начало

ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото

отмяна на сделка

отмяна на сделка

Мнениеот zakasal » 15 Мар 2004, 12:55

Имам длъжик - едоличен търговец. Водих дела три години и го осъдих. Оказа се обаче, че по време на делото той е прехвърлил апартамента си на дъщеря си срещу издръжка и гледане, и аз няма откъде ад си получа сумата. Адвокатът ми каза, че имало възможност да се иска разваляне на това прехвърляне. Предупреди ме обаче, че вероятността да спечелим е много малка, тъй като детето е малолетно, имало някакъв закон, който го защитавал до навършване на пълнолетието, и поради това шанса да спечелим е много малък. Вярно ли е това и кой е закона, който защитава детето?
zakasal

Re: отмяна на сделка

Мнениеот donna2 » 15 Мар 2004, 13:34

първо след като сте водили дело наложили ли сте възбрана върху имота , то дори и да сте наложили ако това жилище е единствено то е несеквестируемо
И да развалите полза при несеквестируемо жилище никаква ,освен в следните случаи
не зная за какво сте го съдили ,но от несеквестируемоста на жилището не могат да се ползват длъжници за задължения за издръжка ,за вреди от непозволено увреждане и финансови начети

правихте ли проверка в данъчното какво се води на името на длъжника

дайте по-вече информация
donna2
Потребител

Мнениеот zakasal » 15 Мар 2004, 13:54

не сме налагали възбрана. а иначе адвоката ми обясни, че щом длъжникът е едноличен търговец, можем да искаме да се продаде апартамента, дори и да е единствен. при проверката се установи, че длъжникът няма нищо друго, освен този апартамент, който е прехвърлил на дъщеря си. Конкретно ме интересува каква е тази защита на детето и може ли да се отмени тази сделка
zakasal

Мнениеот donna2 » 15 Мар 2004, 14:11

и какво като е едноличен търговец това е било единственото му жилище в което е живял,не става въпрос в случая че е ЕТ ,а става въпрос за несеквестируемост,
ако искате обявявайте сделката за недействителна ,но не виждам защо при условие ,че дори да я обевите това пак ще е единственото жилище

та за какво се съдихте ,има значение
donna2
Потребител

Мнениеот Иван » 15 Мар 2004, 15:08

Конкретно на въпроса-ако детето е малолетно наистина, то може да се претендира нищожност на договора поради липса на предмет-малолетното дете не може да изпълнява задължението за гледане и издръжка, доколкото предмет на договора е именно полагането на грижи и издръжка на прехвърлителя. Може да се тръгне и по пътя на Павловия иск, а също и по чл.134 ЗЗД-упражняване на правата на длъжника от кредитора-в случая може да се иска разваляне на договора поради неизпълнение-обективна невъзможност или виновно неизпълнение. Разбира се тук е от значение дали съда ще приеме личния характер на правото да се иска разваляне поради неизпълнение или обратното.
Не съм чел закон, който да защитава детето, отнасящ се до вашия случай. А обстоятелството, че длъжника е ЕТ, не го лишава от привилегията на несеквестируемостта на единственото жилище. Явно адвоката просто е пропуснал да наложи обезпечителна мярка. Все пак осъдителен иск се предявява, когато знаеш че длъжника има с какво да плати. Ако ли не, просто няма смисъл.
Иван

Мнениеот Tod » 15 Мар 2004, 16:52

Извинявам се, но несеквестируемостта на единственото жилище не важи при наличието на задължения на ЕТ във връзка с търговското му качество-параграф 9 от ГПК. Има ипрактика на Върховния съд, че тази разпоредба се прилага и днес- Решение №1889/8.11.1995 г. по гр.д.№1580/1994 г., V г.о.
Tod

Мнениеот Иван » 15 Мар 2004, 17:05

Колега, благодаря за вярното и правилно уточнение. Мога само да съжалявам за грешно изложеното от мен становище.
Иван

Мнениеот ekspert_69 » 15 Мар 2004, 17:06

СЪГЛАСЕН СЪМ С TOD - ДЕЙСТВИТЕЛНО СЪГЛАСНО §9 ОТ ПР НА ГПК НЕСЕКВЕСТИРУЕМОСТТА НЕ СЕ ПРИЛАГА, КОГАТО СЕ КАСАЕ ЗА ЕДНОЛИЧЕН ТЪРГОВЕЦ. ИНТЕРЕСНО МИ Е КАК ТОЛКОВА КОЛЕГИ ТОЛКОВА УБЕДИТЕЛНО ДАВАТ НЕКОМПЕТЕНТНИ СЪВЕТИ БЕЗ ДА ИМАТ НЕОБХОДИМАТА ПОДГОТОВКА.
ekspert_69

Мнениеот Иван » 15 Мар 2004, 17:18

Хайде да не се заяждаме сега. Нали за това е този форум! Вие да не би да знаете всичко? А освен това случва се човек да забрави, нали така? Тук във форума са се изказвали всякакви становища, и са били задавани елементарни въпроси. Но никой на никого не се сърди, само от време на време нещата се изострят, но такава ни е професията-малко изнервена, малко притеснителна, малко....... Вие като експерт сигурно много знаете-пишете тогава!!!!!
Иван

Мнениеот donna2 » 15 Мар 2004, 17:31

ПО случая наистина има идно решение на ВС №1889/8.11.1995Г.по гр.д.1580/94г.
-V гр.отд , но освен това решение друго няма съдилищата масово приемат ,че тъйкато ЕТ е физическо лице към него следва да се приложи несеквестируемоста

според ТР №2/27.12.01г. на ВКС по д.№2/01 на ОСГК чл.1т.б
За поетите задължения отговаря само ЕТ с цялото си имущество ВКЛЮЧЕНО в търговсткото предприятие ,с личното си имущество /БЕЗ НЕСЕКВЕСТИРУЕМОТО/
и половината от имуществото СИО ,което не е включено в Търговското предприятие
donna2
Потребител

Мнениеот ekspert_69 » 15 Мар 2004, 17:56

ПРАВ СТЕ И СЕ ИЗВИНЯВАМ ЗА РЕАКЦИЯТА СИ. НАИСТИНА ВСИЧКИ СМЕ МАЛКО ПОИЗНЕРВЕНИ. СЪГЛАСЕН СЪМ, ЧЕ ФОРУМЪТ Е МЯСТО ЗА ИЗКАЗВАНЕ НА РАЗЛИЧНИ МНЕНИЯ. ПРОСТО СЪМ МАЛКО УЧУДЕН ОТ ЛЕКОТАТА, С КОЯТО СЕ ДАВА МНЕНИЕ, КОЕТО ЗА ПИТАЩИЯ Е МНОГО ВАЖНО.
ekspert_69

Мнениеот Tod » 15 Мар 2004, 18:32

Според мен няма противоречие в съдебната практика-съгласно ТР№282001 на ОСГК ЕТ отговаря и с личното си имущество /без несеквестируемото/, но на основание пар.9 ГПК единственото жилище на длъжника-търговец не е несеквестируемо, т.е.изброяването чл.339, буква "ж" ГПК не важи за търговци, когато задължениетио им е свързано с търговското им качество.
Tod

Мнениеот Tod » 15 Мар 2004, 18:39

Колега, въпреки посочената от мен съд.практика на ВС /макар и оскъдна/, масово се приемаше, че единственото жилище на ЕТ-негова лична собственост, не е секвестируемо дори и заради дълг от търговска сделка. Едва след изменението на ГПК от септември 2003 г. започна бавна промяна в практиката, защото беше изменен и пар.9 и стана ясно, че макар и разпоредбата да е в преходните разпоредби на ГПК още от приемането му през 1952 г., тя е приложима и днес, а няма за задача да уреди заварените отношения след приемането на ГПК и във връзка с отмяната на стария ТЗ. Но не във всички съдилища и съд.-изпълнителни служби тази несеквестируемост се приема.
Tod

Мнениеот donna2 » 15 Мар 2004, 18:46

то една практика, още по-вече че ЕТ има май само в БГ , по случая винаги когато се позова на това ми се иска от съдия изпълнителя ,а и при обжалване ,справка от данъчното вкл. ли е процесния имот В ТП ,после се излиза номера СИО и накрая зависи какво ще приеме съда ,и дори съда да реши във полза на кредитора минава толкова много време , като капак се сервира чл.348 ал.1 от ГПК и започваш да пишеш жалба защото си имаме параграф 9 ,но този този чл.348 от ГПК си има и алинея 3 , а според нея чл.348 ал.1 не се прилага спрямо ЕТ ,ако веща е включена в ТЪРГОВСКОТО ПРЕДПРИЯТИЕ НА ЕТ

е сега ................
donna2
Потребител

Мнениеот zakasal » 16 Мар 2004, 11:58

Много благодаря на всички. В крайна сметка обаче не разбрах има ли смисъл да водя дело за разваляне на сделката или не, и мога ли после да си получа парите чрез този апартамент
zakasal

Мнениеот donna2 » 16 Мар 2004, 16:47

може да водите дело за разваляне на сделката /съда ще ви присъди направените по делото разноски , ако спечелите /, може да насочите след това изпълнението срещу апартамента , пригответе се за жалби ,а може и за обжалване на действията на съдия изпълнителя, това е доста време и пари ,но това си струва само ако няма друго имущество върху което да насочите изпълнението
donna2
Потребител

Мнениеот zakasal » 17 Мар 2004, 12:22

много ви благодаря
zakasal

Мнениеот geo_19 » 17 Мар 2004, 14:51

Този §9 от ГПК с произход от началото на 1952 третира статута на "търговеца" към оня момент. Тогава не е имало правно-организационна форма ЕТ. Стария ТЗ е отменен в края на 1951 г. и не знам какво го замества (при социализма такова чудо като търговец-несоциалистическа организация вече е нямало). И изобщо какво предимство може да има един преходен параграф от процесуален закон спрямо материално-правен закон?
geo_19
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство