Много, Ви моля господа юристи за помощ по следния казус:
Действието се развива в една много стара сграда.На приземния етаж се помещава заведение.Един ден незнайно как се получава теч от тръбите за мръсната отходна вода.След оглед по четирите етажа и компетентната консултация на ВиК специалист се оказва , че тръбите на отходните тръби са спукани и ремонтътъ ще струва около 2000 /две хиляди/ лева. Дафакто течът или накратко казано праблемът идва от първиа етаж, т.е от съседът над заведението ни.Не може да се смени само тръбата на съседа от първия етаж , т.к тръбите са от "каменин" / ако се изразявам правилно/. Това ще рече , че ако тръгне да се сменя само една от тръбите , всички останали тръби до четвъртия етаж ще се спукат.Съседите са категорични и отказват да заплатят сумата за ремонта , защото течът не е при тях.В крайна сметка аз съм потърпевшият защото при мен тече и мирише.Моля Ви помегнете ми- Какво законово право имам да принудя съседите да заплатят своята част от наложащи ремонт.? Всичко от общото събрание на входа ли зависи? Аз като собственик на заведение по първия етаж имам ли право на участие в общото събрание на входа? Въобще ако някой може да помогни ще съм страшно благодарен.Предварително ви благодаря господа юристи.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
POMO6T-ETAJNA SOBSTVENOST
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: POMO6T-ETAJNA SOBSTVENOST
Съществува ПРАВИЛНИК ЗА УПРАВЛЕНИЕТО, РЕДА И НАДЗОРА В ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ. Според него решение за такъв ремонт се взема задължително от общото събрание като определя редица изисквания за да е валидно взетото решение. Общото събрание не може да откаже извършването на разноски, които са необходими за поддържането или за възстановяването на общите части от сградата.По смисъла на правилника "необходими разходи" са разходите, които са неотложни във връзка с осигуряване на техническата изправност на сградата и на съоръженията и инсталациите в нея с оглед запазване на здравето и безопасността на обитателите и гражданите. По-нататък разходите, необходими за поддържането или възстановяването на общите части на сградата, за които е взето решение на общото събрание, се разпределят между собствениците съразмерно с дела им в общите части на сградата. Цитирам: чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 76 от 1978 г.) Решенията на общото събрание се изпълняват в определените от тях срокове, а ако такива срокове не са определени - в седемдневен срок от писмената покана.
(2) Ако някое от задължените лица не внесе в сроковете по предходната алинея сумата, която му се припада по приетите от общото събрание решение или бюджет, управителят или председателят на управителния съвет може да се снабди с изпълнителен лист за нея.
(3) Изпълнителният лист се издава от районния съдия въз основа на писмено искане, придружено от заверен от управителя или председателя на управителния съвет препис от решението или бюджета.
(4) Оспорване на вземането по изпълнителния лист може да стане по предвидения в Гражданския процесуален кодекс начин за оспорване на изпълнителни листове, издадени въз основа на несъдебни актове.
Виж също и чл. 12. (1) Решенията на общото събрание подлежат на предварително изпълнение. Изпълнителният лист се издава на управителя или на председателя на управителния съвет от районния съдия въз основа на писмено искане, придружено от препис от протокола на общото събрание.
Аз ти преразказах по мързеливия начин, а ти прочети въпросния правилник и питай пак, ако има нещо.
(2) Ако някое от задължените лица не внесе в сроковете по предходната алинея сумата, която му се припада по приетите от общото събрание решение или бюджет, управителят или председателят на управителния съвет може да се снабди с изпълнителен лист за нея.
(3) Изпълнителният лист се издава от районния съдия въз основа на писмено искане, придружено от заверен от управителя или председателя на управителния съвет препис от решението или бюджета.
(4) Оспорване на вземането по изпълнителния лист може да стане по предвидения в Гражданския процесуален кодекс начин за оспорване на изпълнителни листове, издадени въз основа на несъдебни актове.
Виж също и чл. 12. (1) Решенията на общото събрание подлежат на предварително изпълнение. Изпълнителният лист се издава на управителя или на председателя на управителния съвет от районния съдия въз основа на писмено искане, придружено от препис от протокола на общото събрание.
Аз ти преразказах по мързеливия начин, а ти прочети въпросния правилник и питай пак, ако има нещо.
- айя
А ОС се свиква или от управителя/упр. съвет или от 1/5 от собствениците.
- Пионерче
Ако въобще няма домоуправител и не се свиква общо събрание какво се случва
- kissa
kissa
нищо не се случва, инициирайте вие и общо !/5 ОС с поименни покани.
нищо не се случва, инициирайте вие и общо !/5 ОС с поименни покани.
- Пионерче
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|