Уважаеми, колеги,
От 2002 г. съм в отпуск за отглеждане на малко дете. Платеният отпуск е до средата на 2004 г. До настоящия момент получавам обезщетение за гледане на малко дете в размер 120 лв. (за 2004 г.). През 2003 г. имам сключен консултански договор за последните 5 месеца от 2003 г., но не съм пускала договор и пълномощно от кочан. Сега при подаване на данъчните декларации съм декларирала този договор и съответно дължа изравняване на социалните и здравните осигуровки. През цялото това време, както и сега, продължавам да отглеждам сама детето си.
Но, когато отидох в адвокатската колегия да попитам за довнасянето на осигуровките, те ми отговориха, че не съм имала право да извършвам такава консултантска дейност и в този случай дължа връщане на "майчинството", както и трябва да си доплатя осигуровки. Разбира се, те не са компетентния орган, а НОИ.
Но просто останах шокирана. Ако има някой, който е по-наясно с материята - моля, да ми помогне.
Благодаря
- Дата и час: 22 Ное 2024, 19:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обезщетение за гледане на дете
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Обезщетение за гледане на дете
по лично мое мнение :
вие сте били осигурена за всички рискове , отам получавате и две години майчинство , по време на майчинството скл. граждански договор ами не пречи , какво от това , аналогичен е случая когато лицето работи по трудово праоотношение , по време на майчинство работи по граждански договор , никакъв проблем само дето подава декларация
вие сте били осигурена за всички рискове , отам получавате и две години майчинство , по време на майчинството скл. граждански договор ами не пречи , какво от това , аналогичен е случая когато лицето работи по трудово праоотношение , по време на майчинство работи по граждански договор , никакъв проблем само дето подава декларация
- donna
- Старши потребител
Точно това ме шокира. Защото аз най-съвестно декларирах всичко, както и дължимите изравнителни осигурителни вноски, които знаете не са никак малко и човек винаги го боли, когато ги плаща. А в един момент .... се получава, че не само трябва да довнасям, но и да връщам пари. Та, нали затова съм се осигурявала преди осигурителното събитие (майчинството), за да имам някакъв гарантиран доход.
Ами, ако получавам наем от недвижим имот - пак ли ще трябва да върщам майчинството, защото имам друг доход.
Просто недоумявам. А пък, че и служителите в адвокатските колегии се правят на всезнаещи - това е отделно.
Ами, ако получавам наем от недвижим имот - пак ли ще трябва да върщам майчинството, защото имам друг доход.
Просто недоумявам. А пък, че и служителите в адвокатските колегии се правят на всезнаещи - това е отделно.
- maika-advokat
Не мисля, че нещо трябва да връщате.Аз също съм все още по майчинство и до където съм запозната с материята, ако майката започне работа преди да е изтекло майчинството, освен трудовото си възнаграждение получава и 1/2 от обезщетението - това е при тр. договор, не съм много сигурна при свободната практика как стои въпроса, но е абсурд да се връща нещо. Чувала съм да се връща, но ако се установи при проверка, че няма внесени осигуровки.
- ели
Абсолютно съм съгласна с Дона и Ели.
Ами, ако например майката получава доходи от отдаване под наем на недвижим имот или продажба на жилище, което не е основно - какво правиме тогава. Пак ли връщаме полученото обезщетение за отглеждане на малко дете. Нали това пак са доходи.
Ами, ако например майката получава доходи от отдаване под наем на недвижим имот или продажба на жилище, което не е основно - какво правиме тогава. Пак ли връщаме полученото обезщетение за отглеждане на малко дете. Нали това пак са доходи.
- dalia
И според мен нищо не трябва да се връща. В крайна сметка консултантският договор е граждански, а не трудов. Няма ограничение за тях. Още повече че сте се осигурявали за вскички осигурителни рискове в минал период. Именно поради това сега получавате майчинство. Нещо повече - ако има основание за връщане на майчинството, то разпореждането трябва да излиза от НОИ. Те са компетентни по тези въпроси и тяхното разпореждане е важното в случая.
- 8873
Хммм,
аз съм на друго мнение - въпроса не е в доходите, а в това, че се започва дейност. Аз също съм в майчинство и ми се наложи от втората година да го прекъсна и да уведомя НОИ за това - чрез декларация. Получавам 1/2 от майчинството и се осигурявам за дейността си на общо основание (голямо прецакване, ама някой ако вижда друг начин - да го посочи). Та, не е трябвало да подавате декларация само заради консултантската услуга - след като не сте пускала договор от кочан... Ако получателя на услугата не е декларирал разхода по вашата услуга и не ви е посочил в справката за гражданските договори по чл.57 ЗОДФЛ - мисля че сама сте се прецакала...
- zvezda
- Потребител
Re: Всъщност
Виж сега, понеже ще те подпукат да връщаш наистина - опитай да говориш с някой отвътре, най-добре си намери връзка в НОИ. Добре е, да подадеш декларация със задна дата, че прекъсваш майчинство и започваш работа (точно преди датата на консултантския договор). Подай и следваща декларация (с дата след консултантския договор), че прекъсваш дейността си, т.е. майчинството би трябвало да продължи да тече. Така ще се наложи да връщаш само за месеците, в които тече дейността ти, т.е. консултантския договор. Иначе - много повече. Не знам дали ти помагам, но непременно обсъди въпроса с някой от НОИ и го помоли за съдействие да бъде разрешен. Щото аз си контактувах със ревизори на НОИ по повод изплащане на майчински и трябва да ти кажа, че се имат за голяма власт..То не бяха заплашителни писма (намесват МВР и т.н.) , то не бяха телефонни подканвания да се явя... Не им се шашкай обаче, предварително намери разрешение, за да бъдеш готова за адекватна реакция... Успех!
- zvezda
- Потребител
Re: Хммм,
Звезда,а бихте ли ми посочили нормативните основания на това ваше твърдение "да уведомя НОИ за това - чрез декларация. Получавам 1/2 от майчинството и се осигурявам за дейността си на общо основание ". Не, че ни Ви вярвам. Просто поради тази причина пиша във форума - защото не съм наясно.
А моят договор за консултантска услуга е деклариран от другата страна. Няма накъде да мърдам - не съм се прецакала сама.
А моят договор за консултантска услуга е деклариран от другата страна. Няма накъде да мърдам - не съм се прецакала сама.
- maika-advokat
На всички, които се включиха във форума - благодаря!
Намерих отговора на въпроса в Писмо изх.№91-01-75/28.03.2003 на НОИ, където пише: "осигурената майка/осиновителка/ след изтичане на срока, за който се изплаща обезщетение при бременност и раждане продължи да упражнява трудова дейност като самоосигуряваща се. В този случай на майката се изплаща парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ал. 1 от КЗОО, като за същия период дължи осигурителни вноски по съответния ред за ДОО и за здравно осигуряване."
Намерих отговора на въпроса в Писмо изх.№91-01-75/28.03.2003 на НОИ, където пише: "осигурената майка/осиновителка/ след изтичане на срока, за който се изплаща обезщетение при бременност и раждане продължи да упражнява трудова дейност като самоосигуряваща се. В този случай на майката се изплаща парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ал. 1 от КЗОО, като за същия период дължи осигурителни вноски по съответния ред за ДОО и за здравно осигуряване."
- maika-advokat
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|