Здравейте,
закупихме незавършена къща с идеята да я завършим. Има издадени строителни книжа и разрешнително от 90-те години съответно търпимостта отпада. Няма акт 14,15,16 и т.н.
Наясно сме че съответно ще трябва да се изготвят архитектурно заснемане, нови планове било то архитектурни, ел. в и к и т.н.
Реших, че е най-добре с това да се заеме съответно главната архитектка на града (чрез фирми на нейни роднини) тъй като тя няма право. Обяви цена по-висока от другите оферти с 2-3 хил. лв. които решихме да преглътне, защото все пак през нея минават тя трябва да ги одобри и т.н.
Говорим масивна къща с тухли и всички останало издържалана времето, но незавършена. Които и майстори и геодезисти да вкарах всеки каза, че не е трепнала и е перфектна.
Тук държа да спомена, че въпреки строителните книжа и разрешения къщата има, тя ще вземе пари като за нови проекти защото все пак трябва да ги "направи" или по-скоро "препише", но документално ще мине като възобновяване на строителни книжа.
И така докато чакаме от нея заснемане и т.н. тя звъни да каже, че уж еркер липсвал, уж това не и харесвало и т.н. отново с цел изнудване за още пари.
И кулминацията на всичко това е че тя фактури не издава, за да не стигне ддс оборот, но иначе годишния и оборот в търговския регистър е колкото иска само на мен за цялата тази работа.
Разбирам, че работата на архитектите далеч не е лесна и не я подценявам в никакъв случай, но моля за съвет, защото за мен това е чиста форма на изнудване.
Също така искам да попитам кой проверява архитектите? т.е. в нап ми е ясно какви сигнали мога да подам питам за закон за камарите на архитектите и т.н.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 15:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
къща в строеж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: къща в строеж
venimoda написа:Здравейте,
питам за закон за камарите на архитектите и т.н.
Заповядайте - Закон за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране, Методиката за определяне на размера на възнагражденията за предоставяне на проектантски услуги в устройственото планиране и в инвестиционното проектиране
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Вие си узаконете къщата, пък кой отговаря за архитектите не ви интересува, защото иначе ще влезете в беля.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Вие си узаконете къщата, пък кой отговаря за архитектите не ви интересува, защото иначе ще влезете в беля.
Къщата до етапа на който е, е законна. Трябва да се направи покрив и да се поднови разрешителното за акт 14.Тук идва и изнудването на госпожа "главен" архитект. За това е и моето питане, за да знам дали да премина през друг архитект.
- venimoda
- Нов потребител
Не съм написал горното от знания от учебници, а от опит. Тя ви изнудва защото са ви я препоръчали от общината, където ще одобряват всичко, системата е такава. Не си струва за няколко хиляди лева да влизате в приключения. Ако ви е мерак изчакайте и като свърши всичко - пуснете оплакване.
Мене скоро ме изнудваха, че трябва да даря един построен водопровод от десетки хиляди лева на общината, иначе няма да ми дадат разрешение за строеж. Ще го даря, но защото парите са много след като взема разрешение за ползване ще поискам от района да развалим дарението с добро, ако не стане - в прокуратурата. Събрах още 3-4 имена на предприемачи, изнудвани по този начин и станали дарители, но се оказа, че няма нужда, един от кандидат кметовете каза по телевизията, че като главен архитект и той е изнудвал предприемачите по този начин, та ще го посоча за свидетел.
Живеем в престъпна държава, а от стари хора съм чул, че живееш ли сред вълци, виеш като тях.
Мене скоро ме изнудваха, че трябва да даря един построен водопровод от десетки хиляди лева на общината, иначе няма да ми дадат разрешение за строеж. Ще го даря, но защото парите са много след като взема разрешение за ползване ще поискам от района да развалим дарението с добро, ако не стане - в прокуратурата. Събрах още 3-4 имена на предприемачи, изнудвани по този начин и станали дарители, но се оказа, че няма нужда, един от кандидат кметовете каза по телевизията, че като главен архитект и той е изнудвал предприемачите по този начин, та ще го посоча за свидетел.
Живеем в престъпна държава, а от стари хора съм чул, че живееш ли сред вълци, виеш като тях.
- ivanov_p
- Активен потребител
venimoda - човекът ви казва
защото това, което пишете
е голяма глупост!
Щом
вие имате „СТРОЕЖ“, а не сграда (къща)!
А научете поне понятията!
ivanov_p написа:Вие си узаконете къща ...
защото това, което пишете
venimoda написа:Къщата до етапа на който е, е законна.
е голяма глупост!
Щом
venimoda написа:Няма акт 14,15,16 и т.н.
вие имате „СТРОЕЖ“, а не сграда (къща)!
А научете поне понятията!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
- guest1
- Активен потребител
venimoda написа:закупихме незавършена къща с идеята да я завършим. Има издадени строителни книжа и разрешнително от 90-те години съответно търпимостта отпада. Няма акт 14,15,16 и т.н.
Изглежда не осъзнавате, че сте направили голяма глупост.
Щом няма акт 14, а разрешението за строеж е от 90-те години, значи разрешението за строеж е загубило действие.
Съгласно чл. 153, ал. 2, т. 2 ЗУТ разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на 5 години от започване на строителството не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите.
Не само това, то и не може да бъде презаверено. Съгласно чл. 153, ал. 3 ЗУТ строежите, за които разрешението за строеж е загубило действието си по смисъла на ал. 2, могат да бъдат осъществени след презаверяване на разрешението за строеж.
Съгласно чл. 153, ал. 4 ЗУТ презаверяване на разрешението за строеж може да бъде поискано от възложителя на строежа в тримесечен срок от изтичането на съответния срок по ал. 2.
Всички срокове са изтекли, вкл. и за презаверяване на разрешението за строеж.
Само да уточня - щом няма акт 14, значи няма и груб строеж. Без груб строеж и като са изминали 5 години, разрешението за строеж е изтекло.
Вижте това тълкувателно решение на ВКС, ОСГК:
https://www.vks.bg/talkuvatelni-dela-os ... shenie.pdf
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Запозната съм, че трябва да се извади ново разрешително за строеж, както и архитектурни проекти с ел, ВиК и т.н.
- venimoda
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|