начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

искам съвет за събаряне

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

искам съвет за събаряне

Мнениеот tanchoo » 11 Авг 2010, 14:23

През 2006г. купих 1/4 от къща в гр. Габрово с 1/2идеална част от земята.Имам съсобственик с когото не се разбираме, той отдава неговата част под наем.Понеже сградата е в лошо състояние аз искам да я съборя , а той не.Възможно ли е по някакъв начин да се събори.Съсобственикът ми праща нотариална покана с която ме поканва да направя ремонт.Може ли някой да ми посъветва какво да направя
tanchoo
Нов потребител

Re: искам съвет за събаряне

Мнениеот l____ » 12 Авг 2010, 20:21

Съсобствеността е, най-често, лошо нещо. А на къща - особено лошо. :?
Не можеш да я събориш без всеобщо съгласие. Освен ако "без да искаш" взривиш голяяяма газова бутилка в къщата (не съм подстрекател и никак не те съветвам да го правиш; само неуместно се шегувам).
И има особености дали съсобственикът ще прави основен ремонт, или козметичен.

Има някакъв член в ЗУТ, който казва, че опасни сгради трябва да се съборят. Даже и кметът трябва да съдейства за премахването на опасните сгради.
Но ти не казваш дали вашата сграда е и опасна.
l____
Потребител

Мнениеот tanchoo » 16 Авг 2010, 14:02

Подадох заявление в общината с което да обявят сградата за опасна.След проверката имам предписание да се извърши ремонт на сградата,има ли някаква глоба ако не мога да извърша ремонта.
tanchoo
Нов потребител

Мнениеот l____ » 16 Авг 2010, 17:23

Подадох заявление в общината с което да обявят сградата за опасна

Ами действал си прибързано. Що не се консултира предварително поне с конструктор.
Явно е, че комисията по чл. 196 (1) ЗУТ е преценила, че сградата ти може да се ремонтира, за да се приведе в съответствие с изискванията за безопасност.

Не е много ясно какви специалисти включва състава на тази комисия, но се предполага, че е искано мнението и на конструктор.
Засега само и единствено се сещам да подложиш на съмнение констатациите на конструктора, че сградата може да издържи на земетръс. Виж на каква сила на земетръс трябва да издържат сградите в райота ти. Ако трябва - наеми си конструктор, който да даде становище, че сградата не може да се ремонтира без съществени изменения в конструкцията й, и, че е дори и да се ремонтира, устойчивостта й на земетръс ще е твърде съмнителна. Т.е. опитай се да обжалваш заповедтта на кмета. Ама този път се консултирай с конструктор по-сериозно. И внимавай да не изпуснеш и срока за обжалване на заповедта.

Виж - казусът ти, относно истинското състояние на сградата ти, е твърде конкретен. Няма как да знаем истинското състояние на сградата ти. Нито, от разстояние стотици километри, да я преценим колко е опасна. Нито дали е възможно сградата да се поправи и заздрави.
Този форум е за малко по-друг тип консултации.

Ако искаш - търси консултант от тук:
http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=engineers
има свестни момчета в него форум, но не знам дали ще се отзоват.

Не знам дали някой ще се отзове.

Успех!
l____
Потребител

Мнениеот anserk » 16 Авг 2010, 18:23

tanchoo написа:През 2006г. купих 1/4 от къща в гр. Габрово с 1/2идеална част от земята.Имам съсобственик с когото не се разбираме, той отдава неговата част под наем.Понеже сградата е в лошо състояние аз искам да я съборя , а той не....
Може ли някой да ми посъветва какво да направя

Няма да получиш заповед по чл.195 ал.6 на ЗУТ, каквато и да е сградата. Още повече, че се обитава ! Даже и да има протокол на комисията по чл.196 ал.2 ЗУТ и заповед на Кмета за заздравяване или ремонт, която може да обжалваш пред АС по реда на чл.215 на ЗУТ - само ще си скъсаш нервите.
Искаш съвет. Ето предложение:
предложи твойта 1/4 :roll: от къщата на съсобственика срещу ОПС за пристройка, или цяла къщичка, както и доброволна делба на поземления имота (ако е възможно,разбира се), може и разпределение на ползването. Това се проверява и подготвя с помощта на архитект и адвокат, обмисля се, оглежда се и се отива чак тогва на преговори със съсобственика. Трябва да бъдеш готов и на отстъпки до разумни според теб граници.
Може и да се получи :wink: Останалото е битка с предизвестен край....
anserk
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба