начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Грамотност на адвокат

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Грамотност на адвокат

Мнениеот mariana19621 » 11 Мар 2025, 19:11

По повод водено от мен дело срещу адвокат един от защитниците му адвокати (от общо 5 броя) представи накрая писмени бележки. Такава неграмотност не съм виждала никъде. Въпросът ми е има ли изпити по грамотност за старите адвокати? Ако ученик от 7-ми клас пише по този начин няма да си вземе изпита, а какво остава за матура.
Дайте мнения.
mariana19621
Младши потребител

Re: Грамотност на адвокат

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Мар 2025, 08:13

Аз няма да давам никакви оценки - само да вметна - правото се борави с формули.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 12 Мар 2025, 12:29

mariana19621 написа:... представи накрая писмени бележки. Такава неграмотност не съм виждала никъде.

Вие се „радвайте“, че изобщо може да пиши на ръка!
С тези клавиатури и тъчскрийнове - почти съм забравил как се държи писалка! По-удобно ми е, да набера текста и после да го отпечатам на принтера!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот mariana19621 » 12 Мар 2025, 12:54

Вие се „радвайте“, че изобщо може да пиши на ръка!

Не е написано на ръка, а на компютър.
Защо няма изпити за адвокати за да доказват знанията си, след като искат толкова големи възнаграждения?
Грамотността е първото от тях!
mariana19621
Младши потребител

Мнениеот bvoykov » 12 Мар 2025, 13:02

Има всякакви капацитети и капацитетиЙ. Не виждам смисъла от това някой да си изказва възмущението от компетенциите на някого в областта на българския език и литературата, за мен това са нападки ad hominem, които не са аргумент при един правен спор. Е, разбира се, не бих си взел такъв адвокат, защото оставам с впечатлението, че ако не влага старание да изпипва грамотно това, което пише, той няма да вложи старание и в моя правен проблем, но, както е казал Кирчо - "Всеки сам си прецЕня". Аз правописни грешки виждам всеки ден. Не знам какво според Вас е "неграмотност", но пълен и кратък член се бъркат ежесекундно от всички, включително и от магистрати и съдебни секретари. Е, хайде, има и по-фрапантни неща, например "поТдържам", "крадЪт" и тем подобни, ама аз се дразня най-много на неправилно форматирания текст - разпилян по целия лист, запетаи и препинателни знаци след думата, примерно "Уважаеми г -н съдия , моля ,да уважите исковата молба ,очакваме справедливо решение ! "
Изпити за адвокати има всяка пролет и есен, но те не са по правопис или "грамотност", а за правни знания. Има и писане на ръка - решаване на казуси, има и тестове, има и устен изпит. Неграмотността не е основание един иск да бъде отхвърлен или страната да загуби делото, така че не виждам смисъл да се коментира - това е въпрос на лична култура и самоусъвършенстване.
Често се говори за упадъка на културата на населението, какво образование имало по бай Тошово време и други глупости, бас държа, че ако изправим на матурите тези от "бай Тошово" време, когато дори е нямало и матури, впрочем, те са сравнително отскоро, ще се изумим колко хора ще ги издържат и с какви оценки. Всеки в таз държава се изкарва по-капацитетен от другия, ама не вижда плевелите в собствения си двор.
bvoykov
Потребител

Мнениеот dimist » 12 Мар 2025, 14:43

И в какво се изразява неграмотността , или просто сте негативно настроена към адвокатите ? Помня предишната Ви тема, там звучахте убедително.....
dimist
Потребител

Мнениеот mariana19621 » 12 Мар 2025, 15:58

Точки, запетайки, интервали не са поставени правилно, което видоизменя смисъла на твърденията. Това е основното в граматическата неграмотност. Отделно се твърди, че не е необходим писмен договор за услуга разваляне на нотариален акт във връзка с конкретен имот, въпреки, че ответникът адвокат в отговора на исковата си молба изрично пише, че не е сключен договор защото не се е стигнало до завеждане на дело. Това било пожелателно по ЗА. Какво ли не пишат адвокатите за да изкарат пари от потърпевшите хора?
mariana19621
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 12 Мар 2025, 16:17

mariana19621, и Вие допускате пунктуационни грешки, искате ли да Ви ги посоча?
Пример: "въпреки, че". Има и още такива грешки.
Вие грамотна ли сте или не сте?
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот mariana19621 » 12 Мар 2025, 16:31

Аз не съм адвокат, а прост данъчен инспектор, сега от 8 години данъчен консултант.
mariana19621
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Мар 2025, 16:36

Има школа - но не е задължително - самите съдии налагат едно друго темпо на писане, аз изобщо вече не чета нищо - направо си приказвам моето си и - те тяхното си.

Дотам стигнахме - за съжаление - отминаха времената на грамотност - сега е вряскане и шъткане.

Щом Апелативен не знае законите и нормите - за какво да говорим.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот atom22 » 13 Мар 2025, 17:31

Из всички професии има неграмотни хора, из всички нива и всички сектори на икономиката. Идеята за изпити е лоша според мен, още бюрокрация. Прозрачността е най-добрия подход срещу лошите практики и некадърността. Гугъл мапс например върши много по-добра работа за поведението на безброй частни бизнеси заради ревютата си отколкото който и дае закон или държавен надзор би могъл да си мечтае да свърши дори. Но ако обществото е съгласно с дадени лоши практики тогава вече не съществува решение.
atom22
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 13 Мар 2025, 17:41

mariana19621 написа:Аз не съм адвокат, а прост данъчен инспектор, сега от 8 години данъчен консултант.

Както има прости данъчни инспектори и консултанти, така има и прости адвокати. Изключението не създава правило. Работата на данъчния инспектор е също доста отговорна. Благодарение на неграмотно написаните ревизионни актове на простите данъчни инспектори има работа за простите адвокати.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Общи дискусии