начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Обезщетение при пенсиониране-забавено изплащане

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение при пенсиониране-забавено изплащане

Мнениеот dimkaivanova1 » 16 Авг 2014, 21:20

Здравейте , проблема е следния.. майка ми се пенсионира преди 3 месеца, работила е цял живот като учителка. Сега се бавят с изплащането на полагаемото й се обезщетение при пенсиониране. Писа жалба в община от там й казали, че след като в заповедта имало клауза че парите ще бъдат изплатени след превеждането им от министерството, нищо не може да се направи и трябвало да чака. Обаче според мен има нещо гнила, защото сме от малък град, пълен със завистливи хора, и смятам че бавенето е умишлено и нарочно се иска да й се навреди (визирам ръководството на училището където е работила до последно). Смятам още в понеделник да се напише нотариална покана за доброволно плащане и да им бъде връчена.Ако тя не помогне, ще се стига до съд!Но искам да се консултирам с възможно повече хора, и да получа колкото се може повече съвети. Досега всеки когото съм попитала е на мнение е дължимостта на тези пари, не бива да бъде поставяна под условия, каквото в случая е това с министерството и, че тези пари трябва да се изискват от работодателя, а не от държавата. Моля, ако някой се е сблъсквал с нещо подобно, или може да даде мнение да ми помогне ! Тук не става въпрос само за парите, а за здравето и нервите на майка ми! Ако й се случи нещо, парите са без значение!И точно това искам да предотвратя, като намеря някакъв начин проблема да бъде решен възможно най скоро ! Благодаря искрено на всички, които ще обърнат внимание на молбата ми и ще ми дадат съвет! Пожелавам ви да сте живи и здрави и никога да не се налага да се сблъсквате, с това, с което сме се сблъскали ние сега!!!
dimkaivanova1
Нов потребител

Re: Обезщетение при пенсиониране-забавено изплащане

Мнениеот joseph313 » 03 Ное 2014, 15:34

Права сте, че се изплаща от работодателя, но не е ли именно Министерството работодател? Не се ли назначават учителите със заповед на министъра?
joseph313
Младши потребител

Re: Обезщетение при пенсиониране-забавено изплащане

Мнениеот ufijd » 03 Ное 2014, 16:11

Проблема с тези обезщетения,е че в закона няма фиксиран срок до който трябва да се изплатят. Правилно сте решили да изпратите до работодателя нотариална покана.Това Ви дава право след това при завеждане на дело да претендирате и лихва за забава,считано от датата на получаването на поканата от страна на работодателя.Пратете покана и ,ако до месец няма развитие заведете дело,като претендирате и лихва за забава!Поканата я изпратете на работодателя-дали е Директора на училището, дали е кмета на общината ще видите от заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение. Успех!
ufijd
Младши потребител

Назад към Осигурително право