Съседът ми редовно ме наводнява, освен това от две години му е спукана тръбата на мръсния канал и тече върху главите ни като се къпе. Положението е нетърпимо вече. Имам намерение да го съдя, но не съм юрист и досега не съм се съдила с никого. За това моля за помощ. Ако може да споменете имената на ваши колеги с опит в тази област. Ще съм ви благодарна, ако ми кажете кои са най-кратките възможни срокове, в които мога да задвижа и приключа цялата процедура и какви са обичайните хонорари за правна помощ в подобни ситуации.
Предварително Ви благодаря!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 00:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Комшията над мен ме наводнява
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Имате право на осъдителен иск спрямо вашия съсед по чл.50 /Собственикът на недвижим имот не може да извършва такива действия в своя имот, с които се създават пречки за използуването на съседния имот по-големи от обикновените/и чл.109 от Закона за собствеността /Собственикът може да иска прекратяване на всяко неоснователно действие, което му пречи да упражнява своето право/
във връзка с чл.45 от Закона за задълженията и договорите / Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму.
Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното/.
По гореописаните правни основания можете да заведете осъдителния негаторен иск,който е вещен собственически иск не се погасява по давност.В решението си районният съд ще постанови:прекратяване действията на Вашия съсед,относно създаването на пречки по ползването на Вашия имот,както и възстановяване на причинените Ви вреди.
По втората част на Вашето запитване - процедура за задвижване,срокове и хонорари следва да се обърнете към избран от Вас адвокат.
във връзка с чл.45 от Закона за задълженията и договорите / Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму.
Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното/.
По гореописаните правни основания можете да заведете осъдителния негаторен иск,който е вещен собственически иск не се погасява по давност.В решението си районният съд ще постанови:прекратяване действията на Вашия съсед,относно създаването на пречки по ползването на Вашия имот,както и възстановяване на причинените Ви вреди.
По втората част на Вашето запитване - процедура за задвижване,срокове и хонорари следва да се обърнете към избран от Вас адвокат.
- gosho72
- Потребител
Колегата е прав-най-добре да идете при адвокат. Процедурата и времето е различна в зависимост на това дали съседите ви ще признаят иска или не. Но при всички случаи се подгответе за вещо лице, свидетели с точни дати на пораженията. Направете си една приблзителна сметка на колко лв. ще ви излязат ремонтите. Процесът ще е мин. 3-4 месеца
- ostin
- Потребител
Моят съвет е вместо да плащате на адвокати и на съда и да чакате кой знае колко време още, да извикате човек и да ремонтирате тази тръба. От опит знам, че става по-бързо.
- montenegro
- Нов потребител
По- добре направете си ремонта, разберете се със съседа да си поделите разходите.
Това е по - лесният и безболезнен начин.
Това е по - лесният и безболезнен начин.
- arabela
- Потребител
Арабела,привет
Но...това,което казвате,а абсурд!
От къде на къде ще си поделят разходите
Тя няма проблем с тръбите,а онзи идиот!
Той да си вика майстори и да си плаща сам,а ако не е съгласен вече момичето да си го съди тъпака
Все едно аз да съм ви комшия и по погрешка ви пробия стената,ще си поделим ли разходите после?
Но...това,което казвате,а абсурд!
От къде на къде ще си поделят разходите
Тя няма проблем с тръбите,а онзи идиот!
Той да си вика майстори и да си плаща сам,а ако не е съгласен вече момичето да си го съди тъпака
Все едно аз да съм ви комшия и по погрешка ви пробия стената,ще си поделим ли разходите после?
- Гост
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|