начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

трима съсобственици на апартамента

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трима съсобственици на апартамента

Мнениеот gerivas » 22 Апр 2019, 13:36

Трима съсобственици на един тристаен наследствен апартамент, който е купен от родителите на майка ми, която е починала, както и нейните родители. Втори съпруг на починалата ми майка наследява 1/3, аз също наследявам 1/3, както и баща ми 1/3/той е наследник на брат ми след смъртта му/. Вторият съпруг иска да си продаде неговият дял, но с баща ми нямаме възможност. Какви са последствията? Заплашва ни, че ще ни даде на съд и ще пусне апартамента на търга... С баща ми не желаем да си продадем апартамента, но явно няма друг изход? :roll: :(
gerivas
Нов потребител

Re: трима съсобственици на апартамента

Мнениеот katerinakuch » 22 Апр 2019, 14:39

Той трябва да предложи своя дял първо на вас двамата. Ако вие нямате възможност да го закупите, то той може да го предложи на трето лице.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот boxko » 20 Май 2019, 11:11

Баща Ви защо да не наследява?
boxko
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 20 Май 2019, 12:44

gerivas написа:Трима съсобственици на един тристаен наследствен апартамент, който е купен от родителите на майка ми, която е починала, както и нейните родители. Втори съпруг на починалата ми майка наследява 1/3, аз също наследявам 1/3, както и баща ми 1/3/той е наследник на брат ми след смъртта му/. Вторият съпруг иска да си продаде неговият дял, но с баща ми нямаме възможност. Какви са последствията? Заплашва ни, че ще ни даде на съд и ще пусне апартамента на търга... С баща ми не желаем да си продадем апартамента, но явно няма друг изход? :roll: :(

Предполагам:
"А" - майка на питащия и починал собственик, придобил имотът по право като наследство от родителите си;
"А" почива и оставя трима наследници "Б" /питащ/ и "В" - деца от първия брак на "А", който първи брак е прекратен с развод и "Г" - втори съпруг на "А". "В" - брат на питащия е починал, затова неговият дял от 1/3 ид.ч. се наследява от баща му "Д" - първи съпруг на "А" чл. 6 от ЗН. Така квотите са: 1/3 ид.ч. за питащия, като дете, 1/3 ид.ч. за втория съпруг и 1/3 ид.ч. за първия съпруг, наследил починалия си син - общо дете на "А" и "Д".

Относно питането: Имате възможност да се съберете тримата и да продадете имота на трето лице, /да го дарите или да го замените - тогава не се иска съгласие от съсобственик/, без да го пускате на "търг", да направите доброволна делба /при нотариус/ или съдебна - /в съд/. Всичко е въпрос на добра воля и договаряне.
Успех
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот propensity » 20 Май 2019, 18:47

Можете и да учредите вещно право за ползване в/у 2/3 от имота (вашата и на баща ви), с което значително ще утежните форсирана продажба (търг) спрямо собественика на другата 1/3 поне докато намерите средства да изплатите дяла му.
propensity
Потребител

Назад към Съсобственост и делба