начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ДДС за сделките с имоти ....???

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот portokal » 28 Мар 2007, 17:39

Ако дадеш под наем една стая от апартамента си или продадеш семейната кола - това сделки по занятие ли са?
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот prnedev » 28 Мар 2007, 18:07

И още как :-) по занятие са :-) Ето въпросната отново Наредба Н-18

Чл. 4. Не е задължено да регистрира извършваните от него продажби в търговски обект чрез ФУ лице, което извършва следните дейности:
6. дейност на наемодатели - физически лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, включително отдаващите под наем складови помещения;

Демек, щом е търговец (ЕТ), значи е дейност по занятие :P - щом е необходимо да има касова бележка 8) , за фактурата... зависи от наемателя :-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот vanina65 » 29 Мар 2007, 07:47

подкрепям мнението на portokal .аз лично имам фирма-ет с дейност -счетоводни и консултантски услуги.едновременно с това притежавам не малък брой недвижими имоти в гр.софия.същите са придобити след 6 години реституционни дела от страна на дядо ми и мен.не считам че имотите имат нещо общо с независимата икономическа дейност на ет при евентуална сделка с тях.темата е интересна и очаквам още коментари.приятен ден на всички.
vanina65
Потребител

Мнениеот AIN6TAIN » 03 Апр 2007, 16:59

Тук, за моя жалост, ще се съглася с недев , щом си търговец , всички сделки са ти по занятие / освен тези , които не сключващ като такъв .

Колкото до имотите ,собственост на ФЛ , а не на търговеца
/ тъй като не са придобити от него......разбирай от ФЛ в качеството му на търговец / ЕТ / смятам , че данъчните да го ду..........sorri :P , тогава не е търговска сделка , а ще се обложи наемът като данък общ доход на физическото лице ......пак гадно :twisted:
AIN6TAIN
Потребител

Предишна

Назад към Данъчно право