Както ще си проличи, гражданското право не ми е стихията.
Казуса, в който по неволя сме забъркани, е следния:
Стар блок на 6 етажа с 24 апартамента. Покривът е поправен, но външната мазилка и подпорните колони върху покрива са меко казано в доста лошо състояние. Има предписания на общината за саниране. Последвала покана от нас до съсобствениците за извършване на изолация и ремонтни работи, припадащата ни се част от които с готовност ще заплатим. Следва контрапредложение да се отдаде правото на строеж над сградата срещу направата на външна изолация, като правото на строеж е оценено на 1,40лв. на кв.метър. Естествено липса на съгласие от наша страна. Следващо общо събрание не е обявено, нито провеждано.
Изведнъж отгоре на блока се появява реклама, закрепена доста зле и включена в общата инсталация на блока. Договорът е слючен от самопровъзгласилия се домоуправител при незнайно какви параметри с твърдението, че парите от реклама ще се използват за саниране на блока. При въпрос от наша страна за параметрите на договора и чие е решението бе отговорено, че то било взето преди 4 години на общо събрание /точно преди да се нанесем/. Това става преди три месеца. Понастоящем същата леря-домоуправител е сключила и друг договор за реклами върху блока, при което целия покрив е опасан от тежки винкелови конструкции, закрепени единствено върху 47 годишен парапет...Общо събрание отново не е имало. Тя е събрала подписи на част от живущите, че са съгласни и така е сключила договора.
Параметри и срок на договора не знам, защото отказва да предостави каквито и да било документи, защото нямало да излязат от дома й...
Та, в един момент ми писна от глупости, които застрашават пряко живота ни, минавайки отдолу, та се питам какво да предприема. Имам идеи да сезирам общината/която също притежава апартаменти в блока пък и има отношение към опасностите, дето висят от покривите/ и полицията. Чудя се дали мога да предявя и съдебна претенция, за да се спре това безумие.
Ще съм ви много благодарна за идеи!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с етажна собственост и своеволия без ОС
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Общината няма никаква работа да Ви свърши, защото те нехаят за своята собственост (именно затова от 1 юни 2006г до 31. декември 2008г. е спряла да тече придобивна давност върху общинска частна собственост).
Съветвам Ви да обжалвате решенията на ОС на ЕС. В съда ще се направи проверка доколко са валидни и съответно сключените договори - следва ли да бъдат унищожени. Освен това искайте в същия процес (не знам доколко е допустимо да съединявате такъв иск) с с друг иск експертиза за устойчивостта, стабилността и безопасността на рекламните конструкции.
Успех
Съветвам Ви да обжалвате решенията на ОС на ЕС. В съда ще се направи проверка доколко са валидни и съответно сключените договори - следва ли да бъдат унищожени. Освен това искайте в същия процес (не знам доколко е допустимо да съединявате такъв иск) с с друг иск експертиза за устойчивостта, стабилността и безопасността на рекламните конструкции.
Успех
Понякога истината може да ни избоде очите ....
-
Magnollia - Потребител
Това е един от проблемите - няма решение на ОС, защото не е имало такова
Затова се чудя дали първо да не поискам от общината да приложат чл.57а от ЗУТ, защото наистина е много опасно да висят над главите на хората тея реклами, а и не мисля, че има разрешение за поставянето им.
Благодаря Ви за отговора! Дано се активизират, все пак, а ако не, ще обжалвам отказа им - реален или мълчалив по съдебен ред
Затова се чудя дали първо да не поискам от общината да приложат чл.57а от ЗУТ, защото наистина е много опасно да висят над главите на хората тея реклами, а и не мисля, че има разрешение за поставянето им.
Благодаря Ви за отговора! Дано се активизират, все пак, а ако не, ще обжалвам отказа им - реален или мълчалив по съдебен ред
- LakeG
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|