- Дата и час: 22 Ное 2024, 08:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
майчинство в майчинство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
майчинство в майчинство
Бременна съм с второ бебе,но все още съм в майчинство.Искам да знам как ще се изчисли новото майчинство,тъй като разликата на децата ще е много малка - година и четири месеца.Въпроса ми е дали ще се изчислява на базата на първото майчинство или на минималната работна заплата.Също искам да знам дали има официален закон,според който не може да се даде детето на ясла щом майката е в майчинство.
- antoanetak
- Нов потребител
Re: майчинство в майчинство
КСО,Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.
(2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.
(2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.
- microfinance
- Потребител
Много се извинявам ако вече има написано по тази тема.В момента от три месеца съм безработна,но съм на борсата без право на парично обещетение.Преди това бях съдружник в фирма.Интересува ме ако живот и здраве забременея като нямам осигуровки а само си плащам здравните,ще загубя ли май4инството.Ако трябва да почвам да си внасям някакви пари,но да не остана без майчинство.Преди това имам 8 години трудов стаж.Благодаря Ви предварително.
- bobito2011
- Нов потребител
Не може просто така да започнеш да си внасяш осигуровки.Трябва да си назначен на трудов договор или да си самоосигуряващо лице и да се осигуряваш за болнични и майчинство.Така ако си стоиш минималния изискуем осигурителен стаж е 12 месеца, но ако не работиш - социално майчинство от 100 лв. за 1 година.
- stemipav
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|