начало

Съдът отказа да върне на прокуратурата делото срещу Кирил Петков за ареста на Борисов Съдът отказа да върне на прокуратурата делото срещу Кирил Петков за ареста на Борисов

Продажба на 2 жилищни имота в една календарна година

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на 2 жилищни имота в една календарна година

Мнениеот delyan74 » 25 Апр 2025, 23:55

Продадох 2 жилищни имота през 2024 год.Единия придобит преди повече от 6 години и продаден без печалба,а втория имот придобит преди 4 години и продаден с печалба.Според счетоводителя ми не дължа данък,тъй като са минали повече от три години от придобиването на втория имот.Но с наближаването на крайния срок за подаване на данъчна декларация 30.04. все повече си мисля,че счетоводителя ми не е прав,тъй като прочетох в чл.13 от ЗДДФЛ,че при продажба на 2 жилищни имота за една календарна година трябва да си ги притежавал повече от 5 години,за да не дължиш данък.Въпреки това счетоводителя ми смята,че не дължа данък.И не съм наясно да не би да се дължи данък ако и двата имота са продадени на печалба,а в случая само единия е продаден на печалба.Моля за съдействие.Може и на лично и бих заплатил консултацията.
delyan74
Нов потребител

Re: Продажба на 2 жилищни имота в една календарна година

Мнениеот berto » 26 Апр 2025, 04:57

Ами, прав сте, че не е прав - чл. 13, ал. 1, буква "б" от ЗДДФЛ. Но не е заради печалбата, а заради времето, през което са били Ваша собственост.
berto
Потребител

Назад към Взаимопомощ