Здравей те,преди година бях писал пак тук отностно реабилитацията и ми беше отговорено ,че нямам право на такава,тъй като от последната ми присъда не е изтекъл три годишния срок /чл.86 т.2 от НК/
В момента имам предложение за работа като шофъор на автовоз,но за тази цел ми е нужно в свидетелството ми за съдимост да съм реабилитиран.От последната ми присъда изтекоха 3-те години/до 10.2007/и нямам никакви провинения през тези години.
/Имам присъди:
1.влезла в сила 24.10.1996-2год и 6 месеца с изпитателен срок 3 год.
2.вл.в сила 29.10.1996-лишаване от свобода в срок от 2год.с 4 год. изпитателен срок.
3.вл.в сила 12.09.2000-глоба в размер 100 лв./платена в същата година/
4.вл.в сила 01.06.2004-лищаване от свобода за 3месеца/изтърпяна/
Интересува ме най-вече дали мога да искам реабилитация по право или да си пусна молба чрез адвокат до съда. Има ли я тази възможност съда да ми откаже всякакъв вид реабилитация?
Не знам колко време трае едно дело за реабилитация,но се надявам да е по кратко,защото за да започна работата като шофьор трябва да съм готов с документите в началото на месец декември.
Изскренно ще съм ви благодарен за всяко едно мнение и съвет
- Дата и час: 03 Дек 2024, 23:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
имам ли право на реабилитация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
правораздаването не е спешна помощ
няма как да мине подобно дело до началото на декември
иначе си наеми адвокат и подай молба за съдебна реабилитация, а дали съдът ще те реабилитира зависи какви доказателства за своето поправяне и превъзпитание ще представиш
няма как да мине подобно дело до началото на декември
иначе си наеми адвокат и подай молба за съдебна реабилитация, а дали съдът ще те реабилитира зависи какви доказателства за своето поправяне и превъзпитание ще представиш
- karlson
- Потребител
Понеже съм от Берковица, а не от София,делата тук са много бързи и не се "влачат" като в София. В Берковица няма много адвокати до който мога да се допитам. Благодаря ви!
- silviamont
- Младши потребител
Не съм много "на ти" с проблемите на реабилитацията, но така като гледам, за Вашия случай май не може да настъпи реабилитация по право. Остава да преминете през съдебната процедура. Дано сте прав за бързото съдопроизводство в Берковица, но все пак става ли дума за съд, въоръжете се с търпение.
Искрено Ви пожелавам да получите желаната реабилитация и най-вече желаната работа ! Надявам се, че това ще Ви мотивира да си "седнете на четирите букви", след като осъжданията от 1996 г. явно не са ви накарали да го направите. Така като гледам, май-май сте някъде към 30-тина годишен. А животът е кратък и съм сигурен, че не искате да прекарате остатъка от него в сянката на това, да сте настоящ или вечно да бъдете "скоро излязъл" затворник. Замислете се ! Още веднъж - УСПЕХ !
Искрено Ви пожелавам да получите желаната реабилитация и най-вече желаната работа ! Надявам се, че това ще Ви мотивира да си "седнете на четирите букви", след като осъжданията от 1996 г. явно не са ви накарали да го направите. Така като гледам, май-май сте някъде към 30-тина годишен. А животът е кратък и съм сигурен, че не искате да прекарате остатъка от него в сянката на това, да сте настоящ или вечно да бъдете "скоро излязъл" затворник. Замислете се ! Още веднъж - УСПЕХ !
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Който щади виновните, наказва невинните.
-
Inspector_MBP - Потребител
Благодаря ви за отговора.Да наистина съм на 30 години,в момента живея в Вършец,женен съм от 4 години и живот и здраве лятото очаква ме бебе.От последната ми присъда и от както срещнах жена ми работя в една частна фирма за превози в Вършец,но понеже очаква ме дете,си потърсих по скъпо платена работа.Наел съм адвокат,но целта с която пиша тук е да ми се прояснят малко нещата отностно моя случай.Отново пак Ви благодаря за отговора и се надявам някой който е по наясно с реабилитацията да ми пише.
- silviamont
- Младши потребител
По отношенише на първите три присъди са налице условията, да искате реабилитация по чл. 87 НК. Четвъртата, ефективната, не казвате кога е изтърпяна. Трябва да са изтекли три години от изтичане на срока на наложеното с присъдата наказание, като този срок започва да тече от момента, когато това наказание е изтърпяно. И ако има налице тригодишна давност от изтърпяването, се подаде молба до съда, постановил последната присъда.
Доказва се: изтърпяването на наказанията (свидетелество за съдимост, квитанция за плащането на глобата, справка за изтърпяване на наказанието по 4-та присъда); възстановяване на щетите - ако има такива причинени (препис от присъдата по последното дело); липса на висящи нак.производства (справка от прокуратурата, че няма образувани досъд.произв.); добро поведение - характеристики, свидетели. Това е в най-общи линии.
Доказва се: изтърпяването на наказанията (свидетелество за съдимост, квитанция за плащането на глобата, справка за изтърпяване на наказанието по 4-та присъда); възстановяване на щетите - ако има такива причинени (препис от присъдата по последното дело); липса на висящи нак.производства (справка от прокуратурата, че няма образувани досъд.произв.); добро поведение - характеристики, свидетели. Това е в най-общи линии.
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
Петър І
- uvella
- Потребител
!
Не съм юрист, но мисля, че ще мога да ти отоговря понеже съм минал по този път. Има 2 варианта почвам от първия. Първата ти присъда е влезнала в сила на 24.10.1996 с 3 години изпитателен срок. Изтърпял си е на 24.10.1999 Тук има 1 тънкост. Ако след 3 години (24.10.2002) си завел дело и си се реабилитирал не следва доло написаното. Защото към момента на издаване на последната ти присъда се водиш не осъждан (реабилитиран).Но ако не си то към момента на влизане на последната ти присъда в сила са те водили съден. Защото е влезнала в сила на 01.06.2004 а реабилитацията ти по право е щяла да бъде на 24.10.2004. Което означава рецедив. Или с една дума многократно осъждан. Единственото, което те спасява е за последната присъда члена, по които са те обвинили да не придвижда повече от 1 година затвор. А и още нещо, първата и последната присъда да не са за едно и също деание. (да не са те съдили за кражба после слез изтърпяване пак за кражба). За рецидив реабилитацията по право е 10 години а със завеждане на дело мисля, че е 5. Това най-добре го разгледаи с адвокат, за да си сигурен, защото не е шега работа.
Втори вариант. Ако все пак имаш право на реабилитация виж какво ти е написала uvella събираш всичките тези документи (имаи на предвит, че е голчмо тичане по архиви съдилища прокуратури и т.н.) Завеждаш дело и след като се произнесе съда следва да мине срока за обжалване, мисля че беше 14 дена и след това си реабилитиран. Но немисля, че проблема ти свършва до тук. Ако съм прав, че искаш да станеш шофиор на TIR това със сигурност означава,че ще напускаш България. Това, че си реабилитиран не означава, че веднага ще те заличат от компютрите на гранична полиция. Все пак живем в кенеф като България! Реабилитацията ще ти послужи да го направиш, тя е основание да те премахнат от там. Но какво точно трчбва да се направи незнам. Аз имам същия проблем. Можеш да следиш мойта тема тук: http://www.lex.bg/phorum/viewtopic.php?t=27299
Втори вариант. Ако все пак имаш право на реабилитация виж какво ти е написала uvella събираш всичките тези документи (имаи на предвит, че е голчмо тичане по архиви съдилища прокуратури и т.н.) Завеждаш дело и след като се произнесе съда следва да мине срока за обжалване, мисля че беше 14 дена и след това си реабилитиран. Но немисля, че проблема ти свършва до тук. Ако съм прав, че искаш да станеш шофиор на TIR това със сигурност означава,че ще напускаш България. Това, че си реабилитиран не означава, че веднага ще те заличат от компютрите на гранична полиция. Все пак живем в кенеф като България! Реабилитацията ще ти послужи да го направиш, тя е основание да те премахнат от там. Но какво точно трчбва да се направи незнам. Аз имам същия проблем. Можеш да следиш мойта тема тук: http://www.lex.bg/phorum/viewtopic.php?t=27299
- radionski
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|