Ходих при двама адвокати във връзка с възлагането на имота на един от съделителите.Имам съсобствен имот с къща в едно село, който от две години аз стопанисвам и съм направил подобрения за 10000 лв. Предложих на останалите съсобственици да им изкупя техните дялове /изпратих им нотариални покани/,но те отказаха категорично и казаха, че щели да го продадат на чужд човек, а не на мен. Отидох на консултация при адвокат, който ми каза , че мога да заведа дело за съдебна делба, като съдът щял да възложи имотът на мен тъй като аз съм се грижел за имота през последните 2 години и продължавам да се грижа и в момента.Случайно стана въпрос за същото с друг адвокат , който ми каза, че тъй като имота бил неделим директно се обявявал на публична продан, без да се възлага на никой от съсобствениците.
Моля за компетентен отговор ако има възможност. Вече не знам на кого да вярвам.Възлага ли се имота на един от съсобствениците или направо се дава имота на публична продан ?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 18:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
възлагане на съсобствен имот при съдебна делба
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: възлагане на съсобствен имот при съдебна делба
Въпросът е уреден в Глава двадесет и девета "СЪДЕБНА ДЕЛБА" от ГПК
Виж,невъзможно е тук да ти разясняваме целия раздел Само за твое улеснение - само преживял съпруг има привелегии. Или този, за когото е единствено жилище . И ангажирай си адвокат,който ще ти даде отговор на всичките ти терзания и ще ти разясни и движи евентуалните процедури .
Виж,невъзможно е тук да ти разясняваме целия раздел Само за твое улеснение - само преживял съпруг има привелегии. Или този, за когото е единствено жилище . И ангажирай си адвокат,който ще ти даде отговор на всичките ти терзания и ще ти разясни и движи евентуалните процедури .
- madonna
- Нов потребител
Много ти благодаря "madonna" за компетентния отговор.Що се отнася до ангажирането на адвокат, това ми беше намерението, но се обърках когато получих противоположни мнения по моя въпрос. За мен е важно имотът ми да не се купи от някой друг на публична продан, а на адвоката не му пука.
- dilamill
- Нов потребител
При определени условия имотът може да бъде възложен на съделител, но има и друга възможност - да бъде изкупен от съделител. Зависи от конкретния случай.
- rama
- Потребител
Здравейте,
При съдебната делба няма значение дали си се грижил за имота, по-скоро за възлагане на един от съсобствениците.Хипотезите при които може да се изисква да се възложи ЖИЛИЩЕ, макар че и селската къща попада като "жилише" са две:
1. преживял съпруг, какъвто явно не сте
2. наследник, който към момента на откриване на наследството/ момента на смъртта на наследодателя/ е живял в имота
при двете хипотези е необходимо наследника да няма друго жилище.
Доколкото разбирам Вие не попадате в нито една от хипотезите.Но смятам, че съдебна делба не е лош вариант във вашия случай, защото, ако се изнесе на публична продан имота Вие можете да участвате в нея и да го придобиета с предпочитание пред другите наддавачи.Сега няма да Ви обяснвам как точно се случват нещата, но принципно, ако държите на този имот и другите наследници не Ви го продават, то публичната продан може дори да Ви излезе "по-евтино".Задължително е да си наемете адвокат, не защото тук е прието така да се говори, а защото наистина Ви трябва.
При съдебната делба няма значение дали си се грижил за имота, по-скоро за възлагане на един от съсобствениците.Хипотезите при които може да се изисква да се възложи ЖИЛИЩЕ, макар че и селската къща попада като "жилише" са две:
1. преживял съпруг, какъвто явно не сте
2. наследник, който към момента на откриване на наследството/ момента на смъртта на наследодателя/ е живял в имота
при двете хипотези е необходимо наследника да няма друго жилище.
Доколкото разбирам Вие не попадате в нито една от хипотезите.Но смятам, че съдебна делба не е лош вариант във вашия случай, защото, ако се изнесе на публична продан имота Вие можете да участвате в нея и да го придобиета с предпочитание пред другите наддавачи.Сега няма да Ви обяснвам как точно се случват нещата, но принципно, ако държите на този имот и другите наследници не Ви го продават, то публичната продан може дори да Ви излезе "по-евтино".Задължително е да си наемете адвокат, не защото тук е прието така да се говори, а защото наистина Ви трябва.
- neviadv
- Младши потребител
Невиадв, а какви са параметрите на предимството на съсобственика при наддаването? Къде са описани?
- vankat
- Нов потребител
Всички отговори на въпросите си можеш да откриеш в ГПК/ гражданско процесуален кодекс/ в сила от Март 2008г.Относно възлагането, което мисля ти отпадна като идея виж чл.341-355, а относно публичната продан- специално за привилегиите виж чл.500 , а за цялото производство- чл.404-529.
Извинявай, но не смея да ти дам допълнителни напътствия, защото излизаме от рамките на съвет, ориентация, а навлизаме в платените консултации, като целта на форума не е такава.Успех
Извинявай, но не смея да ти дам допълнителни напътствия, защото излизаме от рамките на съвет, ориентация, а навлизаме в платените консултации, като целта на форума не е такава.Успех
- neviadv
- Младши потребител
Ако се изнесе само част от имота, то няма да има външен интерес и може /изнесените за продан дялове/ да г и вземе някой от съсобствениците.
Но тук ние нямаме дълг на някой съсобственик(визираното в Чл.500) и поради това да се търси продан и респ. да се изнесе само съответната част от имота.
Тук ще се изнесе целия имот и има риск да се закупи от лице извън кръга на съсобствениците.
Но тук ние нямаме дълг на някой съсобственик(визираното в Чл.500) и поради това да се търси продан и респ. да се изнесе само съответната част от имота.
Тук ще се изнесе целия имот и има риск да се закупи от лице извън кръга на съсобствениците.
- p_dyan
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|