начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Непълнолетни лица: разпореждане с придобитото със свой труд?

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот Trapped » 04 Мар 2007, 19:40

4. Лицата от 14 години до навършване на 18-годишна възраст са непълнолетни.

Те извършват правни действия със съгласието на техните родители или попечители, но те могат сами да сключват обикновени дребни сделки за задоволяване на текущите им нужди и да разполагат с това, което са придобили със своя труд.

Чл. 73. (1) Всеки от родителите може сам да представлява малолетните си деца и да дава съгласие за правните действия на непълнолетните си деца само в техен интерес.

(2) Отчуждаването на недвижими и движими вещи с изключение на плодовете и вещите, които подлежат на бързо разваляне, обременяването им с тежести и изобщо извършването на действия на разпореждане, които се отнасят до имущества на ненавършили пълнолетие деца, се допуска с разрешение от районния съд по местоживеенето само при нужда или очевидна тяхна полза.

(3) Дарение, отказ от права, даване на заем и обезпечаване на чужди задължения чрез залог, ипотека или поръчителство от ненавършили пълнолетие деца са нищожни. Това не се отнася за сделките на встъпилия в брак непълнолетен, за които важи само ограничението по чл. 12, ал. 3.

Туй във връзка с дадения в СУ казус.

Непълнолетните лица могат да "разполагат" с това,което са придобили с труда си.
До каква степен разполагат сами и докъде им трябва разрешение от родител ,РС и пр?
Сделки за дребни нужди? Или могат да си сключат 74742 предварителни договора за закупуване на фабрики,къщи и стадиони.

Маколи Кълкин ако живееше в БГ какво щеше да може да си купи с кинтите от филмите си без разрешението на тати?

В 73(2) СК са изчерпателно изброени сделките,които не може да сключва. Ако не е спазена процедурата са унищожаеми. Но това са сделки за имоти,които вече има.
А със собственоръчно изкараните пари,те могат да "разполагат",т.е. да си купи каквото си поиска.:shock: :shock: :shock:

Какво ще рече това "да разполагат" в чл. 4 ЗЛС?

Аз лично си го тълкувам,че с това ,което са изкарали с труда си,могат да си правят каквото си искат в рамките на закона,без да искат разрешение от когото и да било.
Мнения? :shock:
Аватар
Trapped
Потребител

Re: Непълнолетни лица: разпореждане с придобитото със свой т

Мнениеот lidi07 » 04 Мар 2007, 19:51

Trapped написа:
4. Лицата от 14 години до навършване на 18-годишна възраст са непълнолетни.

Те извършват правни действия със съгласието на техните родители или попечители, но те могат сами да сключват обикновени дребни сделки за задоволяване на текущите им нужди и да разполагат с това, което са придобили със своя труд.

червеното е отговора ти :wink:
Законът защитава зрящите, а не спящите.
lidi07
Младши потребител

Мнениеот Trapped » 04 Мар 2007, 20:46

И защо така?
Останалото след него какво е? За украса? :shock:
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот blueberry » 04 Мар 2007, 20:50

Spored men otgovoryt na vyprosa e na drugo mjasto. Dali predvaritelnijat dogovor e dejstvie na razporejdane????? i spored men ne e, syotvetno nepylnoletnijat vse o6te s ni6to ne se e razporedil
blueberry
Нов потребител

Мнениеот blueberry » 04 Мар 2007, 20:53

Чл. 73. (1) Всеки от родителите може сам да представлява малолетните си деца и да дава съгласие за правните действия на непълнолетните си деца само в техен интерес.

В случая попадаме в тази хипотеза
blueberry
Нов потребител

Мнениеот Trapped » 04 Мар 2007, 21:33

Tова е за малолетните.
Въпросът е за непълнолетните и за изкараните от тях пари.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот lidi07 » 05 Мар 2007, 12:54

Какво значи "изкарал с труда си"? Ако си работил някъде и си получил заплата - да, харчИ си парите за каквото поискаш.
Последна промяна lidi07 на 05 Мар 2007, 16:01, променена общо 1 път
Законът защитава зрящите, а не спящите.
lidi07
Младши потребител

Мнениеот portokal » 05 Мар 2007, 13:27

Аз лично си го тълкувам,че с това ,което са изкарали с труда си,могат да си правят каквото си искат в рамките на закона,без да искат разрешение от когото и да било.

Струва ми се, че точно това значи. Без попечителско съдействие, но наистина в рамките на закона, в това число в рамките на чл. 73, ал. 3 от СК. Струва ми се, че дори с придобитото от своя труд не могат да се разпореждат безвъзмездно, заради чл. 73.
Може да има и други мнения.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот eklekti4kata » 05 Мар 2007, 16:02

Здравейте,колеги.Прочетох казуса на СУ.Има много за мислене .Аз тръгвам от там ,че придобиването на имот е увеличаване патримониума и не попада в хипотезата да се иска разрешение от РС.
Друго-че не е и от изключените сделки като нищожни.Остава единствено да се нуждае от съгласието но родителя.Но пък в чл.16 ГПК/3/Непълнолетните могат да водят делата си лично по спорове ,произтичащи от сделки по чл4ал.2 ЗСЛ.Тогава според мен не се нуждае и от разрешението/съгласието на родителя-"да разполагат с това,което са придобили със своя труд"
Затова мисля и че предварителният договор ,сключен от непълнолетния не е нищожен,защото няма вещнопрехвърлителен ефект т.е. не еразпореждане с имущество.Мисля за унищожаемост по чл.27 ЗЗД.Русчев казва,че основният правопораждащ факт е волеизявлението на непълнолетния,а това-на родителя е conditio juris.По отношение чл.135-
РЕШЕНИЕ № 408 ОТ 14.07.2004 Г. ПО ГР. Д. № 409/2003 Г., II Г. О. НА ВКС
Публикувано: Бюлетин на ВКС, кн. 6 от 2004 г.
НОСИТЕЛЯТ НА ПОТЕСТАТИВНО ПРАВО ПО ЧЛ. 19, АЛ. 3 ЗЗД Е КРЕДИТОР НА НЕПАРИЧНО ВЗЕМАНЕ И МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА ОТ ЗАЩИТАТА НА ОТМЕНИТЕЛНИЯ ИСК ПО ЧЛ. 135 ЗЗД. ТОЙ Е УВРЕДЕН, ЩОМ ДЛЪЖНИКЪТ СЕ Е РАЗПОРЕДИЛ С ПРЕДМЕТА НА ДЪЛЖИМАТА ПРЕСТАЦИЯ И СЕ Е ПОСТАВИЛ В ПОЛОЖЕНИЕ ДА НЕ ИЗПЪЛНИ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО СИ.
ФАКТИТЕ ОТНОСНО ЗНАНИЕТО НА ТРЕТОТО ЛИЦЕ, С КОЕТО Е ДОГОВАРЯЛ ДЛЪЖНИКЪТ, ТРЯБВА ДА СЕ ДОКАЖАТ ОТ КРЕДИТОРА.
Чл. 19, ал. 3 ЗЗД
Чл. 135 ЗЗД
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот Trapped » 05 Мар 2007, 19:08

Значи Сесил Каратанчева е на 17 години и печели Ролан Гарос.
Може ли с парите да си купи чисто ново БМВ без разрешението/одобрението на баща си? Или да сключи предварителен договор за покупка на къща в Драгалевци. Няма значение кое от двете ще е.
:shock:
Това се пита. Не виждам защо да не може. :idea:

Районния съд няма нищо общо всъщност. Там,в чл. 73,ал. 2 СК са изброени изчерпателно сделките,за които се иска разрешение от РС и предварителният договор не е измежду тях.
Освен това онези сделки са унищожаеми,а не нищожни. Т.е. те пораждат действие. Нищожни са по ал. 3,т.е. тях и с разрешение на РС не могат да сключват.

eklekti4kata написа:Мисля за унищожаемост по чл.27 ЗЗД.Русчев казва,че основният правопораждащ факт е волеизявлението на непълнолетния,а това-на родителя е conditio juris.

Тодоров не може да го унищожи,ако Петров има разрешение от родител.
В 27 ЗЗД пише "когато не е спазена процедурата".
И каква е процедурата в случая? Разрешение от родител? Или никаква?
Аз мисля,че процедура няма - момчето си е изкарало парите като е духало в тромпета на симфоничния оркестър и може да си прави с тях каквото си иска. Ако си купи къща с тези и реши после да продаде къщата, тогава ВЕЧЕ ще му трябва разрешение от РС.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот eklekti4kata » 05 Мар 2007, 22:05

hi,Trapped!Мисля,че и двамата/двете се отнасяме сериозно към казуса в двете теми.Аз лично се готвя за държавен по ГПН и следя форумите.На знам ти в коя житейска позиция си,но ако си свободен/дна утре ,ще продължим разсъжденията. :)
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот finty » 06 Мар 2007, 20:14

Колеги, забравяте че Петров не само е сключил предварителен договор, но е заплатил половината цена. Това според мен е значително разпореждане.

Аз ъщо разсъждавах по темата, че принципното съгласие на родителите да инвестира в недвижими имоти според мен не следва да се приема като конкретно съгласие за тази сделка. Представете си, че продавачът му предлага сделка на 2 пъти по-висока цена - сделката е неизгодна. така чме родителите трябва според мен да дадат конкретно съгласие за сделката.

Дали съгласието трябва да е писмено обаче - съществен елемент от сделката ли е то, за да се изисква подобна форма (заедно с формата за действителност на самия предварителен договор)?
finty
Нов потребител

Назад към Конкурси, изпити