начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Раждане в чужбина и получаване на майчинство

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Раждане в чужбина и получаване на майчинство

Мнениеот nadezda79 » 09 Яну 2008, 17:36

Здравейте!
Здравно осигурена съм и имам непрекъснати здравни осигурителни права. Работя от 7 години на постоянен трудов договор. В момента съм бременна. Очаква се обаче месец и половина преди терминът да замина и след това да родя извън страната и да се върна след 2 месеца заедно с бебето. Искам да си получавам майчинството за детето, как е начина да стане това?

Консултирах се в М-во на здравеопазването, от където ми цитираха тази наредба
"Наредба за медицинската експертиза на работоспособността" и следния член:

Чл. 46. Болничен лист за раждане, станало в чужбина, се издава от личния лекар въз основа на
следните документи:
1. акт за раждане на детето;
2. декларация, че детето е живо и не е дадено за осиновяване;
3. документ за ползвания отпуск при бременност;
4. копие на трудов договор или осигурителна книжка на лицето.

Имам въпроси относно :

1. акт за раждане на детето - може ли да послужи акта изаден в чужбина или трябва да се издаде български такъв?

2. декларация, че детето е живо и не е дадено за осиновяване;
Тази декларация може ли да бъде написана собственоръчно или има някъде примерна бланка ?

3. документ за ползвания отпуск при бременност; Предполагам, че това са болничните листове (ако има такива), които се издават 45 дни преди предполагаемия термин, но не съм сигурна.

Може ли докор да ми откаже издаването на тези болнични листове при положение, че аз все пак работя на трудов договор?

Къде мога да направя справка на място? Става дума за гр. София

Благодаря предварително за отговорите.
nadezda79
Нов потребител

Мнениеот ally » 21 Яну 2008, 13:45

Обърнете се към Националния осигурителен институт, дирекция "Европейска интеграция и международни договори".
Режимът е различен в зависимост и от това дали ще родите в страна-членка на ЕС или не.
ally
Нов потребител

Мнениеот ended » 22 Яну 2008, 16:26

ended
Нов потребител

Назад към Данъчно право