начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследство

Мнениеот viol2000 » 01 Май 2023, 15:31

Съпругът ми почина. Имаме кола на негово име.Имам син. Искам да знам кой наследява колата.Имаме и апартамент ,който е на името на мен и съпругът ми. Как се наследява този апартамент между мен и сина ми?
Предварително благодаря!
viol2000
Младши потребител

Re: наследство

Мнениеот propensity » 01 Май 2023, 15:44

За да ви се отговори, е нужно да поясните:

1. Апартаментът и колата по време на брака ли са придобивани и по какъв начин /покупка, дарение, наследство/?
2. "Имам син" - това ще рече от друг партньор или от починалия съпруг?
3. Колко годишен е бракът?
propensity
Потребител

Мнениеот viol2000 » 01 Май 2023, 15:48

Апартаментът и колата са придобити по време на брака.Синът ми е от починалия ми съпруг.Не съм имала друг съпруг. Бракът е от 30 години.
viol2000
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 01 Май 2023, 16:59

viol2000 написа:Апартаментът и колата са придобити по време на брака.Синът ми е от починалия ми съпруг.Не съм имала друг съпруг. Бракът е от 30 години.

По закон - наследявате по 1/4 Вие и синът Ви.
Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.

Другата 1/2 си е ваша до доказване на противното.
propensity написа:3. Колко годишен е бракът?

Този въпрос е от значение само при хипотезата на
Чл. 9. (2) Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството. А когато съпругът наследява заедно с възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава една трета от наследството в първия случай и половината във втория.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Семейни казуси