начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Отказ от свидетелски показания по вещен иск

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от свидетелски показания по вещен иск

Мнениеот gena_alexandrova » 21 Яну 2011, 12:45

Здравейте!
Въпросът ми е следният - какъв е видът на документа, с който се удостоверява отказът от даване на свидетелски показания на онование чл.166, ал. от ГПК? Има ли типова бланка и нужно ли е да се упоменава друга причина освен тази в горепосочения член, в нашия случай - родство по права линия? В какъв срок се декларира отказът ред съда?
Ситуацията е следната:
Баба ми и нейният брат имат съдебен спор за един имот. Брат й ( вуйчо на майка ми) призовава майка ми като свидетел по делото, но тя категорично няма желание да свидетелства срещу майка си.
gena_alexandrova
Младши потребител

Re: Отказ от свидетелски показания по вещен иск

Мнениеот REVOLUTION » 21 Яну 2011, 12:55

Отказът да свидетелстване не може да се прави извънсъдебно с документ.
Призования свидетел е длъжен да се яви в съда и там непосредствено пред съда да откаже да свидетелства , като се позове на някое от основанията посочени в чл.166 ал.1 ГПК.
Майка Ви да си носи акта за раждане за да установи , че е роднина по права линия със страна по делото и да откаже да свидетелства-тогава съдът ще я освободи и заличи като свидетел по делото.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот gena_alexandrova » 21 Яну 2011, 13:53

Много ви благадаря за отговора!!!
gena_alexandrova
Младши потребител

Мнениеот gena_alexandrova » 21 Яну 2011, 14:45

Извинявам се, че пак ще питам, но сега се обадих в деловодството на съда и ми казаха, че трябва да внесем молба да бъде майка ми освободена от задължението да даде по делото показания, след което съдия-докладчика ще се произнесял дали я освобождава. Но не е ли достатъчно позоваването по чл. 166, ал.1, т.2 ??? Не следва ли да се приложи непосредствено правната норма?
И каква форма да има тази молба?
Благодаря предварително!!!
gena_alexandrova
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 21 Яну 2011, 15:11

gena_alexandrova написа:Извинявам се, че пак ще питам, но сега се обадих в деловодството на съда и ми казаха, че ...

Колегата Революшън Ви е обяснил как стоят нещата - той е юрист!
Ако не му вярвате, консултирайте се "ин виво" с такъв!
Защо нахалствате? Деловодителката била казала ... Ами питайте и портиера на съда ако искате ... Защо си мислите, че чистачите в съда, само за това, че се намират там, са по-компетентни от юристите, на които не им е месторабота съдебната сграда?

И не че деловодителката е излъгала, или че това което е казала няма да свърши работа, но по-точното и по-сигурното е явяването, а и има някои други "малки подробности", които следва да се отчетат, ако действате по акъла на деловодителката и които едва ли ще можете да съобразите ... и с които, както и сама виждате за някои от тях, няма да можете да се справите сама ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот gena_alexandrova » 21 Яну 2011, 18:05

Инспектора, благодаря ви за отговора!
Само не ми стана ясно точно коя част от поста ми ви се стори нахалстване???
И как решихте, че си мисля, че чистачката е компетентна? Или просто обичате да слагате думи в нечия уста, респективно пост?
Не съм юрист, затова питам, ако ви дразни некомпетентността ми и лаишкия подход, моля за извинение.
gena_alexandrova
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 21 Яну 2011, 18:53

Нахалстване е, че след като Ви беше отговорено от Революшън /при това изчерпателно, правилно, коректно, конкретно и :!: изключително точно/ какво да правите, Вие пак задавате въпрос: "ама сега така по друг начин дали не може, че баба пена деловодителката казала, че може".

Подразни ме лаишкото отношение /не подхода/ - естествено че като не сте юрист, няма как да очаквам да питете на "юридически език". Но не мога да приема, че въпреки отговорът тук /който получавате на всичкото отгоре и безплатно/, Вие отивате и се "консултирате" с лица без необходимите знания. Ако нямате вяра на отговорите тук, тогава или изобщо не питате, или се консултирате на живо с юрист ... а не с някаква си служителка, която еди какво си била казала ... и отгоре на това /ето това ме подразни/ искате тука да ви потвърдим, или не правотата на казаното, че и да ви доразясняваме приложенията на правните норми - кое било посредствено приложимо и кое непосредствено ... на кое да се "позовете" и хоп! ...

Питате :arrow: отговаря Ви се ако е възможно /в случая Ви се отговори възможно най-точно/ :arrow: едно благодаря :arrow: изпълнявате точно каквото е отговорено и нямате проблем :!:

Ако искате да проверявате правните познания на деловодителките в еди кой си съд, или да Ви разясняваме из основи правото - приложимости на норми, тълкуванията им и т.н. ... не е тук мястото ... това дразни всички юристи, които пишат тук /и без това остават все по-малко и все по-некомпетентни/

П.П.: Това за чистачката е литературно отклонение /събирателно за всички съдебни служители-неюристи/ - сама знаете, че съм имал предвид деловодителката ...
inspectora
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба