начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

полицейският произвол и гражданските права

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

има ли законов механизъм, който да ни предпазва от полицейски произвол

да
8
30%
не
18
67%
не знам
1
4%

Общо гласове : 27

Мнениеот mishi_83 » 25 Юни 2006, 16:42

ensso написа:Полицейски произвол-има.... който не го усетил още, скоро ще усети неизбежно лично или чрез близките си. :( Щом полицаите са тъпи и няма отговорност за тях -произвол винаги ще има.

Колега, полицаите не са тъпи - дори напротив.. Просто цялата система е организирана на този принцип и на повечето това им е угодно :? И пак смея да твърдя, че тази порочна практика е по-силно изразена в провинцията, където всеки познава другия и си правят взаимни услуги по този начин.. А къде остана бепристрастното и обективно мислене :(
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот ludi » 25 Юни 2006, 16:48

Интересни примери сте дали за полицейски произвол.Всичките касаят ваши познати-потърпевши от някакво противоправно деяние ,който вместо да бъдат защитени са били подложени на репресия.Кажете на тези ваши познати да имат малко повече уважение към правоохранителните органи.Полицаите не са длъжни да търпят изтъпленията им.Ако са пострадали и им е нужна помощ да се обърнат с необходимото уважение към служителите на МВР и съм сигурен,че ще получат съдействие.Доколкото успях да разбера те вместо да направят това са решили сами да раздават провосъдие,като са пренебрегнали полицейското присъствие и най-вероятно са нагрубили полицаите и то в присъствието на доста хора.Типично по български,на две ракии всички сме големи мъже.При това положение производство по УБДХ е най-малкото което може да им се случи.В такава ситуация е твърде вероятно да насочите полицейската енергия към себе си ,а не към този който ви е причинил нещо противоправно.Колеги вместо да се правите на големи адвокати и да им давате съвети как да се държат след задържането им/това също не е излишно :lol: /по-добре обяснете на познатите ви как да да комуникират с полицията-с необходимото уважение да изложат това което им тежи,да посочат свидетели и др.доказателства.С две думи,каквото повикало такова се обадило.В никакъв случай не оправдам некомпетентните действия на полицаите,за съжеление те са често явление.
ludi
Потребител

Мнениеот ensso » 25 Юни 2006, 16:50

Съгласна съм... :D Това се нарича -тотална корупция
ensso
Потребител

Re: полицейският произвол и гражданските права

Мнениеот plujo » 25 Юни 2006, 17:31

mishi_83 написа:
За съжаление няма закон, който да предпазва от бързо производство. Ако не дай Боже ви се случи подобно нещо, не подписвайте нищо докато не дойде адвокат. Естествено, че имате право на такъв и било то и служебен. Каквото и да ви говорят настоявайте да се въздържите от показания, докато не се срещнете с него. Дори и да ви кажат, че трябва да подпишете някаква формалност докато намерят служебен защитник НЕ ПОДПИСВАЙТЕ НИЩО. Ако нещата загрубеят и сте накаран чрез насилие да разпишете какъвто и да е документ пред подписа си сложете знак, който не е характерен за обичайният ви подпис или се подпишете по съвсем различен начин. Евентуално на по-късен етап в хода на делото може да пледирате, че в момент, в който ви е оказано насилие и живота ви е бил застрашен, не сте имали друг избор освен да разпишете като сложите посказващ знак, че подписа ви е бил изтръгнат насилствено.
В никакъв случай не предприемайте каквото и да било без адвокат. Дори и да не можете да си го позволите са длъжни да ви осигурят служебен веднага. По личните ми наблюдения и служебните зашитници вършат добра работа. Нагледала съм се на момчета, които избиват ефективна присъда за някакви маловажни деяния само защото са решили, че като нямат пари никой адвокат няма да им обърне внимание, явяват се сами на дела, на които дори не разбират какво ги пита съдията и от отчаяние се съгласяват с всичко, а ако искат да опонират не знаят под каква форма да го направяат и никой не приема казаното от тях.

Така че, ако имате материални затруднения още преди да се е стигнало до полиция, намерете адвокат от ващият град който да членува в Националното Бюро по правна помощ (бюрото, което разпределя служебните защитници), вземете му координатите и си направете уговорка, че не дай Боже, ако ви се случи нещо ще го призовете като служебен защитник. Имате това право (да посочите кой искате да ви защитава)> А самият защитник има интерес да не ви откаже, тъй като държавата им заплаща почти толкова, колкото ще му заплатите ако го призовете сам.

Колега, колега.. още ли вярвате в задгробен живот :shock:
И както е тръгнало да се разказват отделни реални истории - ще си позволя и аз да разкажа една.

Преди 2 седмици мой познат заминава в провинцията на гости на роднини. Вечерта излиза със сестра си, братовчед си и още няколко човека на дискотека. В разгара на вечерта същият установява, че сестра му я няма - започва да й звъни и излиза пред входа на дискотеката, за да я потърси. Отпред вижда около 20-30 полицая.. оглежда се и вижда сестра си, която му казва, че две момчета са се опитали да я издъпат в някаква кола, в което време ги видял братовчед му и се опитал да я защити. Въпросните двама, започват да го удрят и му чупят носа. При разказа и самата гледка (скъсаните дрехи на сестра му и окървавеното лице на братовчед си) моят познат изпада в афект и започва да търси тези лица.. сестара му посочва едно от тях (в същото време, то е било в някаква кола) и той мигновенно се отправя към него.. започва да му крещи да излезе от колата и се опитва да отвори същата.. оказва се, че това е патрулна кола и полицаите го задържат!!!

Развръзката:
Момчето е задържано за 24 часа.. затворен е в килия без осветление.. не му е разрешено да говори с никого, да проведе телефонен разговор, да се обади на адвокат, заплашван е със саморазправа.. от време на време му донасят документи, които той отказва да подпише.. на следващия ден го съдят съгласно Указа за борба с дребното хулиганство, като съдията не кредитира показаниятана сестра му, тъй като била заинтересована.. свидетелите са написали, това, което полицаите са им продиктували - още повече че има явно несъответствие между показанията им..

Шокиращото:
На въпросните две момчета, които са предизвикали скандала не им направили нищо.. дори не ги задържали :shock: За тях няма сведения, не ги знаят кои са?!

Точно това се случва с обикновените хора, които се опитват да защитят себе си и близките си, пък после казвайте, че нямало полицейски произвил и че в провинциалните градове съд-следствие-прокуратура-полиция не действали на принципа "шуробаджанащина" :evil:

Напротив, вобще не вярвам в задгробен живот и не казвам, че няма полицейски произвол. Има го и публикувах мнението си за да мога да бъда полезна на 1 неюрист който зададе конкретни въпроси. Аз самата го изпитах, когато мой роднина пострада от него. Напълно съм съгласна с вас и това, което описвате по-горе е потресаващо. Надявам се вашият познат да не се е отчаял и да има сили да обжалва присъдата си на по-горна инстанция на базата на процесуални пропуски при постановяване на първата присъда и на отнемането на законното му право да ползва защита.
plujo
Младши потребител

Мнениеот plujo » 25 Юни 2006, 18:12

ludi написа:Интересни примери сте дали за полицейски произвол.Всичките касаят ваши познати-потърпевши от някакво противоправно деяние ,който вместо да бъдат защитени са били подложени на репресия.Кажете на тези ваши познати да имат малко повече уважение към правоохранителните органи.Полицаите не са длъжни да търпят изтъпленията им.Ако са пострадали и им е нужна помощ да се обърнат с необходимото уважение към служителите на МВР и съм сигурен,че ще получат съдействие.Доколкото успях да разбера те вместо да направят това са решили сами да раздават провосъдие,като са пренебрегнали полицейското присъствие и най-вероятно са нагрубили полицаите и то в присъствието на доста хора.Типично по български,на две ракии всички сме големи мъже.При това положение производство по УБДХ е най-малкото което може да им се случи.В такава ситуация е твърде вероятно да насочите полицейската енергия към себе си ,а не към този който ви е причинил нещо противоправно.Колеги вместо да се правите на големи адвокати и да им давате съвети как да се държат след задържането им/това също не е излишно :lol: /по-добре обяснете на познатите ви как да да комуникират с полицията-с необходимото уважение да изложат това което им тежи,да посочат свидетели и др.доказателства.С две думи,каквото повикало такова се обадило.В никакъв случай не оправдам некомпетентните действия на полицаите,за съжеление те са често явление.

Моите уважения ако сте представител на разследващите органи, но след като предположим че е налице 1 полицейски произвол не ни е работа да учим клиентите си на уважение към вас, а би трябвало да ги научим как да зашитят самите себе си. Уважението си го заслужете сами, дори и да ви се дължи по закон не е наша работа да ви го издействане. Дали сме големи или не - адвокати сме и не вие сте този, който ще ни дава оценки, особено имайки предвид анонимността на този форум. Ако даването на оценки е оправдано по начина, по който го правите вие, бих казала че не мога да приема всеобщата практика член на разследващ орган да ме нарича колега, защото не ми е никакъв колега.

Що се отнася до "по-добре обяснете на познатите ви как да да комуникират с полицията-с необходимото уважение да изложат това което им тежи,да посочат свидетели и др.доказателства" законът им дава право да се въздържат от всички тези действия и аз като 1 не много голям адвокат искрено им препоръчвам да направят точно това до встъпването на защитник в процеса.

Все пак конфликта който се създава между мен и вас е абсолютно безпредметен, тъй като вие си вършите вашата работа, а аз своята. Вашата е да си приключите преписката в срок, без да ви интересуват последствията за задържания, моята е да направя всичко възможно задържаният, уличен или подсъдим да бъде оправдан. Аз не ви съветвам как да вършите своята, не ме съветвайте и вие мен как да ви издействам уважение. Позволих си да посъветвам лаик в материята, който е изпратил конкретно запитване в този форум как да се предпази от полицейски произвол, а не вас как да си водите разпитите.

Все пак форумът беше открит на тема "полицейски произвол" и когато говорим за него се предполага, че го коментираме само ако той е налице. Имайки предвид сериозността на темата вобще не смятам за уместно, това че в поста си сте вмъкнали усмихнати личица.
Единственото, което съм съгласна с вас е това че не оправдавате некомпетентите действия на полицаите, които за съжаление са често явление.
plujo
Младши потребител

Re: Брутална полицейска акция по Черноморието

Мнениеот plujo » 25 Юни 2006, 18:41

kontrol написа:В събота срещу неделя през нощта по цялото Черноморие е протекла изключително брутална акция на спецчасти на МВР във всички заведения във Варненска и Бургаска област. Според очевидци баретите буквално нахлували в заведенията и пердашили наред. Не са искали никакви документи, нито са проверявали за нередности в дискотеките.

Над 20 души са си извадили медицински свидетелства удостоверяващи средна телесна повреда след акцията на баретите във Варна, КК “Златни ясъци” и КК “Св. Св. Константин и Елена” .
късали златни бижута и са трошили GSM-апарати на хората.

Изпълненията на баретите по българското Черноморие са записани от любителска видеокамера. Сред пострадалите има местни и чуждестранни посетители на заведенията, персонал и охрана.

Според свидетели в част от заведенията по Черноморието се е стигнало до издевателства, доста сходни с тези от скандала в софийския затвор. Баретите са принуждавали хора да пълзят и да лаят като кучета.

Един холандец е със счупени ребра, а друг холандец е с пукнат череп. Подобна е била картината и във всички останали заведения на територията на Златните и Варна. Според свидетели същите сцени на насилие е имало и на юг- в Бургас и Слънчев бряг.

Редица ресторантьори и собственици на хотели по крайбрежието коментираха неофициално пред репортер на “ДНЕС+”, че са ужасени от възможните последици за туристическия сезон в България след полицейската акция.

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=2&id=7898 със съкращения

Не бе, kontrol, те са си го заслужили. Полицейски произвол няма! И как ще са късали златни бижута, та това никога не се е случвало в полицейската практика! И пари не взимат! И не ограбват хората по време на арест! Я малко повече уважение към органите на реда! Както видя, се оказа, че очевидците лъжат! Че как да не лъжат, къде ще си подадат жалбите......... Отвратителна и скандална история. В каква държава живеем, просто нямам думи. Единственият шанс за възмездие според мен е между пострадалите да е имало някой по-заможен чужденец, който да не остави случая и да не се подаде на заплахите им. Само че такива не идват по нашето черноморие, а събираме само пенсионерски групи от източна Германия. И пак, дори и да стане м/ународен скандал ще им се потърси отговорност, колкото на убийците на Чората - те го били убили, ама не целяли убийство така че ги оправдаваме.
Нямам думи да изразя възмущението си от системата ни.............
plujo
Младши потребител

Мнениеот mishi_83 » 25 Юни 2006, 21:05

plujo написа:Напротив, вобще не вярвам в задгробен живот и не казвам, че няма полицейски произвол. Има го и публикувах мнението си за да мога да бъда полезна на 1 неюрист който зададе конкретни въпроси. Аз самата го изпитах, когато мой роднина пострада от него. Напълно съм съгласна с вас и това, което описвате по-горе е потресаващо. Надявам се вашият познат да не се е отчаял и да има сили да обжалва присъдата си на по-горна инстанция на базата на процесуални пропуски при постановяване на първата присъда и на отнемането на законното му право да ползва защита.

Под "задгробен живот" имах предвид, че никой не се спазват основни човешки права.. при това положение се чудя за какво са ни съдилища, след като на практика полицията се опитва (макар и да не и се отдава) да рздава правосъдие :!:

А на защитниците на полицайчета ще кажа - който не го е изпитал този произвол, той не знае какво е :!:
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот d_d » 26 Юни 2006, 10:54

Пак осъдиха България в Страсбург
Сашка Пушкова
2006-06-26 09:53

Пенка Казакова от пловдивското село Стряма осъди държавата в Страсбург заради отказа на военна прокуратура да разследва упражненото върху нея полицейско насилие от служители от РПУ- Раковски, съобщи за Дарик радио правозащитникът Михаил Екимджиев. Съдът е присъдил обезщетение от 2 500 евро и разноски по делото от 1500 евро.

През 1999 година Казакова е задържана от полицията по подозрение в извършване на кражба. Била откарана в полицейския участък в Раковски, където била окована с белезници за парното и бита с юмруци, за да направи самопризнания. Пред съпруга й и дъщеря й била унижавана с думите “Вижте каква крадла имате за жена и за майка”.

На следващия ден Казакова била освободена. Извадила си медицинско свидетелство за нанасения й побой и подала жалба във Военна прокуратура, но там отказали да започнат разследване за полицейско насилие. Тя обжалвала отказа пред Върховна касационна прокуратура, но и от там потвърдили отказа.

Това е осмото дело, по което Европейският съд по правата на човека признава държава виновна в отказ да разследва полицейско насилие. Магистратите в Старсбург са категорични, че подобни жалби трябва да бъдат подробно резследвани с максимална прецизност, за да се изясни има ли или не полицейско насилие, дори и да няма достатъчни първоначални данни, че ще бъде доказано престъпление извършено от полицейски служители.

http://www.darik.net/view.php?p=article&tid=1&id=71493
d_d
Потребител

Мнениеот del » 26 Юни 2006, 17:13

Защо всички приказват и никой не вижда истината. Защо бързаме да приказваме преди да помислим.
Не съм от полицията, но виждам всичко от съсвем друга страна - полицейски произвол - няма такова нещо. Всичко това което ни се втълпява е чиста журналистическа прокламация, въпросът тук е кой плаща на медиите да лъжат за щяло и нещяло.
Наскоро гледах едно предаване с една жена, която се оплакваше че синът й бил бит от полицай, но защо за бога не каза колко души е убил синът й. И другото, защо съдът го пуща след няколкостотин дела и с неуспорими доказателства, защо е нападнал полицаите и т.н.
Полицейски права - за бога, та те нямат такива, права имат престъпниците. И какво, да чакаме съдът пак да ги пусне безнаказано, не мислете, че полицията няма доказателства за престъпниците, те се познават прекрасно.
наскоро ми откраднаха от дома печката и полицията я намери, бяха хванали престъпника на местопрестъплението. Печката ми беше върната, а престъпникът беше изпратен на съд. Съдът го освободи защото полицията нямала доказателства. Е бога ми какво по добро доказателство от това.
del
Нов потребител

Мнениеот del » 26 Юни 2006, 17:16

Защо всички приказват и никой не вижда истината. Защо бързаме да приказваме преди да помислим.
Не съм от полицията, но виждам всичко от съсвем друга страна - полицейски произвол - няма такова нещо. Всичко това което ни се втълпява е чиста журналистическа прокламация, въпросът тук е кой плаща на медиите да лъжат за щяло и нещяло.
Наскоро гледах едно предаване с една жена, която се оплакваше че синът й бил бит от полицай, но защо за бога не каза колко души е убил синът й. И другото, защо съдът го пуща след няколкостотин дела и с неуспорими доказателства, защо е нападнал полицаите и т.н.
Полицейски права - за бога, та те нямат такива, права имат престъпниците. И какво, да чакаме съдът пак да ги пусне безнаказано, не мислете, че полицията няма доказателства за престъпниците, те се познават прекрасно.
наскоро ми откраднаха от дома печката и полицията я намери, бяха хванали престъпника на местопрестъплението. Печката ми беше върната, а престъпникът беше изпратен на съд. Съдът го освободи защото полицията нямала доказателства. Е бога ми какво по добро доказателство от това.
а сега в момента крадеца ми казва здрасти - наглост която няма как да се изкорени
del
Нов потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 16 Фев 2011, 12:58

Маргарита Илиева, заместник-председател на Българския хелзинкски комитет:

... сега въпросът е какво ще направи правителството и този министър, като има вече обществото тези данни. Това е реколтата, която досега сме пожънали от този закон. Ако сега правителството не промени закона, а нищо не му коства, защото нито е трудно, нито е сложно, нито е неясно. Много е ясно какво трябва да се напише в закона и то е много лесно. Единствено воля е нужна. Ако това не се направи, значи правителството няма воля да спре генерирането на следващото поколение такива решения ...
... съдът в Страсбург много пъти констатира в решенията си съвсем изрично, че подхода на разследващите органи е дефектен също понеже самият закон им го задава дефектен. Те не обсъждат изобщо въпроса абсолютно необходима ли е била тая сила или не. Понеже законът игнорира тоя въпрос и те го игнорират. Нито доказателства се събират в тая насока, нито нищо. ...

16 февруари 2011, 7:52, :55
http://play.novatv.bg/play/241267/?autostart=true
kostadin_yordanov
Потребител

Предишна

Назад към Административно право