начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

прекратяване на СИО и съсобственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прекратяване на СИО и съсобственост

Мнениеот desi_antonova » 16 Юни 2009, 22:07

Баща ми почина през 2000г., като след смъртта му негови наследници останахме аз, съпругата от втория му брак и дъщеря му от същия. През 2001г. започнах да получавам съобщения от данъчните служби за плащане на данък на имот/апартамент/. Искам да уточня, че със съпругата на баща ми от втория му брак и сестра ми не поддържаме отношения. Независимо от това през всичките тези години плащах данъка. Тази година жената на баща ми пожела да се срещне с мен, като ми заяви, че смята да продаде апартамента, като ми заяви още, че смятала да докаже пред съда, че нямам право да претендирам за каквато и било част от него. Аз реших да заведа дело за делба. За целта отидох в данъчното, за да ми издадат удостоверение за данъчна оценка, но там ми отговориха, че първо трябва да представя документ за собственост/нотариален акт или договор за покупко-продажба/. Аз им обясних, че не разполагам с такъв документ, като от своя страна попитах на какво основание получавам съобщения за дължим данък и те ми отговориха-на основание представено от жената на баща ми удостоверение за наследници, въз основа на което съпругата на баща ми притежава 2/3, а ние със сестра ми по 1/6 ид. части. Оттам ме изпратиха в общината, тъй като по думите на жената на баща ми, някога, апартамента е бил даден на нея и баща ми като младо семейство от общината, а впоследствие са го купили с пари, дадени й от нейните родители. В общината намериха въпросния договор за покупко-продажба, който действително се оказа, че е сключен между нея и общината, но по време на брака й с баща ми, като това е станало през 1986г. Въпросът ми е, възможно ли е тя да ме изклюи като наследник в случая, ако успее да докаже, че средствата за апатамента са дадени само от нейните родители/които към момента са починали/. На второ място искам да попитам по какъв начин мога да разбера дали баща ми е имал и други имоти, влогове, дялове в търговски дружества?
desi_antonova
Нов потребител

Re: прекратяване на СИО и съсобственост

Мнениеот ivostef2 » 17 Юни 2009, 10:13

desi_antonova написа:Баща ми почина през 2000г., като след смъртта му негови наследници останахме аз, съпругата от втория му брак и дъщеря му от същия. През 2001г. започнах да получавам съобщения от данъчните служби за плащане на данък на имот/апартамент/. Искам да уточня, че със съпругата на баща ми от втория му брак и сестра ми не поддържаме отношения. Независимо от това през всичките тези години плащах данъка. Тази година жената на баща ми пожела да се срещне с мен, като ми заяви, че смята да продаде апартамента, като ми заяви още, че смятала да докаже пред съда, че нямам право да претендирам за каквато и било част от него. Аз реших да заведа дело за делба. За целта отидох в данъчното, за да ми издадат удостоверение за данъчна оценка, но там ми отговориха, че първо трябва да представя документ за собственост/нотариален акт или договор за покупко-продажба/. Аз им обясних, че не разполагам с такъв документ, като от своя страна попитах на какво основание получавам съобщения за дължим данък и те ми отговориха-на основание представено от жената на баща ми удостоверение за наследници, въз основа на което съпругата на баща ми притежава 2/3, а ние със сестра ми по 1/6 ид. части. Оттам ме изпратиха в общината, тъй като по думите на жената на баща ми, някога, апартамента е бил даден на нея и баща ми като младо семейство от общината, а впоследствие са го купили с пари, дадени й от нейните родители. В общината намериха въпросния договор за покупко-продажба, който действително се оказа, че е сключен между нея и общината, но по време на брака й с баща ми, като това е станало през 1986г. Въпросът ми е, възможно ли е тя да ме изклюи като наследник в случая, ако успее да докаже, че средствата за апатамента са дадени само от нейните родители/които към момента са починали/. На второ място искам да попитам по какъв начин мога да разбера дали баща ми е имал и други имоти, влогове, дялове в търговски дружества?

Консултирайте се с адвокат, но мой съвет ДОБЪР.
ivostef2
Нов потребител

Мнениеот finnan » 17 Юни 2009, 10:47

Интересно. Първо трябва специалист да погледне договора - но наистина специалист - по това време има едни договори, с които само се признава правото на собственост, а не възниква със самия договор - ако вашият е такъв, то датата на договора и да е по време на брака може да е без значение.
За придобиване по давност и дума не може да става, а ако не е имало иск за развод - увеличаване на дела след смъртта не виждам как може да се иска.
finnan
Младши потребител

Мнениеот street » 15 Авг 2010, 18:58

Е не е истина , сега уча за октомври месец за адвокатския и има точно подобен казус , и като виждам колегате е написал Добър Адвокат, е тея в колегията няма ли да се чукан малко по канчетата какви казуси дават - Нарочно ли го правите господа - За да има повече съкъсани май а ? точно нат такъв въпрос си блъскам главата сега и просто не ми идва наум какво да напиша .....
нямам думи направо!!!!
Аватар
street
Потребител

Мнениеот Гост. » 15 Авг 2010, 21:01

Аз реших да заведа дело за делба

Правилен подход, като в иска не пропускайте да претендирате обезщетение за това, че сте била лишена от право на ползване. Размерът- колегата ще уточни.
Имотът е в режим на СИО( без колебание го заявявам, макар фактите да са малко)- квотите са тези, които са отразени в МДТ.
Да продаде без вашето съгласие- мисията почти невъзможна. Ако и да стане- защитени са ви правата от правна норма, но не бива да бездействате.
По-голям принос, лично имущество, и прочие - няма как да докаже. Времето е благословено в някои отношения.

За наследството на баща ви- отивате в АВ- служба по вписвания и по персоналната партида само с удостоверение за наследници и ЕГН на баща ви, ще ви изготвят справка за притежаваните недвижими имоти, вкл. ще се сдобиете с заверени преписи от нотариалните актове.
За апартамента, явяващ се ябълка на раздора- пак по същия начин, но ще се наложи да представите и удостоверение за скл. граждански брак.
Събиране на доказателства, относно размера на наследството, препоръчвам да възложите на адвокат.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот eurolinker » 17 Авг 2010, 11:22

street написа:Е не е истина , сега уча за октомври месец за адвокатския и има точно подобен казус , и като виждам колегате е написал Добър Адвокат, е тея в колегията няма ли да се чукан малко по канчетата какви казуси дават - Нарочно ли го правите господа - За да има повече съкъсани май а ? точно нат такъв въпрос си блъскам главата сега и просто не ми идва наум какво да напиша .....
нямам думи направо!!!!

Майко мила, друже, ти с ТОЗИ правопис и граматика ще се влееш в редиците на адвокатите (ако е рекъл Господ)?!? Ех, мъка, мъка. Най-много ми е мъчно, че си блъскаш главата. Желая много късмет на теб, но най-вече на бъдещите ти подзащитни...
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот street » 17 Авг 2010, 20:12

Само не ме подигравай , щото съм изписал толкова документи като бивш дознател , колкото коса нямаш на главата ......
"друже" не можеш да ми говориш така без да ме познаваш,
и знаеш ли колко ми пука, че съм направил някакви смешни правописни грешки във тъпия форум! На важни документи си ги поправям , ама като те гледам "друже" сигурно пишеш със скоростта на охлюв, за разлика от мен!
И съм сигурен,че ще го взема , а за бъдещите ми клиенти грижа не бери......
щото поне аз знам ,срещу какво ще работя за в бъдеще , а именно срещу дела които като такива аз съм създавал, така Че ! ако може без съркастични коментари ,към хора , които не познаваш!!!!
Аватар
street
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Авг 2010, 21:02

Отговорността на адвоката е ужасно тежка, не става въпрос само за сладката част от професията. Точно с такива дела, по-добре да се избягва лесно решение.

То пък и аз какво се разбъбрих, но тук е по-уместно да се започне с по-лека форма на дело - установителен иск, нека да го отхвърлят. Макар, че не е налице пряко оспорване, все пак. Другото е - стандартният констативен акт по проверка на документи. Където да е изписано кой, какво и колко има. Това е ново начало на собственост и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба