начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Комшията над мен ме наводнява

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Комшията над мен ме наводнява

Мнениеот pepi_popova » 20 Юли 2006, 11:48

Съседът ми редовно ме наводнява, освен това от две години му е спукана тръбата на мръсния канал и тече върху главите ни като се къпе. Положението е нетърпимо вече. Имам намерение да го съдя, но не съм юрист и досега не съм се съдила с никого. За това моля за помощ. Ако може да споменете имената на ваши колеги с опит в тази област. Ще съм ви благодарна, ако ми кажете кои са най-кратките възможни срокове, в които мога да задвижа и приключа цялата процедура и какви са обичайните хонорари за правна помощ в подобни ситуации.

Предварително Ви благодаря!
pepi_popova
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 31 Авг 2006, 02:37

Имате право на осъдителен иск спрямо вашия съсед по чл.50 /Собственикът на недвижим имот не може да извършва такива действия в своя имот, с които се създават пречки за използуването на съседния имот по-големи от обикновените/и чл.109 от Закона за собствеността /Собственикът може да иска прекратяване на всяко неоснователно действие, което му пречи да упражнява своето право/
във връзка с чл.45 от Закона за задълженията и договорите / Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму.
Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното/.

По гореописаните правни основания можете да заведете осъдителния негаторен иск,който е вещен собственически иск не се погасява по давност.В решението си районният съд ще постанови:прекратяване действията на Вашия съсед,относно създаването на пречки по ползването на Вашия имот,както и възстановяване на причинените Ви вреди.

По втората част на Вашето запитване - процедура за задвижване,срокове и хонорари следва да се обърнете към избран от Вас адвокат.
gosho72
Потребител

Мнениеот ostin » 31 Авг 2006, 10:38

Колегата е прав-най-добре да идете при адвокат. Процедурата и времето е различна в зависимост на това дали съседите ви ще признаят иска или не. Но при всички случаи се подгответе за вещо лице, свидетели с точни дати на пораженията. Направете си една приблзителна сметка на колко лв. ще ви излязат ремонтите. Процесът ще е мин. 3-4 месеца
ostin
Потребител

Мнениеот montenegro » 31 Авг 2006, 15:28

Моят съвет е вместо да плащате на адвокати и на съда и да чакате кой знае колко време още, да извикате човек и да ремонтирате тази тръба. От опит знам, че става по-бързо.
montenegro
Нов потребител

Мнениеот arabela » 09 Сеп 2006, 23:50

По- добре направете си ремонта, разберете се със съседа да си поделите разходите.
Това е по - лесният и безболезнен начин.
arabela
Потребител

Мнениеот Гост » 24 Сеп 2006, 03:17

Арабела,привет
Но...това,което казвате,а абсурд!
От къде на къде ще си поделят разходите :x
Тя няма проблем с тръбите,а онзи идиот!
Той да си вика майстори и да си плаща сам,а ако не е съгласен вече момичето да си го съди тъпака :)
Все едно аз да съм ви комшия и по погрешка ви пробия стената,ще си поделим ли разходите после?
Гост

Назад към Етажна собственост