Родителите ми са купили и придобили два апартамента и вила по време на брака си.
След смъртта на баща ми на 17.10.2008г. наследници на имотите сме майка ми, сестра ми и аз.
Но установих случайно чрез нотариус, който провери в Книгата по вписванията, че единият апартамент е продаден на сестра ми без мое знание.
Баща ми беше болен от Паркинсон и майка ми го представляваше с генерално пълномощно.
Към настоящия момент притежавам 1/6 от другите недвижими имоти.
Сестра ми живее със семейството си в прехвърления на нейно име апартамент чрез покупко-продажба. А аз живея с майка ми (70г.) в другия апартамент, като непрекъснато съм заплашвана от нея и подлагана на психически дори физически тормоз.
Имам дъщеря на 29г., живееща в София с баща си и е свидетел на кошмара, в който живея, когато ми идва на гости. Майка ми твърди, че нямам никакви права и непрекъснато ме гони, а аз (51г.) нямам къде да живея.
Какво мога да направя в случая относно вече продадения апартамент? Какви са моите права?
Благодаря
- Дата и час: 24 Ное 2024, 00:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Какви са ми правата и как да ги отстоя?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Какви са ми правата и как да ги отстоя?
От апартамента, в който живеете, никой не може да ви изгони, защото имате 1/6 идеална част от него, и имате право да го ползвате. Това е причината за въпросния тормоз - опитват се по втория начин да ви изгонят от там.
По отношение на продадения апартамент, можете да търсите единствено нищожност на сделката - т.е. дали е било истинско пълномощното, дали майка ви е можела да подписва и пр. Ако баща ви е бил с някакво заболяване, което не му е позволявало да е адекватен, тогава пълномощното от него към майка ви няма сила, доколкото упълномощителят не е адекватен. В този случай трябва по съдебен ред да се определи попечител на баща ви, което както изглежда, не е направено. Т.е. може евентуално да пледирате, че имотът е продаден от неупълномощено лице. В този случай обаче ще съборите само половината сделка, защото другата половина е делът на майка ви в съпружеската общност. Въпросната половина ще се наследи по общия ред, т.е. ще получите 1/6 и от онзи апартамент.
В случай, че от въпросната продажба са минали повече от 5 години, нищо не можете да си върнете. Сестра ви придобива апартамента по давност.
За да ви изгонят от настоящото жилище, трябва да направят делба, където ще получите някакви пари за дела си. Но това е съдебна процедура, която е тежка, и затова просто гледат да ви изгонят.
Какво семейство само...
По отношение на продадения апартамент, можете да търсите единствено нищожност на сделката - т.е. дали е било истинско пълномощното, дали майка ви е можела да подписва и пр. Ако баща ви е бил с някакво заболяване, което не му е позволявало да е адекватен, тогава пълномощното от него към майка ви няма сила, доколкото упълномощителят не е адекватен. В този случай трябва по съдебен ред да се определи попечител на баща ви, което както изглежда, не е направено. Т.е. може евентуално да пледирате, че имотът е продаден от неупълномощено лице. В този случай обаче ще съборите само половината сделка, защото другата половина е делът на майка ви в съпружеската общност. Въпросната половина ще се наследи по общия ред, т.е. ще получите 1/6 и от онзи апартамент.
В случай, че от въпросната продажба са минали повече от 5 години, нищо не можете да си върнете. Сестра ви придобива апартамента по давност.
За да ви изгонят от настоящото жилище, трябва да направят делба, където ще получите някакви пари за дела си. Но това е съдебна процедура, която е тежка, и затова просто гледат да ви изгонят.
Какво семейство само...
- petertr
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|