начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Здравейте да ви попитам за една делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Здравейте да ви попитам за една делба

Мнениеот madara » 25 Апр 2009, 20:26

Здравеите ,на всички в този хубав и поезен форум.
И аз имам едно въпросче към вас .

Имам къща в едно малко градче ,която има 2 декара двор ,има ли начин ,
И КАК ? Мога да разделя правно къщата и двора .Идеята ми е да си продам отделно само двора !
Без къщата
madara
Нов потребител

Re: Здравейте да ви попитам за една делба

Мнениеот fani_i » 25 Апр 2009, 20:40

"Правно" нямате проблем с разделянето, виж, фактически - проблемът е сериозен :wink: .
Обърнете се към местен адвокат да прегледа документите и оформи сделката Ви.
fani_i
Потребител

Мнениеот madara » 25 Апр 2009, 21:21

Може би наистина не съм формулирал въпроса правилно за което се извинявам ... не съм много вещ в тази област, само исках да ми кажете как да разделя имота ?
Кък коя институция трябва да се обърна ?
madara
Нов потребител

Мнениеот latina » 28 Апр 2009, 10:41

Ще Ви трябва адвокат и архитект. Архитектът ще трябва да определи дали е допустимо разделянето на земята на 2 или повече имота и да изготви проект на ПУП (подробен устройствен план). Адвокатът ще Ви е необходим, за да проведете процедурата по изменение на ПУП-а. Местната община е компетентния орган.
latina
Младши потребител

Мнениеот petko_a » 01 Май 2009, 08:40

Ако ще правите делба на двора най - вече ще ви трябва геодезист с пълна проектантска правоспособност. Той прави плана за промяна на регулацията. Архитект ще ви е необходим ако се изисква и план за застрояване. Адвокат за процедурата не ви е нужен. Внасяте си проектите в общината и чакате да ги разгледат на експертен съвет по устройство на територията. Успех!
petko_a
Потребител

Мнениеот mina1111 » 02 Май 2009, 09:46

Първото нещо, което трябва да направите е да отидите с копие от документа за собственост в Общината при районния техник или най-добре в приемен ден на главния архитект и да поставите въпроса който ви тревожи. Архитектът ще провери какво е предвидено за вашия имот според действащия Подробен устройствен план (ПУП) на населеното място. Възможно е имотът да е урегулиран, тоест от него да са образувани два нови урегулирани поземлени имота (УПИ) или имотът ви от 2 дка да попада в УПИ към които се придават или отнемат части от други имоти. Отговор на всички въпроси ще получите в общинската администрация. Ако имате стара скица на имота, носете и нея. От това посещение зависи какво ще предприемете по-нататък. Главният архитект ще прецени дали има нужда от промяна на действащия план за регулация и застрояване. Ако се налага ще стартирате процедурата, което става със заявление за допускане. Успех!
mina1111
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба