начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Авторско право върху театрални пиеси

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Авторско право върху театрални пиеси

Мнениеот гала » 09 Ное 2004, 12:56

Колеги , моля за вашето мнение :
В чл. 3 ал.1 т. 3 от Закона за авторското право и сродните му права се определя за обект на АВТОРСКО ПРАВО и
Сценичните произведения - ДРАМАТИЧНИ . Въпроса е обаче отделните постановки на едно произведение (например пиеса), представени от различни режисьори, дали са отделни обекти на авторско право, т. е. дали се признават авторски права на режисьорите. Музикално-драматичните произведения са единни произведения (за разлика от музикалните произведения с текст), т. е. разрешение за използване на такива произведения или на отделни компоненти се изисква от всички съавтори (ако създател не е един автор). Това се отнася за музиката и текста на произведението, докато пантомимни и хореографски произведения, както и декорите и костюмите включени в общото произведение запазват характера си на самостоятелни обекти;
Благодаря ви предварително .
гала

Re: Авторско право върху театрални пиеси

Мнениеот гала » 09 Ное 2004, 14:12

Колеги , какво става , никой ли няма мнение по въпроса ?
Знам че материята не е по вкуса на много от нас , но аз наистина имам нужда от сондиране на чужди мнения .................... давайте , да поспорим , та като нищо може и да открием вярното решения .
гала

Мнениеот Intel Proper » 09 Ное 2004, 14:29

Здравейте.
Режисьорът е към артистите- изпълнители /чл. 74 ЗАПСП/ и в чл. 79 е посочено , че дава самостоятелно разрешение за използване на произведенията. правата на артистите-изпълнители са в гл.9. Какъв е проблема?
Intel Proper

Мнениеот гала » 09 Ное 2004, 16:29

Което ще рече че това не е точно авторско право ,а е към сродните на него права по Дял 2 от Закона .
Мисълта ми беше , може ли драматизацията на едно произведение / театрална пиеса / , да се определи като авторско право , дори вече да има авторско право автора на текста на пиесата . Възприема ли се като творческа дейност режисьорското решение .
гала

Мнениеот monteskio. » 09 Ное 2004, 20:14

Според мен, не - тъй като режисьора е само изпълнител.

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот лунатик » 09 Ное 2004, 21:02

Абсолютно съм солидарен с monteskio. Режисьорът е изпълнител - чл. 74 ЗАПСП:

Артист-изпълнител е лицето, което представя, пее, свири, танцува, рецитира, играе, РЕЖИСИРА, дирижира, коментира, озвучава роли или ИЗПЪЛНЯВА по друг начин ПРОИЗВЕДЕНИЕ, цирков или вариететен номер, номер с кукли или фолклорна творба.
лунатик

Назад към Интелектуална собственост