за повече от данъка който ще дължа (което е чест случай тук в САЩ). Може съда да реши че не е "в интерес на детето" да го продам и ще трябва да плащам на държавата докато той навьрши пълнолетие. Това ми изглежда абсурдно, но все пак става дума за БГ...

"Получаването на доходи от наем, декларирането им и пр. са чисто практически неща, които ще трябва да имате предвид, когато решите какво да правите."

Т.е. имам право да отдавам под наем имот който формално не е мой, нали?

Пак мерси.
Travis
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба