начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Делба на жилище

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на жилище

Мнениеот rrichi » 08 Авг 2010, 17:31

Здравейте!Името ми е Радослава.Става въпрос за делба на жилище.
Майка ми е законен собственик на 50% от 4 стаен апартамент.До скоро дядо ми беше другият собственик докато не прехвърли чрез дарение своят дял на леля ми като с баба ми си запазват правото до живеят в него докато са живи.В момента леля ми е крайно сигурна че 50% от апартамента са нейни и че майка ми няма право да оспорва дарението и ни заплашва че ще заведе дело за делба и че ако майка ми ни си съгласи да разделат апартамента според думите й съда ще го продаде и ние сми щели да останем на улицата.Запитването ми е това възможно ли е и ако е тогава какво става с баба ми и дядо ми след като те са си запазили правото да живеят там?Възможно ли е леля ми да заведе дело за делба преди тяхната смърт?
rrichi
Нов потребител

Re: Делба на жилище

Мнениеот petertr » 17 Авг 2010, 16:17

Възможно е да се заведе дело за делба по всяко време, възможно е дори имотът да се продаде. Това обаче няма да изхвърли баба ви и дядо ви на улицата, защото имотът ще се продаде с налично право на ползване, което те ще си запазят.

Това право ще се запази, дори ако имотът се продаде на публична продан, което от само себе си предполага, че едва ли някой ще дойде да го купи.

Майка Ви може да оспори дарението, едва след като стане наследник на родителите си, и то само до определен дял, и ако има основания за оспорването. Ако междувременно леля ви е продала дела си, няма как майка ви да си го върне, ще търси само обезщетение, ако събори дарението. Леля ви е длъжна да предложи първо на майка ви дела си, ако тръгне да продава.
petertr
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба