Лице, работещo на свободна професия дължи ли авансов данък за доходите придобити през четвъртото тримесечие на годината? Лицето издава фактури и не получава СИС, т.е. авансовия данък не му се удържа при издаване на СИС, а лицето си го внася сам.
За първата година на дейността логично би било да не се внася авансов данък за последното тримесечие, но през втората и всяка следваща, когато данъка се внася всеки месец, трябва ли да прави авансови вноски през последното тримесечие?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 11:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Авансов данък при свободна професия
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Въпроса ми е главно поради това че лицето се осигурява на минималния праг и при приключване на годината трябва да довнесе осигуровки до максималния. Внесения през годината авансов данък ще бъде повече от дължимия за годината, поради факта, че не са приспадани пълните осигурителни вноски. Ако за последното тримесечие не се внася авансов данък няма да се налага държавата да връща надвнесения данък, а лицето ще си довнесе дължимото.
Идеята е да се плати всичко до 31.01.
Предполагам че вашия отговор означава, че лицето може да пропусне авансовите вноски за октомври, ноември и декември и да внесе целия данък заедно с годишната данъчна декларация и да си довнесе осигуровките през януари?
Идеята е да се плати всичко до 31.01.
Предполагам че вашия отговор означава, че лицето може да пропусне авансовите вноски за октомври, ноември и декември и да внесе целия данък заедно с годишната данъчна декларация и да си довнесе осигуровките през януари?
- gunpowder
- Нов потребител
Да-точно това имах предвид.
Но все пак, би било добре да знаете, че мненията в настоящия форум, поради характера му са твърде принципни. Би било добре, да направите задълбочена консултация конкретно за Вашия случай със специалист по даначно право и счетоводител.
Желая Ви Успех !
Но все пак, би било добре да знаете, че мненията в настоящия форум, поради характера му са твърде принципни. Би било добре, да направите задълбочена консултация конкретно за Вашия случай със специалист по даначно право и счетоводител.
Желая Ви Успех !
- vassilev
- Активен потребител
Доколкото разбрах въпроса лицето е надвишило необлагаемия си минимум в последните месеци нали така. За последното тримесечие не се внасят авансови данъци, тъй като срокът за тях е 15-то число на следващия месец след края на периода, т.е новата година и може да се оформи с годишната декларация, но ако надвишаването е станало през септември например то трябва да се внася авансов данък, а после като се изчисли в декларацията да се иска връщане ако след внасяне на осигуровките е надвишен данъка.
Все пак се консултирайте със счетоводител-това е от мой опит както на мен ми обясни счетоводителката, но нещата може и да са по-различни
Все пак се консултирайте със счетоводител-това е от мой опит както на мен ми обясни счетоводителката, но нещата може и да са по-различни
- pitasht
- Активен потребител
Здравейте,
вие чували ли сте за лице, което не си е внесло авансовия данък, внесло си е целия данък в последствие и е било глобено? Все пак авансовия данък на 220 лева не е чак толкова голяма цифра и е около 20 лева. На мен данъчните ми върнаха миналата година 62 лева, но аз нямам избор-работя с ЮЛ и те внасят такъв данък.
Така че според мен няма да имате санкция за невнасянето на данъка за последното тримесечие (чисто практически).
А щом трябва да довнася осигуровки до максималния праг, то ще довнася и данъци.
Или може би аз не съм разбрала правилно въпроса.....
вие чували ли сте за лице, което не си е внесло авансовия данък, внесло си е целия данък в последствие и е било глобено? Все пак авансовия данък на 220 лева не е чак толкова голяма цифра и е около 20 лева. На мен данъчните ми върнаха миналата година 62 лева, но аз нямам избор-работя с ЮЛ и те внасят такъв данък.
Така че според мен няма да имате санкция за невнасянето на данъка за последното тримесечие (чисто практически).
А щом трябва да довнася осигуровки до максималния праг, то ще довнася и данъци.
Или може би аз не съм разбрала правилно въпроса.....
- ania
- Потребител
Авансовият данък се приспада при годишното приключване. Що се отнася до осигуровките - те също се довнасят , ако е необходимо, в края на годината, т.е. с годишната декларация, която се внася до 15 април следващата година или до 30 март за ДЗЗД , зависи каква форма на управление имате.
- suzy_4
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|